Fra HUNDEN: Raceportræt af den alsidige border collie

14-07-2025 06:39, af Hanni Zimmer

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Copyright Ridehesten.com
Læs med og bliv klogere på den alsidige border collie. Foto: Tanja Kofoed

Border collien er en intelligent, energisk og hårdtarbejdende hund, som gennem mange generationer er fremavlet til at hyrde store fåreflokke sammen med sin hyrde. Dens forfædre har eksisteret, siden mennesker først begyndte at bruge hunde i arbejdet med at passe får i det, der nu er Storbritannien.

Border collien stammer fra grænseegnene mellem Skotland og England, deraf har den fået sit navn (border for grænse). Her blev hyrdehunden en af de mest værdifulde aktiver, en hyrde kunne have, og de bedste arbejdshunde blev krydset med hinanden.

I 1860 blev scotch sheep dogs vist på et hundeshow, og i 1876 blev hundenes arbejde demonstreret i London på en flok af 100 vilde walisiske får. En artikel i Livestock Journal beskrev tilskuernes forundring over hundenes ivrighed, hvis eneste hjælp og instruktion fra deres ejer var håndsignaler og fløjten.

Mod slutningen af århundredet begyndte fårehyrder at afholde hyrdehundekonkurrencer. Her viste border collien, hvordan den kunne kontrollere og flytte fårene blot ved at stirre på dem.

I 1906 blev The International Sheep Dog Society (ISDS) dannet, og den første stambog blev lavet for den race, der nu havde navnet border collie. Racen blev dog først anerkendt af English Kennel Club i 1976.

Det vides ikke med sikkerhed, hvornår den første border collie ankom til Danmark, men man ved, at der blev importeret trænede border collier til Danmark i starten af 1960’erne. Disse hunde var registreret i ISDS, og i 1986 blev der importeret en border collie-tæve fra Australien, der blev registreret i DKK.

Copyright Ridehesten.com
Pelsen kan være af varierende længde, nærmest silkeagtig med blød underuld. Pelsplejen er overkommelig. Alt efter længden er det klaret med en grundig ugentlig eller månedlig gennembørstning. Ved den langhårede variant kan hårene under poterne og på haserne klippes for ikke at samle for meget snavs.

Border colliens udvikling
I dag er racen i England delt i flere lejre. Der er en hyrdehund/arbejdshund og en udstillingshund. Hyrderne bruger racen til det, som den oprindeligt var beregnet til, nemlig at hyrde fåreflokke. I udstillingsringen er det primært det ydre, der bliver bedømt. Det har været medvirkende til, at udviklingen er gået flere veje, hvad angår udseende og temperament.

Da border collien er så alsidig, har også lydighedsfolk og agilityfolk set racens mange kvaliteter som arbejdshund. Når man vælger denne race, er det fordi man har brug for hyrdehundens arbejdsiver, villighed, motivation, arbejdsglæde og samarbejdsvilje og ikke nødvendigvis den klassiske udstillingstype.

Det betyder, at man i dag kan se mange forskellige typer border collier. Hvor man for år tilbage typisk forbandt racen med en elegant sort/hvid langhåret hund, findes der er i dag et utal af farver, pelslængde, kropsbygning og temperament. Man finder også denne alsidige race indenfor redningshundearbejde, Hoopers, sporarbejde, rally og Nose Work.

Udseende og væremåde
Det er en mellemstor, harmonisk bygget hyrdehund med et kvikt udtryk i ansigtet. Den har opretstående eller halvt rejste ører. Racestandarden siger, at alle farver er tilladt, blot må hvid ikke være dominerende. Border collien findes med moderat langhåret og korhåret pels. En border collie med korrekt pels er nærmest selvrensende. Det vil sige, at den skyer skidt af sig, når den tørrer. De fælder 1-2 gange årligt.

Man mener, at border collien hører til blandt verdens klogeste hunderacer – hvis ikke dén klogeste. Netop derfor egner den sig til stort set alt indenfor hundesport, og man ser den ofte i tv-reklamer. Det er en super intelligent hund, der med den rette opdragelse kan blive den perfekte familiehund med de bedste manerer. Dens høje intelligens betyder også, at den hurtigt kan lære de dårlige manerer lige så godt som de gode. Border collien er også en hurtigløber. Den elsker at løbe stærkt og skal helst have mulighed for at strække ud og løbe frit. Det er ikke en vagthund! Langt de færreste border collier egner sig som vagthunde. De vil give sig til at gø, når der kommer fremmede, men så stopper det som regel der! Den er meget social og elsker at have hele sin flok omkring sig.

Copyright Ridehesten.com
I dag findes border collien i et utal af farver. Foto: Tina Hindsgaul

Hvad er vigtigt at vide, inden man køber hvalp?
Border collien er en energisk hund, der elsker enhver form for aktivitet. Det betyder ikke, at man skal sætte hele sin dag af til at gå ture med den, for desto mere motion den får, desto mere kræver den. Især med en hvalp skal man kun gå korte ture og skåne den for trapper og hård fysisk aktivitet. Til gengæld skal man sørge for at udfordre dens hjerne. Der findes et utal af aktiviteter og legetøj, man kan bruge, hvor hvalpen og den voksne hund skal tænke, og det gør den dejligt træt. Man kan også træne lydighed og tricks med hunden, fra den er helt lille, for det giver en god kontakt mellem hund og fører.

