Hundens stressniveau påvirkes af forholdet til ejeren

12-05-2021 14:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny svensk forskning peger på, at ejerens personlighed og forhold til hunden påvirker hundens stressniveau

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Et studie på universitetet i Linköping havde til formål at vise om hundens stressniveau påvirkes af de mennesker, den lever sammen med.

For at finde svar på dette spørgsmål undersøgte forskerne hår fra både hunde og deres ejere. I håret kan man nemlig måle mængden af cortisol, som er et af de vigtigste stresshormoner. Derved kunne forskerne måle de sidste måneders stressniveau.

I studiet deltog 18 hunde, der er avlet til jagt, som for eksempel gravhunde og norske elghunde.

Derudover deltog en gruppe på 24 hunde af gamle racer som for eksempel basenji og siberian husky.

Udover hårprøverne svarede hundeejerne også på et spørgeskema om deres egen og hundens personlighed, ligesom de skulle besvare spørgsmål om deres forhold til deres hund.

Resultatet af studiet blev, at stressniveauet hos jagthunde bliver påvirket af ejerens personlighed. Det samme gjorde sig ikke gældende for de gamle racer.

Derudover fandt man, at forholdet mellem ejer og hund påvirker hundens stressniveau hos både jagthunde og de gamle racer. Men påvirkningen var større hos jagthundene end hos de gamle racer.

Tidligere har den samme gruppe forskere påvist, at hyrdehunde, som jo er avlet til tæt samarbejde med mennesker, spejler deres ejers langsigtede stressniveau.

– Vi tror, at synkroniseringen af stressniveau er en konsekvens af, at hunde er blevet avlet til at samarbejde med mennesker. Derudover er hundens forhold til ejeren og ejerens personlighed vigtige paramtre for synkroniseringen af stressniveauer, siger Lina Roth fra universitetet i Linköping til Sciencedaily.com.  

Læs også

Ligner du din hund?

22-11-2024 12:16, af Cecilie Friis Amstrup

Ny forskning viser, at hunde og deres ejere ofte har mere til fælles, end man skulle tro - både i udseende og personlighed.

Hvorfor logrer hunde med halen?

07-02-2024 19:18, af Anne Cecilie Sohl

For et sted mellem 15-50.000 år siden blev hunden domesticeret af mennesket. Siden da har arten gennemgået en gennemgribende forandringsproces. Nu skriver Videnskab.dk at et nyt studie publiceret i tidsskriftet Biology Letters har fundet frem til at hundens logren med halen måske også er påvirket af mennesket. 

 

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

BLOG: “Det har den aldrig gjort før”

14-02-2022 14:28, af Elisabeth Schrøder

Som om vi ikke havde nok at se til med hundene og bondegårdsrenovering, så har jeg også købt hest igen, efter min gamle pludseligt blev aflivet pga. en skade. Jeg er forholdsvis ny i hesteverdenen, men efter nogle år med “traditionnel” ridning, er jeg hoppet på en træningsform, som er 100% videnskabeligt funderet, og hvor der er meget fokus på hesteadfærd, deres signaler, stress og hvordan forståelsen af alt det bruges i den praktiske træning

Hunde mindsker stress hos studerende

15-03-2018 15:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny canadisk forskning slår fast, at hundeterapi hjælper mod stress og eksamensangst hos studerende

Menneskestress avler hundestress

25-05-2022 13:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Svensk undersøgelse peger på, at langvarig stress hos hundeejere smitter deres hunde

Hunde hjælper bedst på eksamensstress

17-05-2021 09:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I takt med, at foråret springer ud, begynder eksamensnerverne også at pible frem. Ny amerikansk forskning viser nu, at det bedste middel mod stress til eksamen er hunde

Hunde reducerer stress hos studerende: Få dyrlægens gode råd til køb af hund

22-09-2020 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Menneskets bedste ven har en positiv effekt på studerendes stress- og energiniveau, viser forskning. Men særligt som ung er det afgørende, at man køber den rigtige hund, der passer ind i et travlt studieliv, fastslår  dyrlæge

Labrador har reddet krigsveterans liv

07-03-2017 10:51, af Kasper Larsson
To et halvt år i krig har givet Flemming Nielsen posttraumatisk stress – men han får hjælp af menneskets bedste ven

Ny Hallgren-bog

04-10-2012 14:16, af Tine Luther
Stress og angst - og dermed ofte følgende aggressivitet - er kropsligt set det samme med kun små fysiologiske forskelle. Derfor er det så vigtigt med kundskab på dette område. Det kan du blandt andet skaffe dig i den kendte, svenske hunde- og humanpsykolog Anders Hallgrens nye bog "Stress - angst og aggression hos hunde".

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Flere Chrisco-produkter tilbagetrækkes og underleverandør opsagt

20-12-2024 07:35, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.

Den ultimative hundequiz

28-12-2021 10:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund få and?

10-11-2021 15:02, af Astrid Gerd Holtet

Nystegt mortensand kan få mundvandet til at løbe på de fleste hunde, men pas på med at lade hunden få del af anden - skroget kan nemlig være farligt for hunde

 

Advarsel: Tilbagekaldte tyggeruller fra Chrisco skaber bekymring blandt hundeejere

16-12-2024 12:07, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

Inka skrev historie som Danmarks første hund med titlen NOVFCH

18-12-2024 14:21, af Cecilie Friis Amstrup

En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

“Jeg er bekymret for min hvalps nisser”

20-12-2024 16:32, af Anne Egede

Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?

Ny æra for hundeavl skal skabe bedre rammer for sundhed og velfærd

20-12-2024 15:16, af Cecilie Friis Amstrup

Dansk Kennel Klub gør etiske anbefalinger til regler for at styrke ansvarlig hundeavl.