Husk også hunden, når du skal tilbage på arbejde

11-05-2021 11:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nu sker det! De fleste af os forlader så småt hjemmekontoret eller det ufrivillige ophold på sofaen og vender igen tilbage til kontoret og kollegerne. Og dér sidder vores hund tilbage og har vænnet sig til at have os hjemme. Det gælder selvfølgelig især alle de hvalpe, der er blevet anskaffet under corona. Derfor har Agria Dyreforsikring samlet de bedste råd om, hvordan du vænner hunden til at være alene igen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Coronatiden har påvirket tilværelsen for mange af vores hunde. De har haft mere selskab, været mere ude at gå tur og oplevet øget opmærksomhed. Og det kan ramme hunden hårdt, når du igen vender tilbage til en normal arbejdsdag, fortæller Agria Dyreforsikrings direktør, Tine Antvorskov:

– Hvis man under nedlukningen ikke har fastholdt tidligere rutiner, kan det være en ekstra udfordring, når den normale hverdag melder sig igen. Det gælder ikke mindst hvalpe, hvor familier måske ikke har fået prioriteret alene-hjemme træningen i coronatiden.

 

Gradvis tilvænning til at være alene hjemme

I udgangspunktet er der store individuelle forskelle på, hvor længe en hund kan klare at være alene hjemme. Fælles for alle hunde er dog, at de har behov for at vænne sig til at være alene hjemme igen efter en lang periode, hvor der har været nogen hjemme hele tiden.

Først og fremmest er det vigtigt at opretholde så mange af hundens normale rutiner som muligt i dagtimerne. Det er også rigtig vigtigt at opretholde, at hunden er alene hjemme nogle timer hver dag, mens du er ude på ærinder. Når tiden nærmer sig til, at du igen skal tilbage på jobbet, kan du i god tid øge det tidsrum, hvor hunden er alene hjemme – gerne med mindst én time om dagen.

 

Hunde med separationsangst

Har du en hund, som tidligere har lidt af separationsangst, er det endnu vigtigere, at du husker at forlade huset eller lejligheden i løbet af dagen, om det så er for at handle, tage et udendørs telefonmøde eller gå en tur alene.

En hund, som tidligere har været bange for at være alene hjemme, vil højst sandsynligt opleve en større utryghed, når den igen forlades. Her bør man træne den, som om den var en hvalp, og udvide tidsrummet gradvist. Der en mange ting, du kan gøre for at støtte op om alene-hjemme træningen. Ud over godbidder, tyggeting og andet underholdning, er det vigtigt ikke at gøre et stort nummer ud af det, hverken når du går hjemmefra, eller når du kommer hjem igen.

 

Tjek adfærden

Tine Antvorskov forklarer:

– Hvis du mistænker, at din hund gør eller hyler, når den er alene hjemme, så bed en nabo om hjælp eller sæt et kamera op. Hvis der er problemer, kan det være en fordel at tale med naboen, fordi de så ved, at du ønsker at gøre noget ved problemet.

Gør hunden, mens du er væk, skal du spole din alene-hjemme træning tilbage og starte forfra. Hvis det er slemt, og det er blevet en reel adfærd hos hunden at være bange for at være alene, vil det være klogt at kontakte en hundeadfærdskyndig person, da det er et problem, der går hårdt ud over både hunden, dig og jeres omgivelser.

 

Gåture midt på dagen

En anden udfordring er hundeluftning midt på dagen, som mange måske har fået lagt ind som en rutine i coronatiden. Her råder vi til at afvænne hunden fra frokost gåturene allerede nu, hvis det ikke er noget, der fortsætter, når du er tilbage på arbejde. Du kan begynde med at lade længere tid gå imellem morgenturen og middagsturen. Går du f.eks. en tur kl. 7, kan du gå næste tur kl. 13. Og så øger du med en halv time om dagen, til du er tilbage på normalen med 6-8 timer mellem turene.

Hvis du er heldig at have en forstående arbejdsgiver, kan du måske få lov at starte langsomt med kortere dage, hvilket vil gøre det lettere både for hundens blære og for din samvittighed.

 

Husk at aktivere hunden!

Det er altid vigtigt at give hunden nok motion og aktivere den før og efter arbejdstid, men dette er særligt vigtigt nu. Vi anbefaler en længere tur, inden du går på job, efterfulgt af lidt hjernegymnastik for hunden, så den ikke er helt oppe at køre, når du skal hjemmefra.

– Når du kommer hjem fra arbejde, er det ligeledes vigtigt, at du bruger tid på hunden og giver den en gåtur, leger og hygger med den. Husk, at hunde skal luftes mindst tre gange om dagen. En understimuleret hund, der får for lidt motion, mistrives og kan udvikle adfærds- og sundhedsproblemer, fortæller Tine Antvorskov.

 

Hjernegymnastik?

Hunden er “forprogrammeret” til at søge efter føde og arbejde lidt for sagen. Det kan du udnytte ved at gemme lidt godbidder til den rundt omkring, så den får aktiveret de små grå og ikke finder på unoder, fordi den keder sig. Hvis du skal lave lidt sammen med hunden, kan du fx lægge godbidder under plastikbeholdere som dem, vi bruger i køkkenet. Så skal hunden lære at få dem vendt om. Sværere endnu er godbidder i en flaske (ikke af glas), hvor hunden skal lære at få fat om flasken og vende den på hovedet. Det kan godt være, du skal hjælpe den med at få det lært. Disse ting skal du selvfølgelig ikke gøre, hvis din hund er af den altædende type, for så kan plastikbøtten risikere at ryge samme vej som godbidderne, og det går jo ikke.


 

Husk at justere fodermængden

Det er vigtigt, at holde øje med hundens foderindtag, når den nu måske får flere godbidder, når den skal til at være alene hjemme. Sammenholdt med at den måske får lidt mindre motion fremover, er det en uheldig cocktail, der kan føre til overvægt, så sørg for at reducere hundens mad tilsvarende den mængde godbidder, den får, hvis du kan se, at den begynder at lægge sig lidt ud.

 

Læs også

Spændende radioprogram om hunde

16-06-2021 13:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I formiddags handlede Brinkmanns briks på P1 om hunde, og det var et interessant program, som du bør høre

Franske hunde imponerer i coronatest

25-05-2021 09:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens vi stadig venter på, at hunde bliver sat ind i coronaopsporingen herhjemme, er man allerede langt i andre lande. I Frankrig har man netop færdiggjort et stort studie, der afslører, at hunde er fantastiske til at finde corona

Ny coronavirus stammer fra hunde

24-05-2021 11:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forskere har fundet en ny coronavirus, der stammer fra hunde. De mener dog ikke, at der er grund til bekymring

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

8 gode råd til hunde i varmen

17-06-2021 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommeren er over os. Her får du otte gode råd til hunden i varmen

Ting man hører på en hundeudstilling

20-06-2021 11:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når man kommer til en hundeudstilling, skal man være forberedt på lidt af hvert. Også de ting, der kommer ud af munden på folk. Her får du en top 10 over ting, vi har hørt denne weekend indtil videre, som måske vil være svære at forstå for folk, der aldrig har været til hundeudstilling

Flot udstilling, flot finale, flot vinder

20-06-2021 17:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så er udstillingen i Vejen slut. Vi fik næsten al slags vejr og en fantastisk masse gode hunde. BIS søndag var et bevis på det sidste

USA standser hundeimport fra 113 lande

15-06-2021 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Frygt for rabies får USA til at stoppe for import af hunde fra 113 lande, skriver BBC

Se video: Hund reddet på isbjerg efter en uge

12-06-2021 09:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Russiske sejlere fik forleden et noget anderledes syn, da de kiggede ud på isbjergene 

Ingen dyrlæger i Grønland?

16-06-2021 09:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Grønlands eneste private dyreklinik kan ikke få besat to opslåede dyrlægestillinger, og nu frygter man, at Grønland pr. 1. august står uden dyrlæger

Hundehår er tykkere end vand

19-06-2021 13:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En stor familie. Sådan kan sammenholdet i tre telte ved Ring 25 bedst beskrives

En sjælden race: Burgos pointer

19-06-2021 11:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Også i Vejen har vi fundet frem til en race, man ikke ser så tit i Danmark. Faktisk er Echo fra det første kuld i Danmark, selvom burgos pointer er en gammel spansk race

Se billederne: Lørdag i Vejen

20-06-2021 09:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Lørdag var endnu en god dag i Vejen. Her får du lidt billeder fra dagen

Labradoodle skulle aldrig have været opfundet

30-09-2019 08:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

”Opfinderen” af labradoodle, der er en blanding mellem labrador og puddel, kommer med opsigtsvækkende advarsel om den populære blanding