Husk også hunden, når du skal tilbage på arbejde

11-05-2021 11:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nu sker det! De fleste af os forlader så småt hjemmekontoret eller det ufrivillige ophold på sofaen og vender igen tilbage til kontoret og kollegerne. Og dér sidder vores hund tilbage og har vænnet sig til at have os hjemme. Det gælder selvfølgelig især alle de hvalpe, der er blevet anskaffet under corona. Derfor har Agria Dyreforsikring samlet de bedste råd om, hvordan du vænner hunden til at være alene igen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Coronatiden har påvirket tilværelsen for mange af vores hunde. De har haft mere selskab, været mere ude at gå tur og oplevet øget opmærksomhed. Og det kan ramme hunden hårdt, når du igen vender tilbage til en normal arbejdsdag, fortæller Agria Dyreforsikrings direktør, Tine Antvorskov:

– Hvis man under nedlukningen ikke har fastholdt tidligere rutiner, kan det være en ekstra udfordring, når den normale hverdag melder sig igen. Det gælder ikke mindst hvalpe, hvor familier måske ikke har fået prioriteret alene-hjemme træningen i coronatiden.

 

Gradvis tilvænning til at være alene hjemme

I udgangspunktet er der store individuelle forskelle på, hvor længe en hund kan klare at være alene hjemme. Fælles for alle hunde er dog, at de har behov for at vænne sig til at være alene hjemme igen efter en lang periode, hvor der har været nogen hjemme hele tiden.

Først og fremmest er det vigtigt at opretholde så mange af hundens normale rutiner som muligt i dagtimerne. Det er også rigtig vigtigt at opretholde, at hunden er alene hjemme nogle timer hver dag, mens du er ude på ærinder. Når tiden nærmer sig til, at du igen skal tilbage på jobbet, kan du i god tid øge det tidsrum, hvor hunden er alene hjemme – gerne med mindst én time om dagen.

 

Hunde med separationsangst

Har du en hund, som tidligere har lidt af separationsangst, er det endnu vigtigere, at du husker at forlade huset eller lejligheden i løbet af dagen, om det så er for at handle, tage et udendørs telefonmøde eller gå en tur alene.

En hund, som tidligere har været bange for at være alene hjemme, vil højst sandsynligt opleve en større utryghed, når den igen forlades. Her bør man træne den, som om den var en hvalp, og udvide tidsrummet gradvist. Der en mange ting, du kan gøre for at støtte op om alene-hjemme træningen. Ud over godbidder, tyggeting og andet underholdning, er det vigtigt ikke at gøre et stort nummer ud af det, hverken når du går hjemmefra, eller når du kommer hjem igen.

 

Tjek adfærden

Tine Antvorskov forklarer:

– Hvis du mistænker, at din hund gør eller hyler, når den er alene hjemme, så bed en nabo om hjælp eller sæt et kamera op. Hvis der er problemer, kan det være en fordel at tale med naboen, fordi de så ved, at du ønsker at gøre noget ved problemet.

Gør hunden, mens du er væk, skal du spole din alene-hjemme træning tilbage og starte forfra. Hvis det er slemt, og det er blevet en reel adfærd hos hunden at være bange for at være alene, vil det være klogt at kontakte en hundeadfærdskyndig person, da det er et problem, der går hårdt ud over både hunden, dig og jeres omgivelser.

 

Gåture midt på dagen

En anden udfordring er hundeluftning midt på dagen, som mange måske har fået lagt ind som en rutine i coronatiden. Her råder vi til at afvænne hunden fra frokost gåturene allerede nu, hvis det ikke er noget, der fortsætter, når du er tilbage på arbejde. Du kan begynde med at lade længere tid gå imellem morgenturen og middagsturen. Går du f.eks. en tur kl. 7, kan du gå næste tur kl. 13. Og så øger du med en halv time om dagen, til du er tilbage på normalen med 6-8 timer mellem turene.

