Hunde og hugorme: dårlig kombi

19-04-2021 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Selvom frosten dårligt nok er væk, så er hugormene allerede vågnet fra en lang dvale. På denne årstid er problemet, at de stadig er sløve, og derfor er sene til at flygte, når de hører os - og hunden - komme. Risikoen for at hunden bliver bidt, er derfor ekstra høj lige nu

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hunden når ofte helt tæt på hugormen, inden den reagerer. Hvor en vågen hugorm næsten altid vil vælge at tage flugten, så vil en forskrækket og søvnig en af slagsen reagere ved at bide. Risikoen for at møde en søvnig hugorm er størst om morgenen, inden solen har bagt den vågen. 

Hugormen findes næsten overalt i naturen, men de ses hyppigt i stengærder og i hedelandskaber. Den er hyppigst forekommende langs den jyske vestkyst og den nordsjællandske kyst. Hugormen er ganske lille (højst en meter, oftest mindre) og falder i med omgivelserne, så den er ikke let at få øje på, men hundene snuser sig frem til dem.

 

Dyrlægerne har allerede set de første hunde med bid

– De første hunde er allerede blevet tilset af en dyrlæge for hugormebid, og det giver anledning til at påminde hundeejere om at passe ekstra godt på, på gåturen, siger Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring.

Man kan genkende hugormen på dens ham, som har et zig-zag-lignende mønster. Hugorme findes i både grå- og brunlige nuancer, og nogle hunner er endda sorte. Disse kan forveksles med den ufarlige snog, men en snog har næsten altid to gule pletter i nakken.

Fakta
Huskeregel før bid

Hvis du tager hunden med på ferie eller gåtur et sted, hvor der er risiko for at møde en hugorm, kan det være en god ide at tjekke på forhånd, hvor den nærmeste dyreklinik befinder sig. I Sverige er der væsentligt flere hugorme end her, så tjek nærmeste “veterinärklinik” og læg adressen og telefonnummeret ind i din telefon, og skriv det måske også på en seddel på køleskabet.

 

Giftens konsekvenser

Hvis hunden bliver bidt, vil den i begyndelsen ikke mærke smerter fra giften. Biddet kan derfor være svært for ejere at spotte med det samme. Først efter nogle timer vil kropsdelen, hugormen har bidt, hæve op, og hunden vil blive træt. Hævelsen topper efter et til to døgn. Selve biddet vil vise sig som to små huller ved siden af hinanden. 

– Hugormen bider sig typisk fast i hundens snude og poter, som efterfølgende vil svulme op, og det kan udvikle sig til en ubehagelig situation, da giften fra biddet kan forårsage blodmangel og gøre skade på både lever og nyrer. Heldigvis sker det yderst sjældent, at en hund dør af biddet, siger Tine Antvorskov. 

 

Fakta
Huskeregler efter bid
  1. Hold hunden i ro og lad den hvile.
  2. Forsøg at transportere hunden til hjemmet eller bilen for at forhindre giften i at sprede sig yderligere. En køretur vil ikke forværre tilstanden.
  3. Kontakt dyrlægen hurtigst muligt, så hunden kan komme i behandling. Hvis dyrlægen ikke er i nærheden, kan man smøre bidstedet med binyrebarkhormon creme (kortison) for at mindske smerten. Det kan fås i håndkøb på apoteket (mild udgave). 

Poten er værst

Værst er situationen, hvis hunden er bidt i poten. Når hunden går på benet, trækkes musklerne sammen, og det spreder giften til resten af kroppen. Derfor skal hunden holdes så meget i ro som muligt. Hvis du ved, at din hund er blevet bidt, vil det være klogt at bære den hjem (hvis du kan), eller afvente at få hjælp til at blive hentet i bil. En lille hund rammes hårdere end en større, da hugormen altid sprøjter nogenlunde den samme mængde gift ind, omkring 30 mg.

 

Læs også

Hugormesæson: Det skal du gøre, hvis dit kæledyr bliver bidt

28-03-2023 10:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvert år oplever flere danske hunde- og katteejere, at deres kæledyr bliver bidt af hugorme, og det er vigtigt at tage det alvorligt, hvis der er mistanke om hugormebid

Derfor er slanger farligere for hunde end for katte

21-04-2022 16:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et slangebid har vist sig at være meget farligere for en hund end for en kat. Australske forskere er nu kommet med et svar på, hvordan det hænger sammen

Molly bidt tre gange af hugorme

21-04-2022 08:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Labradoren Molly nåede at blive bidt tre gange af hugorme i sit lange liv. Her får du historien fortalt af Mollys ejer, Elizabeth Texel

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Top 5 myter om sygeforsikring til kæledyr

22-02-2024 09:54, af Anne Cecilie Sohl

Mange danskere synes, at forsikringer er en jungle at finde rundt i, og måske netop derfor florerer der mange myter og fejlslutninger om emnet. Agria Dyreforsikring har interviewet danske hunde- og katteejere om årsagen til, at de har valgt ikke at sygeforsikre deres kæledyr. 

Nye kræfter i spidsen for hundene på Store Hestedag

13-02-2024 16:19, af Anne Cecilie Sohl

Anne Orholt har sagt ja til at overtage ansvaret for hundeområdet på Store Hestedag efter Tina Bjerre, der har valgt at hellige sig sin egen hundevirksomhed. Anne har igennem mange år haft hunde på programmet - ikke kun i fritiden, men også professionelt. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundelufter overværede indbrud

19-02-2024 15:40, af Anne Cecilie Sohl

Da en borger var ude og gå med sin hund lørdag morgen, så han til sin overraskelse at en garagedør stod åben på Digevej i Agger Syd. 

Billeder fra Fredericia online

16-02-2024 19:59, af Anne Cecilie Sohl

Så er billederne fra udstillingen i Fredericia kommet på hjemmesiden.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde