Hunde og hugorme: dårlig kombi

19-04-2021 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Selvom frosten dårligt nok er væk, så er hugormene allerede vågnet fra en lang dvale. På denne årstid er problemet, at de stadig er sløve, og derfor er sene til at flygte, når de hører os - og hunden - komme. Risikoen for at hunden bliver bidt, er derfor ekstra høj lige nu

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hunden når ofte helt tæt på hugormen, inden den reagerer. Hvor en vågen hugorm næsten altid vil vælge at tage flugten, så vil en forskrækket og søvnig en af slagsen reagere ved at bide. Risikoen for at møde en søvnig hugorm er størst om morgenen, inden solen har bagt den vågen. 

Hugormen findes næsten overalt i naturen, men de ses hyppigt i stengærder og i hedelandskaber. Den er hyppigst forekommende langs den jyske vestkyst og den nordsjællandske kyst. Hugormen er ganske lille (højst en meter, oftest mindre) og falder i med omgivelserne, så den er ikke let at få øje på, men hundene snuser sig frem til dem.

 

Dyrlægerne har allerede set de første hunde med bid

– De første hunde er allerede blevet tilset af en dyrlæge for hugormebid, og det giver anledning til at påminde hundeejere om at passe ekstra godt på, på gåturen, siger Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring.

Man kan genkende hugormen på dens ham, som har et zig-zag-lignende mønster. Hugorme findes i både grå- og brunlige nuancer, og nogle hunner er endda sorte. Disse kan forveksles med den ufarlige snog, men en snog har næsten altid to gule pletter i nakken.

Fakta
Huskeregel før bid

Hvis du tager hunden med på ferie eller gåtur et sted, hvor der er risiko for at møde en hugorm, kan det være en god ide at tjekke på forhånd, hvor den nærmeste dyreklinik befinder sig. I Sverige er der væsentligt flere hugorme end her, så tjek nærmeste “veterinärklinik” og læg adressen og telefonnummeret ind i din telefon, og skriv det måske også på en seddel på køleskabet.

 

Giftens konsekvenser

Hvis hunden bliver bidt, vil den i begyndelsen ikke mærke smerter fra giften. Biddet kan derfor være svært for ejere at spotte med det samme. Først efter nogle timer vil kropsdelen, hugormen har bidt, hæve op, og hunden vil blive træt. Hævelsen topper efter et til to døgn. Selve biddet vil vise sig som to små huller ved siden af hinanden. 

– Hugormen bider sig typisk fast i hundens snude og poter, som efterfølgende vil svulme op, og det kan udvikle sig til en ubehagelig situation, da giften fra biddet kan forårsage blodmangel og gøre skade på både lever og nyrer. Heldigvis sker det yderst sjældent, at en hund dør af biddet, siger Tine Antvorskov. 

 

Fakta
Huskeregler efter bid
  1. Hold hunden i ro og lad den hvile.
  2. Forsøg at transportere hunden til hjemmet eller bilen for at forhindre giften i at sprede sig yderligere. En køretur vil ikke forværre tilstanden.
  3. Kontakt dyrlægen hurtigst muligt, så hunden kan komme i behandling. Hvis dyrlægen ikke er i nærheden, kan man smøre bidstedet med binyrebarkhormon creme (kortison) for at mindske smerten. Det kan fås i håndkøb på apoteket (mild udgave). 

Poten er værst

Værst er situationen, hvis hunden er bidt i poten. Når hunden går på benet, trækkes musklerne sammen, og det spreder giften til resten af kroppen. Derfor skal hunden holdes så meget i ro som muligt. Hvis du ved, at din hund er blevet bidt, vil det være klogt at bære den hjem (hvis du kan), eller afvente at få hjælp til at blive hentet i bil. En lille hund rammes hårdere end en større, da hugormen altid sprøjter nogenlunde den samme mængde gift ind, omkring 30 mg.

 

Læs også

Hundedage med hedeslag, hugorme og hot spots

16-06-2025 16:17, af Cecilie Friis Amstrup

Fra insektstik og hugormebid til algeforgiftning og vandhale – se listen over de 10 hyppigste årsager til, hvorfor vores hunde må til dyrlægen i sommersæsonen, og få tip til, hvordan du bedst passer på din firbenede ven.

Pas på hunden, for nu er hugormen vågnet

06-04-2025 07:53, af Cecilie Friis Amstrup

De første danske hunde har allerede været i nærkontakt med hugorme, der netop er vågnet fra deres lange dvale. Risikoen for at hunden bliver bidt, er ekstra høj lige nu, fordi hugormene på denne årstid stadig er sløve, og er længere tid om at flygte, når de hører os og hunden komme.

Havets hugorm er til fare for mennesker og kæledyr

08-07-2024 13:20, af Anne Cecilie Sohl

Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand. 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Fra HUNDEN: Løber hjertet af med dig i hvalpekøbet?

11-07-2025 07:01, af Lotte Evers, Agria Dyreforsikring

Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den alsidige border collie

14-07-2025 06:39, af Hanni Zimmer

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet