Fra barndommens bamsemusik til voksen hundelyrik

26-03-2021 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Jan Rørdam står bag flere af numrene fra Bamse og Kylling, og nu på dette spritnye nummer er han gået helt i hundene, selvom han faktisk slet ikke tåler dem

Copyright Ridehesten.com
Foto: Stine Heilmann

 

Hvad skal man høre sådan en fredag morgen, hvor påskeharen er ved at tage sit nattøj af og fylde rygsækken med påskeæg og mavekneb? 

Man skal selvfølgelig høre en sang om hunde og med hunde i videoen. Her på hunden.dk er vi ret stolte af at have fået førsteret til at bringe denne dejlige og hyggelige sang. 

Egentlig er Jan Rørdam slet ikke rigtig til hunde. I hvert fald ikke til at have en selv. Faktisk kan han heller ikke tåle hunde, da han har allergi. Ikke desto mindre har de fem lækre snuder Manse, Obi, Spilop, Frynse og Molly logret sig til bærende roller i musikvideoen til hans aktuelle single, der udkommer den 26. marts. Og ikke desto mindre kaster Jan med nummeret en ordentlig røvfuld anerkendelse ud til den kærlighed, han udmærket kan se, eksisterer mellem hundene og deres ejere.

Fakta
Jan Rørdam

Musiker, sangskriver og producer Jan Rørdam har leveret soundtracket til rigtig manges barndom som komponist på fx ”Bamse og Kylling” og ”Tju bang chokolademand”. Det er også Jan Rørdam, der står bag Alberte-sange som ”Tænder på et kys” og ”Chevy 56”, som er at finde på ét af 90’ernes mest populære album, ”Lyse Nætter”. Lige såvel som Jan Rørdam også har skrevet/produceret musik for navne som Lis Sørensen, Søren Sko, Maria Montell og Michael Bundesen. Siden 2004 har han også udgivet soloplader. Indtil videre er det blevet til seks, og med et syvende album på vej – ”Sange fra Skällandsö”, der udkommer den 30. april. Herfra er det iørefaldende popnummer ”Der hvor hunden ligger begravet” singleforløber.

- Alle mine sange handler om kærlighed og relationer i forskellige afskygninger. Det er nok årsagen til, at jeg har brugt hunden som metafor i sangen, da langt de fleste netop har en meget stærk relation til deres hund. Som jeg synger i sangen, er den trofast og loyal - og jeg kunne tilføje fordomsfri. Den er som regel altid glad for at se sit menneske, og i mange tilfælde også alle mulige andre, og den gør sig ikke til dommer over, hvorvidt du gør tingene godt nok. Den dømmer dig ikke, men elsker dig uanset. Relationen er så enkel, ukompliceret og ren. På en måde er det jo en drømmerelation. I hvert fald er det en perfekt kontrast til den relation, vi har til andre mennesker. Vi mennesker er nemlig virkelig gode til at komplicere den relation, vi har til hinanden, fortæller Jan Rørdam, der ikke har boet sammen med en hund siden han trådte sine barnesko i barndomshjemmet i Lyngby.

Først havde familien Rørdam boxeren Lucky og siden gravhunden Rikke. I tiden med Rikke samlede Jan blandt andet på glaskugler, og det skete jævnligt, at et par af dem forsvandt ind under sofaen. Rikke var så lille, at hun kunne mase sig ind alle steder. To gange resulterede det i, at Rikke fandt en glaskugle og slugte den. Det kostede hver gang Rikke en tur på operationsbordet for at få kuglen opereret ud – og familien Rørdam en tårnhøj dyrlægeregning. Jans lillesøster var 3-4 år gammel, da hun fik konstateret astma og kraftig allergi overfor hunde. Det gjorde desværre, at familien måtte skille sig af med Rikke, hvad der var en stor sorg for dem.

 

Et pawsome cast

Musikvideoen til ”Der hvor hunden ligger begravet” er indspillet under coronaen i Jans studie på Nørrebro. Inspirationen til videoen har Jan hentet fra billedsiden til Paul Simons kæmpe hit ”Call Me Al”, hvor Paul Simon og Chevy Chase kommer ind i et rum, sætter sig på to stole og derfra sker der ting og sager. I Jans video er den ene stol dog skiftet ud med en hundekurv og Chase er erstattet af fem hunde. Fem lækre hunde med hver sin unikke personlighed og karakter. Alle venligst udlånt af Jans venner og familie.

Både Manse, Obi, Spilop, Frynse og Molly opførte sig eksemplarisk under optagelserne, hvilket kom lidt bag på Jan, der havde set væltede kamerastativer og kaos for sig.

 

Alle mine sange handler om kærlighed og relationer i forskellige afskygninger. Det er nok årsagen til, at jeg har brugt hunden som metafor i sangen, da langt de fleste netop har en meget stærk relation til deres hund.

 

Selvom Jan skulle vaske hænder hele tiden, skifte tøj efter optagelser og at han - til trods for indtag af antihistaminer – fik heftige nyseanfald om aftenen, da han kom hjem, hyggede han sig helt vildt under optagelserne med hundene. Det kostede dog i godbidder til de fem firbenede musikvideostjerner.

- Jeg måtte lokke ret meget med godbidder, så mange af optagelserne havde godbidder i sig. Dem var jeg ikke interesseret i have med, så der fulgte et større arbejde med at klippe alle de sekvenser ud. Jeg vil jo hellere have, at det ser ud som om, at hundene er helt vilde med mig og at de ikke bliver lokket til det, griner Jan.

Læs også

Verdens første hundesang

26-11-2020 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Firmaet Tails.com har udgivet en sang, som er specielt til hunde. Sangen indeholder lyde, som hunde elsker

Premiere: Nyt nummer fra Joachim Knop med hund

15-05-2020 08:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På hunden.dk har vi fået lov at være de første til at dele videoen til Joachim Knops nye single, På den vej, hvor du bor. I videoen optræder Joachims hund, Molly, i en meget afslappet rolle. Du kan læse mere om Joachim og Molly i juninummeret af HUNDEN

Lækker musik fra hundeglad kunstner

21-04-2020 12:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Anmelderne er nærmest faldet ned af stolene over Fiona Apples nye album. Sangeren er kendt for at være glad for hunde, og de spiller da også en rolle på det nye album

Tre tegn på allergi

19-03-2021 15:30, af Astrid Gerd Holtet

Kender du de mest almindelige tegn på allergi hos hunde?

Allergi hos hunde

03-05-2014 09:14, af Tine Luther
Pollensæsonen har fået en flyvende start, og en del hundeejere er ikke klar over, at hunde kan være allergiske. De sidste små ti år er diagnoser, der har med allergi og hudproblemer at gøre, fordoblet i Agria Dyreforsikrings skadestatistik. Allergisymptomer kan f.eks. være kløen i ørerne, poter, i lysken, armhuler, ansigt og bagdel.

Viden om allergi

28-05-2011 09:14, af Tine Luther
En sammenslutning af dyrlæger med interesse for hudsygdomme hos kæledyr har skabt hjemmesiden www.dven.dk. Her findes også en sektion til hundeejere. Omdrejningspunktet er forskellige allergiformer hos hunde.

10 tegn på allergi hos hunde

11-01-2018 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Har din hund allergi? Det kan du måske få svaret på ved at kigge på listen i denne artikel

Forebyggelse af allergi – spændende forskningsprojekt fra Sverige

01-08-2017 15:17, af Anne Ekenberg

En hypotese, vi har hørt før, er, at vi lever i et alt for rent miljø, hvilket betyder, at immunforsvaret ikke bliver stimuleret i tilstrækkelig grad. Den viden har man fra mennesker, og i medicinfirmaet Premune har man forsøgt at oversætte det til vores hunde.

Hunde og allergi

26-12-2011 08:00, af Tine Luther
Undersøgelser tyder på, at hunde modvirker allergi hos børn.

Kan hundeallergikere tåle hunde?

30-01-2020 09:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sikke et åndssvagt spørgsmål at starte en artikel med, men faktisk er det slet ikke så dumt. Læge fortæller nemlig, at mange allergikere faktisk godt kan tåle hunhunde

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Retssagen i Randers: Pludselig skiftede stemningen

03-02-2023 19:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag fortsatte retssagen i Randers, hvor en mand og en kvinde blandt andet er tiltalt for at sælge hunde uden tilladelse. Vi var med i retssalen

Se dig for i hvalpejunglen

06-02-2023 10:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I fredags var vi til stede i Retten i Randers, hvor to personer er tiltalt for at have solgt ikke mindre end 85 hvalpe på to år uden at have tilladelse fra Fødevarestyrelsen til at drive erhvervsmæssig handel med hunde. Men hvordan genkender man sælgeren, som alene har profit for øje

Social indlæring ses allerede hos helt unge hvalpe

02-02-2023 11:00, af Astrid Gerd Holtet

Social indlæring er en effektiv måde at lære nye ting på, og en indlæringsmåde, som er vigtig for hunde. Voksne hundes evne til at lære fra andre er velundersøgt, og et forskerhold har nu også vist, at helt unge hvalpe også evner at lære nyt på denne måde 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Leo er i bedring og ønsker sig en grand danois

31-01-2023 12:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Leo Nielsen fra duoen Sussi og Leo blev kort før jul indlagt med tarmslyng, som næsten kostede ham livet. Nu er han hjemme igen, og vi har været i kontakt med ham

Studie: Aggressivitet er ikke alene tillært eller genetisk bestemt

30-01-2023 09:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Brasilianske forskere har undersøgt, hvad der ligger til grund for hundes adfærd. Forskerne blev ikke overraskede over resultatet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Uhyggelig hundesag ved Randers

12-03-2019 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En mand er tiltalt for at ville aflive sin hund med kniv. Han skulle have været for retten i Randers, men sagen er udsat på ubestemt tid på grund af sygdom

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde