Efter lang tids venten: 800 besøgshunde kan igen sprede glæde på landets plejebolige

30-04-2021 08:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nu åbnes der igen for besøg på plejecentre rundt i hele landet. Og det er til glæde for beboerne i landets plejeboliger, der plejer at få besøg af TrygFondens kompetente besøgshundeteams. For der er ingen tvivl om, at besøg fra hundene gør en positiv forskel for de ældre, der lyser op, når de får besøg af de logrende hunde. Sådan lyder det fra Carsten Ellekjær, der netop har været afsted på sit første besøg efter genåbningen på Plejecenter Møllehaven i Bogense

Copyright Ridehesten.com

 

Efter en lang nedlukning kan de danske plejeboliger nu igen slå dørene op for besøg. Og det betyder ikke kun et gensyn med pårørende, men også med TrygFondens besøgshunde.

De 800 besøgshundeteams, der hvert år bruger cirka 39.000 timer i kontakt med mange tusind ældre og sårbare, er en populær og værdsat ordning i plejeboligerne. Her arbejder de for at mindske ensomhed, skabe glæde og vække minder til live. Derfor har hundene også været savnet under nedlukningen. Det skriver TrygFonden i en pressemeddelelse.

Blandt andet på Plejecenter Møllehaven i Bogense, der nu igen har åbnet for TrygFonden Besøgshunde. Her har 63-årige Carsten Ellekjær og hans to hunde, Tino og Kenny, netop været på første besøg efter genåbningen.

– Det er fantastisk at komme på besøg igen, for de ældre stråler virkelig. Der er nogle, der aldrig siger noget, som pludselig begynder at tale. De sidder der og er meget passive, men når der så kommer et stort hundehoved hen på deres skød, så skifter de pludselig sindsstemning og rækker ud efter hundene. Man skal næsten selv se det, for det er svært at beskrive. Det er meget livgivende, siger Carsten Ellekjær, der bor i Ore på Fyn.

Selv efter mange måneder kan flere af beboerne på Møllehaven genkende Carsten og hundene, også selvom flere af beboerne er demensramte. Effekten af besøgshundene er tydelig:

– Pludselig kan ældre huske, at de også har haft hund engang. Så der er et eller andet, der åbner sig i deres hukommelse, når vi kommer på besøg. Jeg har virkelig savnet det, for det er fantastisk at se hundene arbejde og møde de ældre. Man lærer dem jo at kende, siger Carsten Ellekjær.

 

Corona krævede nedlukning og kreative løsninger

I TrygFonden har de også ventet med længsel på igen at sende deres næsten 800 besøgshundeteams på tiltrængt besøg hos ældre og sårbare borgere. ”Ensomhed har været et stort problem under nedlukningen, især blandt de ældre. Derfor er besøgshundeordningen vigtigere end nogensinde, fordi hundene skaber en helt særlig kontakt og er et lyspunkt i hverdagen. Vi har glædet os til at sende alle vores kompetente besøgshundeteams afsted, så de igen kan sprede livsglæde og gøre en forskel for ældre og sårbare i hele Danmark,” siger Galina K. W. Plesner, der er projektchef i TrygFonden.

TrygFonden Besøgshunde lukkede ned for aktiviteter mellem marts og september og igen fra januar. Fra september til december var enkelte besøgsteams på besøg på de plejecentre, hvor det var muligt.

– Vi har i hele perioden været i kontakt med plejecentrene for at finde nye og kreative løsninger, så de ældre og sårbare kunne få glæde af hundene i det omfang, det var muligt. Derfor har nogle besøgshundeteams fx været på udendørsbesøg i de plejeboliger, hvor det kunne lade sig gøre. Naturligvis i tæt samarbejde med personalet og med korrekt brug af værnemidler, siger Galina K. W. Plesner.

 

Tiden blev brugt på forberedelse

I den lange ventetid har TrygFonden opfordret deres frivillige hundeejere til at holde hundetræningen ved lige for at sikre, at hundene er klar til besøg, nu hvor landet åbner.

– Dygtige, kompetente og engagerede hundeteams er vejen til succesfulde besøg. Det viser al vores erfaring. Derfor har vi løbende opfordret alle de frivillige hundeejere til at fortsætte træningen og delt ideer til aktivering af hundene. Vi har fx lavet et webinar til hundeejerne, der særligt fokuserer på at forberede hunde og hundeejere på opstarten efter en lang pause, siger Galina K. W. Plesner.

Den løbende træning og opmærksomhed skal sørge for, at besøgshundene og deres ejere føler sig trygge, forberedte og lige så klar til mødet med beboerne, som de var før nedlukningen. Det er afgørende for at sikre, at det bliver en god oplevelse for alle parter, nu hvor dørene igen er åbne for besøgshunde på de danske plejecentre

Læs også

Besøgshunde gør også en forskel for plejepersonalet – ikke kun for de ældre

06-01-2023 08:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun blandt beboerne på landets plejecentre, at TrygFondens besøgshunde spreder glæde. Også plejepersonalet har stor gavn af besøgshundeordningen, fordi de er med til at give nærvær og skaber et samtalerum, der bliver en hjælp i plejepersonalets arbejde. På Kongebrocenteret i Christiansfeld oplever plejehjemslederen på nært hold, hvilken magisk indvirkning labradoren Sally har på alle

I 10 år har Karsten og hans hunde bragt glæde til de ældre

18-11-2022 11:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

For 10 år siden meldte Karsten Mikkelsen sig til TrygFonden Besøgshunde. En beslutning, der har betydet glæde og stjernestunder til både ham selv, hans to hunde og de ældre i den vestjyske by Tarm og omegn. Og hvis det står til Karsten selv, vil han fortsætte i ordningen 10 år mere

Besøgshunde hjælper demente

25-04-2022 15:08, af Astrid Gerd Holtet

At demente kan have glæde af besøgshunde, er efterhånden ikke helt ukendt. Studie bekræfter den positive effekt – og viser at både depression og dårlig livskvalitet kan forbedres ved kontakt med en firbenet besøgsven

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.