Hvorfor begynder hunde at slingre?

19-02-2021 12:13, af Astrid Gerd Holtet

Slingerhed, eller ukoordinerede bevægelser, er et sygdomstegn hos hunde – vi ser på hvilke sygdomme, der kan være årsag til sådanne bevægelsesforstyrrelser

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Slingerhed, der også kaldes ataksi, dækker over at hunden ikke kan koordinere sine bevægelser, og dermed bliver dens gang forstyrret. Det betyder altså, at dens bevægelser kommer til at se underlige ud.

Mange forskellige sygdomme kan få hunden til at blive slinger og få ukoordinerede bevægelser.

Sygdomme i hundens hjerne

Flere forskellige sygdomme i hundens hjerne kan gøre, at den ikke kan koordinere sine bevægelser. Blandt andet kan det opstå som følge af en betændelse i hjernen eller i hjernehinden. Derudover kan kræft i hjernen, eller en blødning i hjernen, også medføre bevægelsesproblemer. Fysiske skader på hjernen og sygdomme, hvor hjernecellerne begynder at gå i stykker, samt en lang række andre tilstande, kan også forårsage slingerhed.

Sygdomme i hundens rygmarv 

Rygmarven er den lange centrale nervestruktur, der løber ned igennem hundens rygsøjle, og sygdomme i hundens rygmarv kan også medføre bevægelsesforstyrrelser. Blandt andet kan det ses ved diskusprolaps, betændelser, fysiske skader og kræft.

Andre sygdomme

Flere andre sygdomme, uden for hjernen og rygmarven, kan også give bevægelsesforstyrrelser. Det kan for eksempel ses som følge af forskellige slags forgiftninger, herunder blandt andet pølseforgiftning og ved indtag af rottegift.

Er hundens bevægelser forstyrrede, vil det typisk være nødvendigt for dyrlægen at lave nogle undersøgelser for at blive klogere på årsagen. Nogle af disse undersøgelser kunne være en grundig undersøgelse af hundens nervesystem, en røntgenundersøgelse, en CT-scanning, blodprøver og prøver af rygmarvsvæsken. Mistænker du, at din hund er slinger eller på anden måde har et forstyrret bevægelsesmønster, bør du altid kontakte din dyrlæge.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

 

Læs også

Godt nyt: EU-lovforslag skal beskytte hunde og katte

09-12-2023 11:10, af Anne Cecilie Sohl

For første gang foreslår EU-kommissionen, at hundes og kattes velfærd bliver beskyttet af EU-lovgivningen. Forslaget skal indføre længe ventede foranstaltninger vedrørende sporbarhed og registrering af hunde og katte. Det er godt nyt for de danske kæledyr, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse. 

Hunde begyndte at hyle ved fodgængerfelt i landsbyen

08-12-2023 08:57, af Anne Cecilie Sohl

For omkring en uge siden begyndte flere hunde i den lille by Fårup at hyle og trække sig væk fra et helt bestemt fodgængerfelt på Bakkevænget, lige ved skolen. 

Vi bekymrer os mere om vores hunde

06-12-2023 11:04, af Anne Cecilie Sohl

Studie viser at kæledyrsejere tilsyneladende bekymrer sig mere om deres hunde end katte. I hvert fald herhjemme i Danmark. I Storbritannien er forskellen mellem hund og kat nemlig ikke så stor.

Bianca klarede den ikke - ubegribelig sorg

08-09-2019 16:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den irske setter Bianca er en af de hunde, der er døde af den mystiske sygdom i Norge. Her får du historien

Ikke nye parvotilfælde

28-01-2019 08:26, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På Gørlev Dyreklinik, hvor parvovirus blev konstateret sidste uge, har man endnu ikke hørt om nye tilfælde

Myasthenia gravis - en alvorlig nervesygdom

10-06-2019 09:57, af Astrid Holtet

Myastenis gravis er en alvorlig sygdom, hvor signalet mellem nervesystemet og hundens muskulatur forstyrres - det resulterer i udtalt muskelsvaghed

43 hunde døde af sygdom

21-09-2019 08:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Norge er antallet af døde hunde nu opjusteret til 43 hunde. Her kan du se, hvor mange dødsfald og sygdomstilfælde, der er i hver enkel provins

Beskyt hunden mod flåter

11-04-2019 08:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En af Skandinaviens mest frygtede parasitter, flåten, er vågnet af vinterens dvale, og det betyder, at hunde kan få besøg af de potentielt farlige blodsugere, hvis dyrene færdes i flåtområder, og de ikke bliver behandlet

Ingen nye dødsfald

07-09-2019 07:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Anicura i Norge melder om, at der ikke har været nye dødsfald i Norge, men man tager stadig situationen meget alvorligt

Leo er i bedring og ønsker sig en grand danois

31-01-2023 12:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Leo Nielsen fra duoen Sussi og Leo blev kort før jul indlagt med tarmslyng, som næsten kostede ham livet. Nu er han hjemme igen, og vi har været i kontakt med ham

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hunde begyndte at hyle ved fodgængerfelt i landsbyen

08-12-2023 08:57, af Anne Cecilie Sohl

For omkring en uge siden begyndte flere hunde i den lille by Fårup at hyle og trække sig væk fra et helt bestemt fodgængerfelt på Bakkevænget, lige ved skolen. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

Sne kan give dårlig mave

21-11-2022 11:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker

Skolehunden, helt præcist

04-12-2023 10:26, af Anne Cecilie Sohl

I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Gør slædekørsel i sneen til en leg

05-12-2023 09:42, af Anne Cecilie Sohl

Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden. 

Tre tips til juletiden

05-12-2023 09:15, af Anne Cecilie Sohl

Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid. 

Godt nyt: EU-lovforslag skal beskytte hunde og katte

09-12-2023 11:10, af Anne Cecilie Sohl

For første gang foreslår EU-kommissionen, at hundes og kattes velfærd bliver beskyttet af EU-lovgivningen. Forslaget skal indføre længe ventede foranstaltninger vedrørende sporbarhed og registrering af hunde og katte. Det er godt nyt for de danske kæledyr, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.