Har man en hund, der endnu ikke har reageret på fyrværkeri – eller oplevet det endnu – så anbefaler de tre hundetrænere en række forberedelser og forebyggende øvelser for at tilvænne hunden høje lyde og larm og styrke dens selvtillid i situationerne. Anbefalingen er, at der trænes omtrent året rundt, gerne dagligt og med en øget intensivering i månederne op til nytår. Det anbefales også, at den forebyggende træning sættes i gang umiddelbart efter man har fået hvalpen. Varigheden af træningen bør ikke være mere end 10-15 min. og så er tommelfingerreglen, at du er gået for hurtigt frem, hvis hunden reagerer på lydene.
1) Træn hunden så den er vant til larm
Sørg for at hjemmet i dagligdagen ikke er klinisk stille, men væn i stedet hunden til hverdagslarm såsom bestik der klirrer, gryder og pander der larmer og blenderen der kører. Spil ’nytårslyde’ på højtaleren, mens hunden laver noget velkendt fra hverdagen, som den synes er sjovt. Start med lyden på helt lavt blus og øg gradvist intensiteten af lyden i takt med, at hunden er tryg og ikke reagerer på lydene. Tag lyden med udenfor på mobilen og gentag træningen på forskellige tider af døgnet, også når det er mørkt. Træningsalbum til formålet kan enten downloades eller man kan optage nytårslydene selv til fremtidig brug.
2) Træn søgeøvelser
I en søgeøvelse skal hunden finde godbidder i en kasse fyldt med eksempelvis plastikflasker eller plastikbolde. Hunden trænes her i at kunne søge med hovedet nede i noget ukendt, som larmer om ørerne på den. Det er vigtigt, at man lader hunden selv bestemme tempoet, så prøv ikke at lokke den op i kassen, men lad den selv løse opgaven. Det giver empowerment og får hundens selvtillid til at vokse. Kassen kan man sagtens selv bygge og plastikflaskerne kan man undlade at pante i en periode.
3) Skab et festsignal og gør lyde til en del af leg
Lær hunden et bestemt ”festord eller -signal”, der betyder, at “nu kommer der sjov i gaden”. Hver gang du laver denne lyd, så bryder du ud i leg med hunden og/eller den bliver bombarderet med lækre godbidder. Når festsignalet er godt trænet og indlært, kan du introducere brug af det efter et brag udenfor, som således bliver et signal til, at det sjove starter. Det indlærte ”festsignal” kan også bruges på gåture i fyrværkerisæsonen, hvor der pludselig kan komme brag. Så husk at have masser af godbidder med på gåturen.
4) Lad hunden være i kontrol og beløn dens mod
Når du laver lyd og larm-træning med hunden, skal du starte blidt og med genstande, der ikke er så larmende. Det kan være plastikkrus, du placerer på gulvet. Beløn hunden når den snuser til krusene og beløn for mere og mere aktivitet med krusene. Målet er, at hunden skal vælte krusene. Når den synes, det er sjovt, øges lydintensiteten med andre genstande, der larmer lidt mere. Det er vigtigt, at det er hunden, der vælter krusene, så den har kontrol over situationen.
Behandlende råd og øvelser (desensibilisering):
Har man en hund, der allerede reagerer på nytåret og har udviklet lydangst i større eller mindre omfang, anbefaler de tre hundetrænere nedenstående forberedelser og øvelser.
1) Træn de forskellige øvelser som er listet under den forebyggende del, men vær opmærksom på, at …
2) Opsøg træningshold der decideret udbyder lys og larm træning i sikre miljøer
3) Snak med dyrlægen
4) Træn et festsignal
Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.
Danskerne samles i stor stil i løbet af december til fejring af jul og nytår. De fleste familiehunde ser ud til at nyde julemåneden med fridage, julemad og ekstra opmærksomhed, men de ændrede vaner kan også stresse og være farlig for for nysgerrige hunde. Her får du Dansk Kennel Klubs gode råd til at få din hund sikkert igennem julemåneden.
Nytåret kan være en stressende tid for mange hunde, og derfor kan det være en fordel at starte med lydtræning. Så kan du skabe tryghed for både dig og din hund.
Dansk Kennel Klub har offentliggjort væsentlige ændringer i reglementet for hundeudstillinger, herunder nye kategorier, justerede certifikatregler og tiltag for hundevelfærd. Ændringerne træder i kraft den 1. januar 2025.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Bananen med sin smukke gule farve indbyder i høj grad til at blive spist. Rå oven på ymer, som tørret snack lørdag aften eller i en banankage. VI elsker banan, men er den også en sund frugt for vores hunde?