Den sære penisknogle

21-10-2020 08:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hos nogle pattedyr, som for eksempel hunden, finder man penisknoglen, som afstiver penis i forbindelse med parring. Men hvilken funktion har den egentlig

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Penisknoglen er en af de fysiske kropsdele, der har været omgivet af en del mystik. Nu har forskere undersøgt penisknoglen, og resultatet af forskningen er opsigtsvækkende.

Det er forskere fra Manchester University, der har 3D-slannet 82 forskellige penisknogler og fundet frem til, at monogami og konkurrence spiller en rolle i udformningen af penisknoglen. Det skriver Science Daily.

Noget af det, der har fascineret ved penisknoglen er, at den findes i så mange forskellige udformninger. Hos hunden er den lang og simpel, mens den hos dyr som eksempelvis honninggrævlingen har en penisknogle, der mest af alt ligner en isske.

Men hvorfor så denne forskel?

Det forskerne fandt ud af, var, at de dyr, der havde de simple penisknogler, som for eksempel hunden, er dyr, som ikke lever monogamt. De dyr med de mærkelige penisknogler er dyr, der lever monogamt.

Derfor peger forskerne på, at penisknoglen hos de monogame dyr er et direkte resultat af utroskab, og at den kan være med til at forlænge sex og give hunnen ægløsning eller endda skovle sæd ud fra listige konkurrenter.

Endnu mangler man dog at forske i noget ret så vigtigt for at komme en forklaring nærmere. Man mangler nemlig at forske i hunnernes kønsorganer, hvilket vil give et bedre billede af, hvordan penisknoglen passer ind her.

Læs også

Ny læsning fra Forlaget Bellis

23-09-2024 12:05, af Anna Pørtner

Nu er der nyt læsning for alle hundeinteresserede. Forlaget Bellis, med Anne Egede i spidsen præsenterer nu to nye spændende bøger, der kan købes hos Dansk Kennel Klub

Hvad sker der når tæven kommer i løbetid?

30-11-2021 08:00, af Astrid Gerd Holtet

Når tæven kommer i løbetid, bliver hendes krop klar til en parring og en efterfølgende drægtighed. I løbetiden sker der en masse ændringer i tæven både fysisk og mentalt – og vi ser her lidt nærmere på, hvad det er der sker i ugerne omkring tævens ægløsning

Covid-19 er også et problem for parringer

08-04-2020 09:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I hundeverdenen er det meget almindeligt at rejse rundt for at få sin hund parret, men det har Covid-19 sat en stopper for. Det giver både travlhed og udfordringer

Foredrag om reproduktion

18-04-2013 09:10, af Tine Luther
Alle er velkomne til fordraget ”Reproduktion, parring og fødsel” – ny viden v/dyrlæge og reproduktionsekspert Kathrine Kirchhoff. Foredraget arrangeres af Coton-gruppen i Klubben for Små Selskabshunde.

Stigende tendens: Menneskets bedste ven har også problemer med fertiliteten

02-06-2022 08:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ufrivillig barnløshed har længe været en voksende udfordring i det danske samfund, men det er ikke blot blandt mennesker, at problematikken er udbredt. Mange hunde har nemlig også problemer med fertiliteten og skal i stigende grad have hjælp til at reproducere. Sådan lyder det fra dyrlæge Nina Diers, som arbejder med reproduktion hos hunde til dagligt

DKK-modulkurser: Ledige pladser på Genetik og Reproduktion

25-09-2014 14:04, af Tine Luther
Der er 8 ledige pladser på modulkurserne Genetik og Reproduktion i Odense på søndag den 28. september.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den livsglade labrador retriever

22-07-2025 07:28, af Bolette Heering

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Fra HUNDEN: Raceportræt af den legesyge pudel

26-07-2025 07:09, af Anne Birgitte Schilling

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Hvorfor må hunde ikke bade ved blå flag

24-06-2021 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Danmark bugner af lækre badestrande med blå flag, men her er hunde forbudt. Læs her hvorfor

Fra HUNDEN: Raceportræt af den lynhurtige whippet

24-07-2025 06:34, af Brian Ankerstjerne Hansen

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Danskernes 25 mest populære hunderacer

04-02-2025 13:24, af Cecilie Friis Amstrup

Økonomi, livsstil og etiske overvejelser har i 2024 påvirket danskernes valg af hund, forklarer Agrias hundeekspert, Lotte Evers, som analyserer årets top 25 over Danmarks mest populære hunderacer.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den kærlige welsh corgi

25-07-2025 06:56, af Erik Faarup

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Fra HUNDEN: Raceportræt af den livlige petit basset griffon vendéen

21-07-2025 07:04, af Gunnar Nymann

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.