Fra barndommens bamsemusik til voksen hundelyrik

26-03-2021 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Jan Rørdam står bag flere af numrene fra Bamse og Kylling, og nu på dette spritnye nummer er han gået helt i hundene, selvom han faktisk slet ikke tåler dem

Copyright Ridehesten.com
Foto: Stine Heilmann

 

Hvad skal man høre sådan en fredag morgen, hvor påskeharen er ved at tage sit nattøj af og fylde rygsækken med påskeæg og mavekneb? 

Man skal selvfølgelig høre en sang om hunde og med hunde i videoen. Her på hunden.dk er vi ret stolte af at have fået førsteret til at bringe denne dejlige og hyggelige sang. 

Egentlig er Jan Rørdam slet ikke rigtig til hunde. I hvert fald ikke til at have en selv. Faktisk kan han heller ikke tåle hunde, da han har allergi. Ikke desto mindre har de fem lækre snuder Manse, Obi, Spilop, Frynse og Molly logret sig til bærende roller i musikvideoen til hans aktuelle single, der udkommer den 26. marts. Og ikke desto mindre kaster Jan med nummeret en ordentlig røvfuld anerkendelse ud til den kærlighed, han udmærket kan se, eksisterer mellem hundene og deres ejere.

Fakta
Jan Rørdam

Musiker, sangskriver og producer Jan Rørdam har leveret soundtracket til rigtig manges barndom som komponist på fx ”Bamse og Kylling” og ”Tju bang chokolademand”. Det er også Jan Rørdam, der står bag Alberte-sange som ”Tænder på et kys” og ”Chevy 56”, som er at finde på ét af 90’ernes mest populære album, ”Lyse Nætter”. Lige såvel som Jan Rørdam også har skrevet/produceret musik for navne som Lis Sørensen, Søren Sko, Maria Montell og Michael Bundesen. Siden 2004 har han også udgivet soloplader. Indtil videre er det blevet til seks, og med et syvende album på vej – ”Sange fra Skällandsö”, der udkommer den 30. april. Herfra er det iørefaldende popnummer ”Der hvor hunden ligger begravet” singleforløber.

- Alle mine sange handler om kærlighed og relationer i forskellige afskygninger. Det er nok årsagen til, at jeg har brugt hunden som metafor i sangen, da langt de fleste netop har en meget stærk relation til deres hund. Som jeg synger i sangen, er den trofast og loyal - og jeg kunne tilføje fordomsfri. Den er som regel altid glad for at se sit menneske, og i mange tilfælde også alle mulige andre, og den gør sig ikke til dommer over, hvorvidt du gør tingene godt nok. Den dømmer dig ikke, men elsker dig uanset. Relationen er så enkel, ukompliceret og ren. På en måde er det jo en drømmerelation. I hvert fald er det en perfekt kontrast til den relation, vi har til andre mennesker. Vi mennesker er nemlig virkelig gode til at komplicere den relation, vi har til hinanden, fortæller Jan Rørdam, der ikke har boet sammen med en hund siden han trådte sine barnesko i barndomshjemmet i Lyngby.

Først havde familien Rørdam boxeren Lucky og siden gravhunden Rikke. I tiden med Rikke samlede Jan blandt andet på glaskugler, og det skete jævnligt, at et par af dem forsvandt ind under sofaen. Rikke var så lille, at hun kunne mase sig ind alle steder. To gange resulterede det i, at Rikke fandt en glaskugle og slugte den. Det kostede hver gang Rikke en tur på operationsbordet for at få kuglen opereret ud – og familien Rørdam en tårnhøj dyrlægeregning. Jans lillesøster var 3-4 år gammel, da hun fik konstateret astma og kraftig allergi overfor hunde. Det gjorde desværre, at familien måtte skille sig af med Rikke, hvad der var en stor sorg for dem.

 

Et pawsome cast

Musikvideoen til ”Der hvor hunden ligger begravet” er indspillet under coronaen i Jans studie på Nørrebro. Inspirationen til videoen har Jan hentet fra billedsiden til Paul Simons kæmpe hit ”Call Me Al”, hvor Paul Simon og Chevy Chase kommer ind i et rum, sætter sig på to stole og derfra sker der ting og sager. I Jans video er den ene stol dog skiftet ud med en hundekurv og Chase er erstattet af fem hunde. Fem lækre hunde med hver sin unikke personlighed og karakter. Alle venligst udlånt af Jans venner og familie.

Både Manse, Obi, Spilop, Frynse og Molly opførte sig eksemplarisk under optagelserne, hvilket kom lidt bag på Jan, der havde set væltede kamerastativer og kaos for sig.

 

Alle mine sange handler om kærlighed og relationer i forskellige afskygninger. Det er nok årsagen til, at jeg har brugt hunden som metafor i sangen, da langt de fleste netop har en meget stærk relation til deres hund.

 

Selvom Jan skulle vaske hænder hele tiden, skifte tøj efter optagelser og at han - til trods for indtag af antihistaminer – fik heftige nyseanfald om aftenen, da han kom hjem, hyggede han sig helt vildt under optagelserne med hundene. Det kostede dog i godbidder til de fem firbenede musikvideostjerner.

- Jeg måtte lokke ret meget med godbidder, så mange af optagelserne havde godbidder i sig. Dem var jeg ikke interesseret i have med, så der fulgte et større arbejde med at klippe alle de sekvenser ud. Jeg vil jo hellere have, at det ser ud som om, at hundene er helt vilde med mig og at de ikke bliver lokket til det, griner Jan.