Hvis du er heldig at have en forstående arbejdsgiver, kan du måske få lov at starte langsomt med kortere dage, hvilket vil gøre det lettere både for hundens blære og for din samvittighed.

 

Husk at aktivere hunden!

Det er altid vigtigt at give hunden nok motion og aktivere den før og efter arbejdstid, men dette er særligt vigtigt nu. Vi anbefaler en længere tur, inden du går på job, efterfulgt af lidt hjernegymnastik for hunden, så den ikke er helt oppe at køre, når du skal hjemmefra.

– Når du kommer hjem fra arbejde, er det ligeledes vigtigt, at du bruger tid på hunden og giver den en gåtur, leger og hygger med den. Husk, at hunde skal luftes mindst tre gange om dagen. En understimuleret hund, der får for lidt motion, mistrives og kan udvikle adfærds- og sundhedsproblemer, fortæller Tine Antvorskov.

 

Hjernegymnastik?

Hunden er “forprogrammeret” til at søge efter føde og arbejde lidt for sagen. Det kan du udnytte ved at gemme lidt godbidder til den rundt omkring, så den får aktiveret de små grå og ikke finder på unoder, fordi den keder sig. Hvis du skal lave lidt sammen med hunden, kan du fx lægge godbidder under plastikbeholdere som dem, vi bruger i køkkenet. Så skal hunden lære at få dem vendt om. Sværere endnu er godbidder i en flaske (ikke af glas), hvor hunden skal lære at få fat om flasken og vende den på hovedet. Det kan godt være, du skal hjælpe den med at få det lært. Disse ting skal du selvfølgelig ikke gøre, hvis din hund er af den altædende type, for så kan plastikbøtten risikere at ryge samme vej som godbidderne, og det går jo ikke.


 

Husk at justere fodermængden

Det er vigtigt, at holde øje med hundens foderindtag, når den nu måske får flere godbidder, når den skal til at være alene hjemme. Sammenholdt med at den måske får lidt mindre motion fremover, er det en uheldig cocktail, der kan føre til overvægt, så sørg for at reducere hundens mad tilsvarende den mængde godbidder, den får, hvis du kan se, at den begynder at lægge sig lidt ud.

 

Læs også

Livsforsikring på kæledyr

11-01-2023 08:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Prisen på hunde, katte og andre kæledyr er under Corona steget i takt med vores lyst til firbenet selskab, når vi har arbejdet hjemme eller været i isolation. Det har gjort køb af en hund eller kat til en stor investering, hvor mange har betalt 15-25.000 kroner for en firbenet ven.

Hundedamen med den vilde fortid

29-12-2022 10:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Patricia Campbell Hearst er rigmandsdatter, vinder i Westminster Kennel Dog Show og meget meget mere. Læs den vilde historie her

Så hårdt er livet som hvalpeejer

11-01-2022 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En hvalp er ikke til at stå for, men man skal altså lige huske, at der er masser af arbejde i at være ejer af en nuttet hvalp

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Flere Chrisco-produkter tilbagetrækkes og underleverandør opsagt

20-12-2024 07:35, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.

Den ultimative hundequiz

28-12-2021 10:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde

Advarsel: Tilbagekaldte tyggeruller fra Chrisco skaber bekymring blandt hundeejere

16-12-2024 12:07, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hunde iført vintertøj: Pynt eller praktisk?

16-12-2024 11:12, af Cecilie Friis Amstrup

Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.

Dobbelt dansk bronze i juniorhandling

15-12-2024 18:57, af Cecilie Friis Amstrup

Med stærke præstationer i både hold- og individuel konkurrence leverede de danske juniorhandlere flotte resultater ved årets nordiske mesterskab i Stockholm.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Inka skrev historie som Danmarks første hund med titlen NOVFCH

18-12-2024 14:21, af Cecilie Friis Amstrup

En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.