Dyreværnets dokumentarserie om hvalpefabrikker i Polen og Rumænien mundede ud i et borgerforslag, som skal være med til at bekæmpe denne grufulde adfærd. Siden borgerforslaget er lagt frem, har flere end 30.000 skrevet under, så der er ikke langt til de 50.000, som et borgerforslag kræver for at blive taget op i Folketinget.
Flere har dog været bekymrede for, hvem lovforslaget egentlig rammer. For rammer det for eksempel de foreninger, der tager gadehunde hjem fra udlandet?
Her er, hvad der står i Freyas Lov:
Hundehvalpes kommende familie skal kun kunne købe hvalpen direkte fra opdrætter.
Godkendte internater kan påtage sig at formidle hvalpe fra dyreværnssager, ved behov for genplacering eller lignende.
Freyas lov skal forhindre ulovlig import af hvalpe fra de mange europæiske hvalpefabrikker ved at ulovliggøre, at hundehvalpe opkøbes og videresælges af tredjepart. Således må hvalpe kun sælges til blivende hjem direkte fra opdrætter eller fra et internat.
Med lovforslaget vil opkøb af hundehvalpe, med det formål at gensælge dem for profit, ulovliggøres.
Freyas Lov vil således være et vigtigt skridt til at få stoppet de mange hvalpefabrikker til gavn for både avlshundene, hundehvalpene og deres nye familier.
Formålet med Freyas lov er at få lukket de mange hvalpefabrikker ved at stoppe handel med hundehvalpe via mellemmand. Samtidig med at loven umuliggør massehandel med hundehvalpe, giver den køber mulighed for at besigtige avlstæven og hvalpene flere gange inden køb og derved sikre sig alder, race og herkomst.
Importerede hvalpe, der opkøbes af hvalpe-handlere og transporteres over den danske grænse for at blive solgt til familier i Danmark, lider både fysisk og mentalt. Deres manglende sundhed og trivsel kan give store omkostninger for de nye ejere.
Ydermere udgør den ulovlige hvalpeimport en folkesundhedsrisiko, fordi disse hunde risikerer at medbringe nye sygdomme/zoonoser ind til Danmark.
Dyreværnets forslag til hvalpesalgsloven tager udgangspunkt i den engelske ”Lucy’s Law” fra 2020, og kaldes også ”Freyas lov” efter den polsk-avlede malteserhvalp Freya, som ses i Dyreværnets programserie ”Langt over Grænsen - Når Hvalpe lider for Profit.”
Spørgsmål
Hos Dyreværnet har man desuden forsøgt at svare på nogle af de bekymrede spørgsmål, der er stillet fra gode hundemennesker.
Et spørgsmål som bliver stillet ofte, er om lovforslaget vil ramme foreninger, der tager gadehunde hjem fra udlandet. Her er svaret nej. Enkeltpersoner må ikke tage flere hunde med hjem for at sælge dem, men foreninger må gerne.
Må man omplacere sin egen hund, eller skal den forbi sin opdrætter?
Man må gerne omplacere sin egen hund, da dette ses som et enkelttilfælde.
Derudover påpeger Dyreværnet, at lovforslaget skal specificeres yderligere, når det rammer de 50.000 underskrifter. Derfor tager de meget gerne imod alle spørgsmål, da de ikke er ude på at ramme nogen forkerte.
Derfor: Har du et spørgsmål Freyas Lov, så skriv dem i kommentarfeltet herunder eller send dem på bkn@wiegaarden.dk, så skal vi formidle dem videre.
Siden 1898 har Dyreværnet kæmpet for at beskytte og redde udsatte dyr i Danmark. Med internater, mobile dyreklinikker og en stærk stemme for dyrevelfærd fortsætter organisationen sit livsvigtige arbejde
Dyreværnet har netop købt Søndergaard Hunde- og Kattepension i Kolding, som fremover skal drives som internat for hunde, katte og smådyr samt pension for hunde, præcis som Dyreværnets internat og pension i Rødovre.
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Hunde taler ikke med ord, men de kommunikerer hele tiden med os. Her får du fem vigtige budskaber fra din hund, som mange ejere overser i en travl hverdag, og som kan styrke jeres relation, hvis du lærer at lytte bedre.
Egtved danner rammen om en specialudstilling med 168 golden retrievere, erfarne dommere og masser af mulighed for at lære mere om den populære race. Publikum er velkomne til at kigge forbi og opleve de smukke hunde på nært hold.
Erfarne og debutanter kæmper side om side, når verdens bedste sporhunde mødes denne uge til det prestigefyldte FCI IGP FH verdensmesterskab i Østrig
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret lokker med grønne skove og lyse dage, og der er masser af vandreruter i Danmark, hvor både du og din hund kan nyde naturen sammen
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?