Hvad er Freyas Lov

01-11-2021 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyreværnet har stillet borgerforslaget, som de kalder Freyas Lov for at komme hvalpefabrikker og ulovlig import af hunde til livs. Men hvad står der egentlig i Freyas Lov

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

Dyreværnets dokumentarserie om hvalpefabrikker i Polen og Rumænien mundede ud i et borgerforslag, som skal være med til at bekæmpe denne grufulde adfærd. Siden borgerforslaget er lagt frem, har flere end 30.000 skrevet under, så der er ikke langt til de 50.000, som et borgerforslag kræver for at blive taget op i Folketinget.

Flere har dog været bekymrede for, hvem lovforslaget egentlig rammer. For rammer det for eksempel de foreninger, der tager gadehunde hjem fra udlandet?

 

Her er, hvad der står i Freyas Lov:

Hundehvalpes kommende familie skal kun kunne købe hvalpen direkte fra opdrætter.

Godkendte internater kan påtage sig at formidle hvalpe fra dyreværnssager, ved behov for genplacering eller lignende.

Freyas lov skal forhindre ulovlig import af hvalpe fra de mange europæiske hvalpefabrikker ved at ulovliggøre, at hundehvalpe opkøbes og videresælges af tredjepart. Således må hvalpe kun sælges til blivende hjem direkte fra opdrætter eller fra et internat.

Med lovforslaget vil opkøb af hundehvalpe, med det formål at gensælge dem for profit, ulovliggøres.

Freyas Lov vil således være et vigtigt skridt til at få stoppet de mange hvalpefabrikker til gavn for både avlshundene, hundehvalpene og deres nye familier.

Formålet med Freyas lov er at få lukket de mange hvalpefabrikker ved at stoppe handel med hundehvalpe via mellemmand. Samtidig med at loven umuliggør massehandel med hundehvalpe, giver den køber mulighed for at besigtige avlstæven og hvalpene flere gange inden køb og derved sikre sig alder, race og herkomst.

Importerede hvalpe, der opkøbes af hvalpe-handlere og transporteres over den danske grænse for at blive solgt til familier i Danmark, lider både fysisk og mentalt. Deres manglende sundhed og trivsel kan give store omkostninger for de nye ejere.

Ydermere udgør den ulovlige hvalpeimport en folkesundhedsrisiko, fordi disse hunde risikerer at medbringe nye sygdomme/zoonoser ind til Danmark.

Dyreværnets forslag til hvalpesalgsloven tager udgangspunkt i den engelske ”Lucy’s Law” fra 2020, og kaldes også ”Freyas lov” efter den polsk-avlede malteserhvalp Freya, som ses i Dyreværnets programserie ”Langt over Grænsen - Når Hvalpe lider for Profit.”

 

Spørgsmål

Hos Dyreværnet har man desuden forsøgt at svare på nogle af de bekymrede spørgsmål, der er stillet fra gode hundemennesker.

Et spørgsmål som bliver stillet ofte, er om lovforslaget vil ramme foreninger, der tager gadehunde hjem fra udlandet. Her er svaret nej. Enkeltpersoner må ikke tage flere hunde med hjem for at sælge dem, men foreninger må gerne.

Må man omplacere sin egen hund, eller skal den forbi sin opdrætter?

Man må gerne omplacere sin egen hund, da dette ses som et enkelttilfælde.

Derudover påpeger Dyreværnet, at lovforslaget skal specificeres yderligere, når det rammer de 50.000 underskrifter. Derfor tager de meget gerne imod alle spørgsmål, da de ikke er ude på at ramme nogen forkerte.

Derfor: Har du et spørgsmål Freyas Lov, så skriv dem i kommentarfeltet herunder eller send dem på bkn@wiegaarden.dk, så skal vi formidle dem videre.

 

Du kan underskrive lovforslaget ved her.

Læs også

Rekordhøjt antal hunde gik tur for en god sag

09-05-2023 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Siden 2018 har Agria Dyreforsikring afholdt den årlige Hundegåtur, og danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød er ikke blevet mindre gennem årene. Antallet af deltagere er faktisk steget hvert år. I weekenden 6. og 7. maj deltog næsten 5.500 hunde og deres ejere i 2023-udgaven af Hundegåturen, der igen foregik på Facebook og Instagram

Salling Fondene giver 300.000 til Dyreværnet: Hjælper udsatte borgeres kæledyr

20-02-2023 08:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyreværnet har tre rullende biler, Frynseklinikken, der kører rundt i hele landet. Lørdag 25. februar klokken 10-12 kan man se bilen, og hvordan den fungerer, når den ruller ind ved Bilka i Tilst

Følg Dyreværnet på TV

02-06-2022 15:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nu kan du komme med bag facaden hos Dyreværnet i helt ny serie, der følger organisationens arbejde tæt

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Louise Trabjerg

Webredaktør og nyhedsvagt

Louise Trabjerg

ltr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

DNA test af hundelorte bliver mere og mere udbredt

20-09-2023 19:01, af Louise Trabjerg

Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Rishi Sunak annoncerer forbud mod American XL Bully-hunde i Storbritannien

21-09-2023 18:06, af Louise Trabjerg

Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

"Dyrebart" - en podcast!

20-09-2023 10:08, af Louise Trabjerg

Agria Dyreforsikring har lanceret en ny podcast om livet med vores elskede firbenede venner.