Læs også

Verdens første hundesang

26-11-2020 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Firmaet Tails.com har udgivet en sang, som er specielt til hunde. Sangen indeholder lyde, som hunde elsker

Premiere: Nyt nummer fra Joachim Knop med hund

15-05-2020 08:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På hunden.dk har vi fået lov at være de første til at dele videoen til Joachim Knops nye single, På den vej, hvor du bor. I videoen optræder Joachims hund, Molly, i en meget afslappet rolle. Du kan læse mere om Joachim og Molly i juninummeret af HUNDEN

Lækker musik fra hundeglad kunstner

21-04-2020 12:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Anmelderne er nærmest faldet ned af stolene over Fiona Apples nye album. Sangeren er kendt for at være glad for hunde, og de spiller da også en rolle på det nye album

Viden om allergi

28-05-2011 09:14, af Tine Luther
En sammenslutning af dyrlæger med interesse for hudsygdomme hos kæledyr har skabt hjemmesiden www.dven.dk. Her findes også en sektion til hundeejere. Omdrejningspunktet er forskellige allergiformer hos hunde.

Zoneterapi reddede Kiwis liv

24-01-2019 08:36, af Vivian Birlie

Vi har modtaget  dette indlæg fra hundezoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie. Her fortæller hun om en hund, der fik hjælp til sin allergi gennem zoneterapi

Spændende fyraftensmøde om allergi hos hund

09-02-2017 11:50, af Kasper Larsson
Du får nu muligheden for at blive klogere på allergi hos hund – hvad end det er foderallergi, lagermider eller noget helt tredje, din hund er allergisk overfor

Forebyg lopper nu

20-10-2015 12:33, af Tine Luther
Efter sommerens høje luftfugtighed er der øget risiko for, at der er kommet lopper i dit hjem. Hunde får kattelopper, og hvis du ikke forebygger loppeangreb, kan dit hjem i løbet af få uger blive invaderet af tusindvis af lopper. De er i sig selv irriterende, men de kan desuden give allergi.

Allergi er blevet mere udbredt hos hunde

23-03-2021 08:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er en stærkt øget forekomst af allergi hos hunde, noget, det er klogt at tage med i sine overvejelser, hvis man står for at skulle købe ny hund. Agria Dyreforsikring kommer her med deres råd og vejledning ift. hunde og allergi

Forebyggelse af allergi – spændende forskningsprojekt fra Sverige

01-08-2017 15:17, af Anne Ekenberg

En hypotese, vi har hørt før, er, at vi lever i et alt for rent miljø, hvilket betyder, at immunforsvaret ikke bliver stimuleret i tilstrækkelig grad. Den viden har man fra mennesker, og i medicinfirmaet Premune har man forsøgt at oversætte det til vores hunde.

Antallet af hunde med allergi vokser fortsat

09-05-2013 08:27, af Tine Luther
Pollensæsonen har fået en flyvende start, og mange hundeejere ved ikke, at hunde også kan være allergiske. De seneste 8 år er diagnoser, der har med allergi og hudproblemer at gøre, fordoblet i Agrias skadesstatistik. Symptomer, der kan være tegn på allergi, er bl.a. tilbagevendende øreproblemer, eller at hunden bider og slikker i poterne.

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kennelhoste hos hunde

21-10-2021 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Vådt og koldt vejr giver kennelhosten ideelle betingelser – men hvad er kennelhoste, og hvad skal du holde øje med?

Når man vil have to hunde i huset

20-10-2021 09:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

To hunde giver dobbelt så meget glæde, men ofte også dobbelt så meget besvær. Her er lidt tips fra Spanielbogen om, hvad du bør have i baghovedet, inden du anskaffer dig mere end én hund

BLOG: Hunde skal da hilse, skal de ikke det?

15-10-2021 08:39, af John Frank Ahm

Er det en god eller dårlig ide at lade hunde hilse på hinanden, og er det overhovedet nødvendigt?

Træn hundens smidighed: 5 gode råd

17-10-2021 09:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Flere hunde rammes af stivhed og smerter i led. Derfor er det en god ide at træne smidighed

Smertefuld forsnævring i rygraden

22-10-2021 09:10, af Astrid Gerd Holtet

Store midaldrende hunde er i særlig risiko for at udvikle lumbosacral stenose – en tilstand, der giver et tryk på rygmarven i lændeområdet, og som kan være forbundet med udtalt smerteegene

Aggression hos hunde - ny brik i puslespillet er måske fundet

14-10-2021 08:15, af Astrid Gerd Holtet

Hvorfor udvikler nogle hunde problemer med aggression, når andre ikke gør? Det har en gruppe forskere fra universitet i Arizona, USA, forsøgt at blive klogere på, og måske har de fundet endnu en brik i puslespillet  

Antallet af påkørte hunde stiger i efteråret

19-10-2021 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efterårets mørke øger risikoen for påkørsel af vores kæledyr. Sidste efterår steg antallet af påkørte hunde i trafikken med 60 procent, viser skadestatistik fra Agria Dyreforsikring

Labradoodle skulle aldrig have været opfundet

30-09-2019 08:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

”Opfinderen” af labradoodle, der er en blanding mellem labrador og puddel, kommer med opsigtsvækkende advarsel om den populære blanding

Dansk Europamester i Lure Coursing

23-10-2021 17:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fredag fik Danmark sin første Europamester i Lure Coursing nogensinde. Den dygtige hund er Eloy, som er en galgo espagnol

Du tager jo også fodboldstøvler på, når du spiller fodbold

01-10-2021 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvorfor skal man have en speciel jakke på, når man lufter hund? Det er et af de spørgsmål, der ofte møder DogCoach, når virksomheden viser dens hundelufterjakker