Border collien kan have en lav stresstærskel. Det vil sige, at det er meget let at få den op at køre på et niveau, hvor den ”løber på væggene”. Og det kan være hårdt arbejde at få den ned igen. En border collie, der løber på væggene, er en pest!

Netop derfor skal man være indstillet på at beskæftige hjernen. Dog er det vigtigt at pointere, at for meget stimuli af hvalpen og den voksne hund kan give en stresset og urolig border collie, som vil have svært ved at finde ro.

Copyright Ridehesten.com
Border collien er en højt specialiseret hyrdehund, som kan flytte 100 får med blikket alene. Det er ikke en race for den uerfarne hundeejer. Men er man konsekvent og i stand til at opfylde hundens behov for aktivitet, så er border collien også en glad hund, som trives fint som medlem af en sporty og aktiv familie med lyst til hundesport.

Som beskrevet er border collien en alsidig, intelligent og fantastisk hund, men det findes også i mange variationer. Derfor er det en god idé at tage ud og besøge forskellige opdrættere eller tage til agilitystævner, lydighedsprøver og udstillinger, så man kan danne sig et indtryk af, hvad racen indeholder. En border collie, der ikke bliver stimuleret, kan ofte begynde at ”hyrde” familiens børn, cyklister, jagte biler eller få et dårligt forhold til skygger og lysglimt samt hurtige bevægelser. Den kan i nogle tilfælde begynde at snappe efter børn og voksne, når de ikke reagerer på hundens forsøg på at samle flokken.

Denne adfærd ligger i racens genetiske arv og kan være svær at vænne hunden af med igen, så derfor er det en god idé, hvis man ikke har haft border collie før, at melde sig til hvalpetræning hos en instruktør, der kender til racen, da det altid er bedre at forebygge end at skulle ”helbrede” unoder hos sin hund. Border collien er en race for alle, der har lyst til en aktiv ven, som man skal sætte tid af til dagligt. Så får man til gengæld også en tro følgesvend, der vil gøre alt for én.

Læs også

Fra HUNDEN: Løber hjertet af med dig i hvalpekøbet?

11-07-2025 07:01, af Lotte Evers, Agria Dyreforsikring

Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.

Fra HUNDEN: Sund vejrtrækning for kortsnudede hunde

03-07-2025 09:21, af Karina Green Damsgaard

Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.

Køl ned i skovens dybe stille ro med hunden ved din side

02-07-2025 10:56, af Cecilie Friis Amstrup

Rold Skov med 8000 hektars skygge og ro ligger kun fem minutters gang fra Danmarks første hundekro. Her kan både to- og firbenede få en svalende pause fra sommervarmen.

KLUMME: Nyt Center for Forskning i Velfærd hos Familiedyr

20-10-2020 08:34, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som sædvanlig bringer vi månedens klumme fra Magasinet HUNDEN. Denne gang er det professor ved Københavns Universitet og leder af Center for Forskning i Velfærd hos Familiedyr, Peter Sandøe, der står for klummen

10.000 hunde til Roskilde

09-05-2018 08:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fra fredag til søndag huser Roskilde Dyrskueplads en rekordstor hundeudstilling, organiseret af Dansk Kennel Klub. I alt er der tilmeldt 10.219 hunde og op mod 266 forskellige racer på hver af udstillingerne. Det er altså en oplagt mulighed for at opleve alverdens spændende hunderacer i alle størrelser og former

Vejen: Unge talenter strålede i sommervarmen

21-06-2025 19:44, af Cecilie Friis Amstrup

Juniorhandlere leverede imponerende præstationer og stærkt samarbejde med hundene ved DKK’s nordiske udstilling lørdag.

Vejen: Vejret kunne ikke stoppe Danmarks bedste juniorhandlere

22-06-2025 18:06, af Cecilie Friis Amstrup

På trods af 27 grader og tung, stillestående luft viste juniorhandlerne ved Dansk Kennel Klubs internationale udstilling i Vejen stort overskud, ansvar for hundenes velfærd og stærkt samarbejde i ringen.

Se videoen: Verdensrekord 28 tricks på et minut

28-01-2021 11:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

To border collier er optaget i Guinness Rekordbog efter at have udført hele 28 tricks på et minut

Fredericia: Simone vinder årets første juniorhandlingkonkurrence

08-02-2025 16:22, af Cecilie Friis Amstrup

Den forsvarende årets juniorhandler fortsætter sin imponerende stime med endnu en sejr i Store ring.

Stor risiko for at gå i hundene

17-06-2015 09:54, af Tine Luther
Dansk Kennel Klub udsender hermed en advarsel gældende for området omkring Vejen i den kommende weekend, den 20. og 21. juni 2015: Der vil være meget stor risiko for at gå i hundene, når der afholdes dobbelt international hundeudstilling med deltagelse af ikke færre end 6.000 hunde fordelt på 240 forskellige racer fra 23 forskellige lande.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Fart og fællesskab til lure coursing i Myndeklubben

07-07-2025 10:43, af Cecilie Friis Amstrup

Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Ludo fejrede sin 14-års fødselsdag med manér

08-07-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

30 titler og fødselsdag skal fejres

09-07-2025 06:27, af Cecilie Friis Amstrup

Fra sommertræning i baghaven til 30 titler og stjernestatus. For Sofus, der fylder fire år i dag, er Sirius blevet en livsglad livsstil, og sammen med ejer Margit har han fundet en hverdag fyldt med motivation, glæde og samarbejde.