Besøgshunde gør også en forskel for plejepersonalet – ikke kun for de ældre

06-01-2023 08:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun blandt beboerne på landets plejecentre, at TrygFondens besøgshunde spreder glæde. Også plejepersonalet har stor gavn af besøgshundeordningen, fordi de er med til at give nærvær og skaber et samtalerum, der bliver en hjælp i plejepersonalets arbejde. På Kongebrocenteret i Christiansfeld oplever plejehjemslederen på nært hold, hvilken magisk indvirkning labradoren Sally har på alle

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobestock

 

Over 700 besøgshundeteams rykker hvert år ud for at sprede glæde til beboere på landets plejecentre- og boliger gennem TrygFondens besøgshundeteams. Og blandt de mange besøgshundeteams og plejepersonalet er der ingen tvivl om, at besøgene gør en forskel for beboerne. De oplever, at besøgene vækker glæde og minder hos beboerne, og at de giver beboerne ekstra nærvær i dagligdagen.

Det viser en ny undersøgelse fra TrygFonden, hvor mere end 300 pleje- og omsorgsmedarbejdere og mere end 400 hundeejere har delt deres oplevelser med ordningen.

Men besøgshundene har også en sidegevinst. Besøgene gavner nemlig også plejepersonalet i velfærden.

8 ud af 10 besøgshundekoordinatorer svarer i undersøgelsen, at også personalet får noget ud af besøgene.

De angiver blandt andet, at besøgene giver personalet gode oplevelser sammen med beboerne, at besøgene er med til at give nærvær og hyggelige stunder, og at hundene giver personalet noget at tale med beboerne om.

 

Labradoren Sally har en magisk indvirkning

Karina Braagaard Roost er plejehjemsleder på Kongebrocentret i Christiansfeld, hvor hun på nært hold oplever den positive indvirkning, besøgshundeordningen har på både beboere og personale. Hver uge kommer den otteårige brune labrador Sally og skaber smil og nærvær, og det afspejler sig i plejepersonalets arbejde.

– Vores Sally har en fuldkommen magisk indvirkning på både beboere og personale. Det er næsten helt eventyrligt, når hun kommer løbende ned ad gangen og hilser på alle. Det skaber bare en bølge af store smil blandt alle, og det sætter stemningen for resten af dagen, siger Karina Braagaard Roost, der har været plejehjemsleder på Kongecentret siden juli 2021.

– Jeg kan tydeligt mærke den positive indvirkning, besøgshundeordningen har på mine medarbejdere. Det er jo så vigtigt for os at se vores beboere trives, og der er Sally jo bare fænomenal. Men hun bidrager faktisk også positivt til fællesskabet internt blandt medarbejderne, siger hun.

Copyright Ridehesten.com
Karina Braagaard Roost er plejehjemsleder på Kongebrocentret i Christiansfeld. Privatfoto

 

Et fælles tredje, der bliver en hjælp i arbejdet

Sally har været tilknyttet Kongecentret gennem TrygFonden Besøgshunde siden 2021, og hendes milde og glade væsen bringer ikke kun smil blandt beboere og personale. Personalet oplever nemlig også, at hun skaber et samtalerum, der gavner kontakten mellem personalet og beboerne.

– Sally bliver et slags fælles tredje – noget, man kan samles om og tale om. Hendes tilstedeværelse i sig selv lægger op til flere samtaler, som udover at glæde personalet også bliver en hjælp i arbejdet. Det gælder særligt de demensramte, der har udfordringer med deres sprog. Der oplever vi bare, at hunde har en helt særlig evne til at skabe kontakt, og det har stor betydning for personalet i det daglige, siger Karina Braagaard Roost.

De pårørende til beboerne på Kongecentret får også glæde af besøgshundeordningen.

– Hundebesøgene er også en samtalestarter imellem beboere og pårørende. Mange fortæller vidt og bredt om Sally, når deres familier kommer på besøg. Og det varmer familiernes hjerter og giver dem noget at tale om. Jeg har ikke mødt en eneste pårørende, der ikke synes, besøgshundeordningen er helt fantastisk, siger Karina Braagaard Roost.

Copyright Ridehesten.com
Karina Braagaard Roost er plejehjemsleder på Kongebrocentret i Christiansfeld. Privatfoto

Læs også

Podcast: Mette Vahlun og servicehunden Agnes

08-09-2022 14:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tilbage i maj måned lagde Mette Vahlun et opslag på Facebook, hvor hun gjorde opmærksom på de problemer, der følger med at have en servicehund. Vi har talt med hende om problemerne, glæden og lysten til at oplyse 

Nu skal danskerne kende brugere af servicehundes rettigheder

02-06-2022 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Onsdag aften var der stiftende generalforsamling på ny forening, der skal sikre brugere af servicehundes rettigheder. Disse brugere oplever nemlig rigtig mange svigt og misforståelser

Frankrig: Hund hjælper ofre

23-06-2021 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Frankrig har man fundet ud af, at en hund kan give ro til ofre i retssager

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Fra Magasinet HUNDEN: Hundeklinikken gør dyrlægebesøget hyggeligt

26-05-2023 12:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Alle hunde skal på et eller andet tidspunkt forbi dyrlægen, og det er ikke alle, der synes, det er en fest. På Hundeklinikken i København gør de noget ved dyrlægeangst med deres helt specielle tilgang til hundene

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.