Din tilbagevenden til arbejdspladsen kan forårsage stress hos din hund

07-03-2022 12:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En del hunde vil blive efterladt alene for første gang, nu hvor anbefalingerne om hjemmearbejde er ophørt, og folk vender tilbage til kontorerne. Store og pludselige forandringer i hverdagen kan forårsage stress også for hunde. Royal Canin giver tips til, hvordan du kan reducere risiko for stress hos hunden ved hjælp af træning, rutiner, stimulering og fodring

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

 

Under covid-19-pandemien har mange familier anskaffet sig en hund. Ifølge Dansk Kennel klub steg antallet af hunderegistreringer med 10% i 2020 i forhold til året før, og ifølge en undersøgelse fra 2021 bestilt af Royal Canin havde hundeopdrættere bemærket en klar stigning i hvalpeefterspørgslen under pandemien.

– I en periode, hvor mange arbejdede hjemmefra, var det normalt, at hundeejere mest var hjemme. Nu er vi ved at vende tilbage til kontorerne, og sådan en omstilling kan forårsage en del stress for hunden, siger Royal Canins Field Sales Representative Mari Smal.

Stress kan påvirke det centrale nervesystem og for eksempel forårsage højt blodtryk og hjertefrekvens. Som regel kan kortvarig stress have en positiv effekt ved at få krop og sind til at fungere i udfordrende situationer. Langvarigt stress kan dog være ganske belastende, og bør så vidt muligt undgås. Kronisk stress kan have en negativ effekt på helbred og levetid.

 

Tegn på at din hund er stresset

Du vil kunne bemærke, at din hund er stresset ved blandt andet at lægge mærke til dens adfærd. Din hund kan opleves rastløs og reagere kraftigere end normalt i visse situationer. Hunden kan være forpustet, vandre fra rum til rum, klynke, ryste eller slikke sig selv gentagne gange. Stress kan også påvirke en hunds attitude til andre hunde, dens appetit og tarmfunktion.

 – Tegn på stress er meget individuelt - også hos hunde. Det er derfor vigtigt at ejeren ved, hvordan hunden opfører sig, når den har det godt, så det er nemmere at lægge mærke til når den er stresset. Når hjemmearbejdet ophører og hundenes alenetid øges, bør du være ekstra opmærksom på hvordan din hund reagerer, siger Mari Smal.

En pludselig ændring i rutiner og hundens alenetid kan i værste fald forårsage separationsangst. I dette tilfælde kan en hund for eksempel blive urolig, gø, tygge på møbler, trave frem og tilbage eller udføre sine behov indendørs.

 – En ængstelig hund har brug for hjælp og regelmæssig træning i at være alene. Hvis du har mistanke om at din hund lider af separationsangst, er det bedst at først kontakte din dyrlæge, siger Mari Smal.

 

Reducer risikoen for stress hos hunden ved hjælp af rutiner, træning og stimuli

Hundeejere kan gøre overgangen til igen at arbejde på kontor, lettere for deres hunde. Konsekvente rutiner kan skabes på forhånd, samtidigt med at hunden gradvist efterlades alene i længere og længere perioder i en optrapningsperiode. Alsidig stimulering kan også modvirke frustration og stress.

En hund har brug for stimulering for ikke at kede sig. Motion, leg, træning og behagelige sovepladser er med til at holde din hund glad og hjælper den med at slappe af, når det er tid til at være alene oftere. Ængstelighed hos hunde kan også afhjælpes med en tilpasset kost, der kan hjælpe din hund med at håndtere forandringer og stressende situationer. Det er en god idé at først drøfte dit foder med en dyrlæge. 

Læs også

Kølervæske kan være dødelig for hunde

19-02-2025 08:13, af Cecilie Friis Amstrup

Ethylenglycol, som blandt andet findes i bilens køler- og frostvæske, er ekstremt giftigt for hunde. Selv små mængder kan være livsfarlige, advarer dyrlæge.

Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

Advarsel til hundeejere: Farlig larve spreder sig i Danmark

05-02-2025 09:03, af Cecilie Friis Amstrup

Egeprocessionslarven er en voksende trussel for hunde i Danmark, advarer Agria Dyreforsikrings chefdyrlæge.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

AniCura får ny ejer

12-06-2018 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere

Servicehunde-branchen kulegraves af DR-programmet "Kontant"

20-02-2025 11:04, af Cecilie Friis Amstrup

En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Drømmen om en akita

16-02-2025 10:21, af Cecilie Friis Amstrup

En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet

Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Ukrainsk corgi blev dansk champion

14-02-2025 08:05, af Cecilie Friis Amstrup

Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet