Hvad er Freyas Lov

01-11-2021 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyreværnet har stillet borgerforslaget, som de kalder Freyas Lov for at komme hvalpefabrikker og ulovlig import af hunde til livs. Men hvad står der egentlig i Freyas Lov

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

Dyreværnets dokumentarserie om hvalpefabrikker i Polen og Rumænien mundede ud i et borgerforslag, som skal være med til at bekæmpe denne grufulde adfærd. Siden borgerforslaget er lagt frem, har flere end 30.000 skrevet under, så der er ikke langt til de 50.000, som et borgerforslag kræver for at blive taget op i Folketinget.

Flere har dog været bekymrede for, hvem lovforslaget egentlig rammer. For rammer det for eksempel de foreninger, der tager gadehunde hjem fra udlandet?

 

Her er, hvad der står i Freyas Lov:

Hundehvalpes kommende familie skal kun kunne købe hvalpen direkte fra opdrætter.

Godkendte internater kan påtage sig at formidle hvalpe fra dyreværnssager, ved behov for genplacering eller lignende.

Freyas lov skal forhindre ulovlig import af hvalpe fra de mange europæiske hvalpefabrikker ved at ulovliggøre, at hundehvalpe opkøbes og videresælges af tredjepart. Således må hvalpe kun sælges til blivende hjem direkte fra opdrætter eller fra et internat.

Med lovforslaget vil opkøb af hundehvalpe, med det formål at gensælge dem for profit, ulovliggøres.

Freyas Lov vil således være et vigtigt skridt til at få stoppet de mange hvalpefabrikker til gavn for både avlshundene, hundehvalpene og deres nye familier.

Formålet med Freyas lov er at få lukket de mange hvalpefabrikker ved at stoppe handel med hundehvalpe via mellemmand. Samtidig med at loven umuliggør massehandel med hundehvalpe, giver den køber mulighed for at besigtige avlstæven og hvalpene flere gange inden køb og derved sikre sig alder, race og herkomst.

Importerede hvalpe, der opkøbes af hvalpe-handlere og transporteres over den danske grænse for at blive solgt til familier i Danmark, lider både fysisk og mentalt. Deres manglende sundhed og trivsel kan give store omkostninger for de nye ejere.

Ydermere udgør den ulovlige hvalpeimport en folkesundhedsrisiko, fordi disse hunde risikerer at medbringe nye sygdomme/zoonoser ind til Danmark.

Dyreværnets forslag til hvalpesalgsloven tager udgangspunkt i den engelske ”Lucy’s Law” fra 2020, og kaldes også ”Freyas lov” efter den polsk-avlede malteserhvalp Freya, som ses i Dyreværnets programserie ”Langt over Grænsen - Når Hvalpe lider for Profit.”

 

Spørgsmål

Hos Dyreværnet har man desuden forsøgt at svare på nogle af de bekymrede spørgsmål, der er stillet fra gode hundemennesker.

Et spørgsmål som bliver stillet ofte, er om lovforslaget vil ramme foreninger, der tager gadehunde hjem fra udlandet. Her er svaret nej. Enkeltpersoner må ikke tage flere hunde med hjem for at sælge dem, men foreninger må gerne.

Må man omplacere sin egen hund, eller skal den forbi sin opdrætter?

Man må gerne omplacere sin egen hund, da dette ses som et enkelttilfælde.

Derudover påpeger Dyreværnet, at lovforslaget skal specificeres yderligere, når det rammer de 50.000 underskrifter. Derfor tager de meget gerne imod alle spørgsmål, da de ikke er ude på at ramme nogen forkerte.

Derfor: Har du et spørgsmål Freyas Lov, så skriv dem i kommentarfeltet herunder eller send dem på bkn@wiegaarden.dk, så skal vi formidle dem videre.

 

Du kan underskrive lovforslaget ved her.

Læs også

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet vinder sag om mishandling af hund

11-01-2024 14:14, af Anne Cecilie Sohl

I dag blev dommen stadfæstet og ejeren af schæfferblandingen Liv dømt 60 dages ubetinget fængsel for mishandling af hunden.

Dyreværnet støtter begrænset brug af fyrværkeri

12-10-2023 10:44, af Anne Cecilie Sohl

Regeringen er kommet med et lovforslag om begrænsning for brugen af fyrværkeri. Hos Dyreværnet jubler de, da man på tætteste hold har oplevet den frygt dyrene har, når der bliver affyret fyrværkeri flere måneder i træk.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.