Efter en lang nedlukning kan de danske plejeboliger nu igen slå dørene op for besøg. Og det betyder ikke kun et gensyn med pårørende, men også med TrygFondens besøgshunde.
De 800 besøgshundeteams, der hvert år bruger cirka 39.000 timer i kontakt med mange tusind ældre og sårbare, er en populær og værdsat ordning i plejeboligerne. Her arbejder de for at mindske ensomhed, skabe glæde og vække minder til live. Derfor har hundene også været savnet under nedlukningen. Det skriver TrygFonden i en pressemeddelelse.
Blandt andet på Plejecenter Møllehaven i Bogense, der nu igen har åbnet for TrygFonden Besøgshunde. Her har 63-årige Carsten Ellekjær og hans to hunde, Tino og Kenny, netop været på første besøg efter genåbningen.
– Det er fantastisk at komme på besøg igen, for de ældre stråler virkelig. Der er nogle, der aldrig siger noget, som pludselig begynder at tale. De sidder der og er meget passive, men når der så kommer et stort hundehoved hen på deres skød, så skifter de pludselig sindsstemning og rækker ud efter hundene. Man skal næsten selv se det, for det er svært at beskrive. Det er meget livgivende, siger Carsten Ellekjær, der bor i Ore på Fyn.
Selv efter mange måneder kan flere af beboerne på Møllehaven genkende Carsten og hundene, også selvom flere af beboerne er demensramte. Effekten af besøgshundene er tydelig:
– Pludselig kan ældre huske, at de også har haft hund engang. Så der er et eller andet, der åbner sig i deres hukommelse, når vi kommer på besøg. Jeg har virkelig savnet det, for det er fantastisk at se hundene arbejde og møde de ældre. Man lærer dem jo at kende, siger Carsten Ellekjær.
Corona krævede nedlukning og kreative løsninger
I TrygFonden har de også ventet med længsel på igen at sende deres næsten 800 besøgshundeteams på tiltrængt besøg hos ældre og sårbare borgere. ”Ensomhed har været et stort problem under nedlukningen, især blandt de ældre. Derfor er besøgshundeordningen vigtigere end nogensinde, fordi hundene skaber en helt særlig kontakt og er et lyspunkt i hverdagen. Vi har glædet os til at sende alle vores kompetente besøgshundeteams afsted, så de igen kan sprede livsglæde og gøre en forskel for ældre og sårbare i hele Danmark,” siger Galina K. W. Plesner, der er projektchef i TrygFonden.
TrygFonden Besøgshunde lukkede ned for aktiviteter mellem marts og september og igen fra januar. Fra september til december var enkelte besøgsteams på besøg på de plejecentre, hvor det var muligt.
– Vi har i hele perioden været i kontakt med plejecentrene for at finde nye og kreative løsninger, så de ældre og sårbare kunne få glæde af hundene i det omfang, det var muligt. Derfor har nogle besøgshundeteams fx været på udendørsbesøg i de plejeboliger, hvor det kunne lade sig gøre. Naturligvis i tæt samarbejde med personalet og med korrekt brug af værnemidler, siger Galina K. W. Plesner.
Tiden blev brugt på forberedelse
I den lange ventetid har TrygFonden opfordret deres frivillige hundeejere til at holde hundetræningen ved lige for at sikre, at hundene er klar til besøg, nu hvor landet åbner.
– Dygtige, kompetente og engagerede hundeteams er vejen til succesfulde besøg. Det viser al vores erfaring. Derfor har vi løbende opfordret alle de frivillige hundeejere til at fortsætte træningen og delt ideer til aktivering af hundene. Vi har fx lavet et webinar til hundeejerne, der særligt fokuserer på at forberede hunde og hundeejere på opstarten efter en lang pause, siger Galina K. W. Plesner.
Den løbende træning og opmærksomhed skal sørge for, at besøgshundene og deres ejere føler sig trygge, forberedte og lige så klar til mødet med beboerne, som de var før nedlukningen. Det er afgørende for at sikre, at det bliver en god oplevelse for alle parter, nu hvor dørene igen er åbne for besøgshunde på de danske plejecentre
Det er ikke kun blandt beboerne på landets plejecentre, at TrygFondens besøgshunde spreder glæde. Også plejepersonalet har stor gavn af besøgshundeordningen, fordi de er med til at give nærvær og skaber et samtalerum, der bliver en hjælp i plejepersonalets arbejde. På Kongebrocenteret i Christiansfeld oplever plejehjemslederen på nært hold, hvilken magisk indvirkning labradoren Sally har på alle
For 10 år siden meldte Karsten Mikkelsen sig til TrygFonden Besøgshunde. En beslutning, der har betydet glæde og stjernestunder til både ham selv, hans to hunde og de ældre i den vestjyske by Tarm og omegn. Og hvis det står til Karsten selv, vil han fortsætte i ordningen 10 år mere
At demente kan have glæde af besøgshunde, er efterhånden ikke helt ukendt. Studie bekræfter den positive effekt – og viser at både depression og dårlig livskvalitet kan forbedres ved kontakt med en firbenet besøgsven
En storpuddel forsvandt fra sin ejer og sad fast i skoven uden vand i tre døgn. En dedikeret dronefører fra Vi Finder Hund blev hans redning.
I forbindelse med vores sorgtema i det nummer af Magasinet HUNDEN, der udkommer i morgen, modtog vi denne beretning fra Hanne Bindslev Gregersen om at sige farvel til sin hund. Artiklen kom ikke med i bladet, men I skal ikke snydes for den. Derfor kommer den her på hunden.dk
Økonomi, livsstil og etiske overvejelser har i 2024 påvirket danskernes valg af hund, forklarer Agrias hundeekspert, Lotte Evers, som analyserer årets top 25 over Danmarks mest populære hunderacer.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Dyrevelfærdssektionen ved Nordjyllands Politi har inden for de seneste uger haft en række dyrevelfærdssager vedrørende hunde, der har været udsat for det, der som minimum defineres som ”uforsvarlig behandling”.
Fem hunde er blevet beslaglagt, imens syv andre er blevet overdraget til Dyrenes Beskyttelse. Politikommissær opfordrer hvalpekøbere til at være opmærksomme.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Med et imponerende samarbejde og masser af træning har beaglen Storm og hans fører Leif Scheel opnået bemærkelsesværdige resultater inden for schweissprøver og sporchampionater. Historien om deres rejse er en fortælling om dedikation, tab og et unikt bånd mellem hund og menneske.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet