Hunde og hugorme: dårlig kombi

19-04-2021 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Selvom frosten dårligt nok er væk, så er hugormene allerede vågnet fra en lang dvale. På denne årstid er problemet, at de stadig er sløve, og derfor er sene til at flygte, når de hører os - og hunden - komme. Risikoen for at hunden bliver bidt, er derfor ekstra høj lige nu

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hunden når ofte helt tæt på hugormen, inden den reagerer. Hvor en vågen hugorm næsten altid vil vælge at tage flugten, så vil en forskrækket og søvnig en af slagsen reagere ved at bide. Risikoen for at møde en søvnig hugorm er størst om morgenen, inden solen har bagt den vågen. 

Hugormen findes næsten overalt i naturen, men de ses hyppigt i stengærder og i hedelandskaber. Den er hyppigst forekommende langs den jyske vestkyst og den nordsjællandske kyst. Hugormen er ganske lille (højst en meter, oftest mindre) og falder i med omgivelserne, så den er ikke let at få øje på, men hundene snuser sig frem til dem.

 

Dyrlægerne har allerede set de første hunde med bid

– De første hunde er allerede blevet tilset af en dyrlæge for hugormebid, og det giver anledning til at påminde hundeejere om at passe ekstra godt på, på gåturen, siger Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring.

Man kan genkende hugormen på dens ham, som har et zig-zag-lignende mønster. Hugorme findes i både grå- og brunlige nuancer, og nogle hunner er endda sorte. Disse kan forveksles med den ufarlige snog, men en snog har næsten altid to gule pletter i nakken.

Fakta
Huskeregel før bid

Hvis du tager hunden med på ferie eller gåtur et sted, hvor der er risiko for at møde en hugorm, kan det være en god ide at tjekke på forhånd, hvor den nærmeste dyreklinik befinder sig. I Sverige er der væsentligt flere hugorme end her, så tjek nærmeste “veterinärklinik” og læg adressen og telefonnummeret ind i din telefon, og skriv det måske også på en seddel på køleskabet.

 

Giftens konsekvenser

Hvis hunden bliver bidt, vil den i begyndelsen ikke mærke smerter fra giften. Biddet kan derfor være svært for ejere at spotte med det samme. Først efter nogle timer vil kropsdelen, hugormen har bidt, hæve op, og hunden vil blive træt. Hævelsen topper efter et til to døgn. Selve biddet vil vise sig som to små huller ved siden af hinanden. 

– Hugormen bider sig typisk fast i hundens snude og poter, som efterfølgende vil svulme op, og det kan udvikle sig til en ubehagelig situation, da giften fra biddet kan forårsage blodmangel og gøre skade på både lever og nyrer. Heldigvis sker det yderst sjældent, at en hund dør af biddet, siger Tine Antvorskov. 

 

Fakta
Huskeregler efter bid
  1. Hold hunden i ro og lad den hvile.
  2. Forsøg at transportere hunden til hjemmet eller bilen for at forhindre giften i at sprede sig yderligere. En køretur vil ikke forværre tilstanden.
  3. Kontakt dyrlægen hurtigst muligt, så hunden kan komme i behandling. Hvis dyrlægen ikke er i nærheden, kan man smøre bidstedet med binyrebarkhormon creme (kortison) for at mindske smerten. Det kan fås i håndkøb på apoteket (mild udgave). 

Poten er værst

Værst er situationen, hvis hunden er bidt i poten. Når hunden går på benet, trækkes musklerne sammen, og det spreder giften til resten af kroppen. Derfor skal hunden holdes så meget i ro som muligt. Hvis du ved, at din hund er blevet bidt, vil det være klogt at bære den hjem (hvis du kan), eller afvente at få hjælp til at blive hentet i bil. En lille hund rammes hårdere end en større, da hugormen altid sprøjter nogenlunde den samme mængde gift ind, omkring 30 mg.

 

Læs også

Havets hugorm er til fare for mennesker og kæledyr

08-07-2024 13:20, af Anne Cecilie Sohl

Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand. 

Hugormesæson: Det skal du gøre, hvis dit kæledyr bliver bidt

28-03-2023 10:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvert år oplever flere danske hunde- og katteejere, at deres kæledyr bliver bidt af hugorme, og det er vigtigt at tage det alvorligt, hvis der er mistanke om hugormebid

Derfor er slanger farligere for hunde end for katte

21-04-2022 16:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et slangebid har vist sig at være meget farligere for en hund end for en kat. Australske forskere er nu kommet med et svar på, hvordan det hænger sammen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Havets hugorm er til fare for mennesker og kæledyr

08-07-2024 13:20, af Anne Cecilie Sohl

Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

I Sverige får man bøde for løs hund i bil

23-01-2020 09:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har talt med Riksförbundet M Sverige, der er den svenske pendant til FDM, om reglerne for hunde i biler i Sverige