Slingerhed, der også kaldes ataksi, dækker over at hunden ikke kan koordinere sine bevægelser, og dermed bliver dens gang forstyrret. Det betyder altså, at dens bevægelser kommer til at se underlige ud.
Mange forskellige sygdomme kan få hunden til at blive slinger og få ukoordinerede bevægelser.
Sygdomme i hundens hjerne
Flere forskellige sygdomme i hundens hjerne kan gøre, at den ikke kan koordinere sine bevægelser. Blandt andet kan det opstå som følge af en betændelse i hjernen eller i hjernehinden. Derudover kan kræft i hjernen, eller en blødning i hjernen, også medføre bevægelsesproblemer. Fysiske skader på hjernen og sygdomme, hvor hjernecellerne begynder at gå i stykker, samt en lang række andre tilstande, kan også forårsage slingerhed.
Sygdomme i hundens rygmarv
Rygmarven er den lange centrale nervestruktur, der løber ned igennem hundens rygsøjle, og sygdomme i hundens rygmarv kan også medføre bevægelsesforstyrrelser. Blandt andet kan det ses ved diskusprolaps, betændelser, fysiske skader og kræft.
Andre sygdomme
Flere andre sygdomme, uden for hjernen og rygmarven, kan også give bevægelsesforstyrrelser. Det kan for eksempel ses som følge af forskellige slags forgiftninger, herunder blandt andet pølseforgiftning og ved indtag af rottegift.
Er hundens bevægelser forstyrrede, vil det typisk være nødvendigt for dyrlægen at lave nogle undersøgelser for at blive klogere på årsagen. Nogle af disse undersøgelser kunne være en grundig undersøgelse af hundens nervesystem, en røntgenundersøgelse, en CT-scanning, blodprøver og prøver af rygmarvsvæsken. Mistænker du, at din hund er slinger eller på anden måde har et forstyrret bevægelsesmønster, bør du altid kontakte din dyrlæge.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Nogle hunde ser ud til at knytte sig stærkere til én bestemt person i husstanden, mens andre virker lige glade for alle. Hvad afgør, hvem der bliver hundens favorit? Handler det om, hvem der fodrer den, hvem der leger mest med den, eller er der helt andre faktorer på spil?
Oplev hundesportens mest glamourøse aften, når Danmarks smukkeste hunde konkurrerer i Brøndby Hallen på lørdag ved Show of Winners.
Ethylenglycol, som blandt andet findes i bilens køler- og frostvæske, er ekstremt giftigt for hunde. Selv små mængder kan være livsfarlige, advarer dyrlæge.
Den danske modeekspert Jim Lyngvild mistede i går sin elskede hund, Ask, der blev aflivet af dyrlægen efter længere tids sygdom
Kvalme hos hunde er ofte forbundet med sygdomme i mave-tarm-systemet, men det kan også forekomme ved sygdom andre steder i kroppen
En ny flåtart er opdaget i Danmark. Den bringer dårligt nyt til især kæledyrsejere, da et bid fra flåten kan koste kæledyrets liv
Kan hunde smitte med corona? Ikke mere end et dørhåndtag, læs her hvorfor
På stort set alle medier blinker Coronavirus i diverse breakingbjælker. Men skal vi nu også til at være nervøse for vores kæledyr? Det har AniCura svaret på
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet