Fra barndommens bamsemusik til voksen hundelyrik

26-03-2021 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Jan Rørdam står bag flere af numrene fra Bamse og Kylling, og nu på dette spritnye nummer er han gået helt i hundene, selvom han faktisk slet ikke tåler dem

Copyright Ridehesten.com
Foto: Stine Heilmann

 

Hvad skal man høre sådan en fredag morgen, hvor påskeharen er ved at tage sit nattøj af og fylde rygsækken med påskeæg og mavekneb? 

Man skal selvfølgelig høre en sang om hunde og med hunde i videoen. Her på hunden.dk er vi ret stolte af at have fået førsteret til at bringe denne dejlige og hyggelige sang. 

Egentlig er Jan Rørdam slet ikke rigtig til hunde. I hvert fald ikke til at have en selv. Faktisk kan han heller ikke tåle hunde, da han har allergi. Ikke desto mindre har de fem lækre snuder Manse, Obi, Spilop, Frynse og Molly logret sig til bærende roller i musikvideoen til hans aktuelle single, der udkommer den 26. marts. Og ikke desto mindre kaster Jan med nummeret en ordentlig røvfuld anerkendelse ud til den kærlighed, han udmærket kan se, eksisterer mellem hundene og deres ejere.

Fakta
Jan Rørdam

Musiker, sangskriver og producer Jan Rørdam har leveret soundtracket til rigtig manges barndom som komponist på fx ”Bamse og Kylling” og ”Tju bang chokolademand”. Det er også Jan Rørdam, der står bag Alberte-sange som ”Tænder på et kys” og ”Chevy 56”, som er at finde på ét af 90’ernes mest populære album, ”Lyse Nætter”. Lige såvel som Jan Rørdam også har skrevet/produceret musik for navne som Lis Sørensen, Søren Sko, Maria Montell og Michael Bundesen. Siden 2004 har han også udgivet soloplader. Indtil videre er det blevet til seks, og med et syvende album på vej – ”Sange fra Skällandsö”, der udkommer den 30. april. Herfra er det iørefaldende popnummer ”Der hvor hunden ligger begravet” singleforløber.

- Alle mine sange handler om kærlighed og relationer i forskellige afskygninger. Det er nok årsagen til, at jeg har brugt hunden som metafor i sangen, da langt de fleste netop har en meget stærk relation til deres hund. Som jeg synger i sangen, er den trofast og loyal - og jeg kunne tilføje fordomsfri. Den er som regel altid glad for at se sit menneske, og i mange tilfælde også alle mulige andre, og den gør sig ikke til dommer over, hvorvidt du gør tingene godt nok. Den dømmer dig ikke, men elsker dig uanset. Relationen er så enkel, ukompliceret og ren. På en måde er det jo en drømmerelation. I hvert fald er det en perfekt kontrast til den relation, vi har til andre mennesker. Vi mennesker er nemlig virkelig gode til at komplicere den relation, vi har til hinanden, fortæller Jan Rørdam, der ikke har boet sammen med en hund siden han trådte sine barnesko i barndomshjemmet i Lyngby.

Først havde familien Rørdam boxeren Lucky og siden gravhunden Rikke. I tiden med Rikke samlede Jan blandt andet på glaskugler, og det skete jævnligt, at et par af dem forsvandt ind under sofaen. Rikke var så lille, at hun kunne mase sig ind alle steder. To gange resulterede det i, at Rikke fandt en glaskugle og slugte den. Det kostede hver gang Rikke en tur på operationsbordet for at få kuglen opereret ud – og familien Rørdam en tårnhøj dyrlægeregning. Jans lillesøster var 3-4 år gammel, da hun fik konstateret astma og kraftig allergi overfor hunde. Det gjorde desværre, at familien måtte skille sig af med Rikke, hvad der var en stor sorg for dem.

 

Et pawsome cast

Musikvideoen til ”Der hvor hunden ligger begravet” er indspillet under coronaen i Jans studie på Nørrebro. Inspirationen til videoen har Jan hentet fra billedsiden til Paul Simons kæmpe hit ”Call Me Al”, hvor Paul Simon og Chevy Chase kommer ind i et rum, sætter sig på to stole og derfra sker der ting og sager. I Jans video er den ene stol dog skiftet ud med en hundekurv og Chase er erstattet af fem hunde. Fem lækre hunde med hver sin unikke personlighed og karakter. Alle venligst udlånt af Jans venner og familie.

Både Manse, Obi, Spilop, Frynse og Molly opførte sig eksemplarisk under optagelserne, hvilket kom lidt bag på Jan, der havde set væltede kamerastativer og kaos for sig.

 

Alle mine sange handler om kærlighed og relationer i forskellige afskygninger. Det er nok årsagen til, at jeg har brugt hunden som metafor i sangen, da langt de fleste netop har en meget stærk relation til deres hund.

 

Selvom Jan skulle vaske hænder hele tiden, skifte tøj efter optagelser og at han - til trods for indtag af antihistaminer – fik heftige nyseanfald om aftenen, da han kom hjem, hyggede han sig helt vildt under optagelserne med hundene. Det kostede dog i godbidder til de fem firbenede musikvideostjerner.

- Jeg måtte lokke ret meget med godbidder, så mange af optagelserne havde godbidder i sig. Dem var jeg ikke interesseret i have med, så der fulgte et større arbejde med at klippe alle de sekvenser ud. Jeg vil jo hellere have, at det ser ud som om, at hundene er helt vilde med mig og at de ikke bliver lokket til det, griner Jan.

Læs også

Verdens første hundesang

26-11-2020 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Firmaet Tails.com har udgivet en sang, som er specielt til hunde. Sangen indeholder lyde, som hunde elsker

Premiere: Nyt nummer fra Joachim Knop med hund

15-05-2020 08:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På hunden.dk har vi fået lov at være de første til at dele videoen til Joachim Knops nye single, På den vej, hvor du bor. I videoen optræder Joachims hund, Molly, i en meget afslappet rolle. Du kan læse mere om Joachim og Molly i juninummeret af HUNDEN

Lækker musik fra hundeglad kunstner

21-04-2020 12:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Anmelderne er nærmest faldet ned af stolene over Fiona Apples nye album. Sangeren er kendt for at være glad for hunde, og de spiller da også en rolle på det nye album

Loppeallergi er en kløende omgang

07-04-2018 08:40, af Astrid Gerd Holtet

Lopper er aldrig sjove at få besøg af, men nogle hunde udvikler en allergi over for de små parasitter – og så kan kløen blive meget voldsom.Lopper er aldrig sjove at få besøg af, men nogle hunde udvikler en allergi over for de små parasitter – og så kan kløen blive meget voldsom 

Nyt lægemiddel til hunde med kløe

04-03-2017 13:56, af Kasper Larsson
Foråret står for døren, og det betyder længere dage, grønne skove – og allergi

Allergi er blevet mere udbredt hos hunde

23-03-2021 08:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er en stærkt øget forekomst af allergi hos hunde, noget, det er klogt at tage med i sine overvejelser, hvis man står for at skulle købe ny hund. Agria Dyreforsikring kommer her med deres råd og vejledning ift. hunde og allergi

Antallet af hunde med allergi vokser fortsat

09-05-2013 08:27, af Tine Luther
Pollensæsonen har fået en flyvende start, og mange hundeejere ved ikke, at hunde også kan være allergiske. De seneste 8 år er diagnoser, der har med allergi og hudproblemer at gøre, fordoblet i Agrias skadesstatistik. Symptomer, der kan være tegn på allergi, er bl.a. tilbagevendende øreproblemer, eller at hunden bider og slikker i poterne.

Foredrag om arvelige hudlidelser

15-04-2012 08:10, af Tine Luther
Arvelige lidelser som allergi og hårsækmide-infektion er blandt de mest almindelige hudsygdomme hos hunde. Onsdag den 9. maj holder Lene Boysen kursus for hundeejere, der vil lære mere om arvelige sygdomme i særlig grad om, hvordan disse behandles og håndteres på sigt.

Kan hundeallergikere tåle hunde?

30-01-2020 09:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sikke et åndssvagt spørgsmål at starte en artikel med, men faktisk er det slet ikke så dumt. Læge fortæller nemlig, at mange allergikere faktisk godt kan tåle hunhunde

Når hunden får høfeber

21-01-2020 12:00, af Astrid Holtet og Bjarke Kirkegaard Nielsen

Allerede nu er der sat gang i pollensæsonen, og det kan allergiske hunde måske også mærke

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.