Del 2:
Men en dag for et par måneder siden løb hun af sted på stranden, og jeg så ikke hvad der skete. Men det var tydeligt, at hun derefter havde problemer med benene. Hun gik dog ikke på 3 ben, men fx havde hun rigtig svært ved at rejse sig fra liggende stilling, og i siddende trak hun det dårlige ben ind under sig på midten. Jeg gik selvfølgelig i gang med at give intensiv zoneterapi igen, men det forandrede ikke situationen – der måtte ske noget ekstra.
Derfor gik jeg til Dogtimize ved Zita Birlie. Hun er dyrlæge, kiropraktor og CCRT (certified canine rehabilitation therapist) med særlig interesse i sportsmedicin/sportsskader. Hun udredte Sally, og forklarede:
- Når det ene ben er 7 cm kortere end det andet, kan man ikke undgå kompensationer som typisk starter i modsatte bagben, bevæger sig frem til forbenene og i sidste ende påvirker hele ryggen. Et 7 cm kortere ben vil også medføre, at Sally naturligt kan ende med at fravælge brugen af dette ben, da det simpelthen er kortere og i værste fald, kan man risikere, at hun helt stopper med at bruge det. Derfor var første mål for behandlingen at få løsnet op i kompensationsspændingerne i hele kroppen.
- Derudover har Sally udviklet svære gigtforandringer i sit knæ grundet det tidligere traume. Ved gigtforandringer vil man oftest se en nedsat ledbevægelighed, og i Sallys tilfælde betød det, at hun ikke kunne bøje knæet optimalt – faktisk langt fra. Når man ikke kan bøje sit knæ, er det fuldstændig umuligt at indtage en korrekt sit eller dæk position, og igen vil hunden begynde at kompensere, når den eksempelvis skal rejse sig fra en position til en anden. Her havde Sally mistet sit fraskub fra bagbenene og endte med at trække sig op i ståposition ved brug af forbenene. Næste mål var altså at øge bøjeligheden af knæet. Dette gøres bedst med fysioterapeutiske behandlingsteknikker, som kan mindske irritationen i leddet. Den øgede bevægelighed skal straks bruges, og derfor igangsættes flere øvelser. Ellers går det nemlig tilbage til som det altid har været.
- Det sidste mål, vi arbejder på, at er genopbygge styrke: både i det skadede ben, men også det modsatte ben, som har været under hårdt pres længe og selve coremuskulaturen, som for de fleste hunde ikke er stærk nok. Med øget styrke, bedre ledbevægelighed og færre kompensationsmønstre vil Sally på lang sigt kunne holde smerterne i skak, få et mere normaliseret bevægemønster. Hendes krop vil også være i stand til at holde til de aktiviteter, som indebærer et godt hundeliv for hende.
Zita gik i gang med at behandle hende ugentlig, og jeg fik øvelser til at understøtte hendes behandlinger. Sally måtte også kun luftes kortere ture – og i snor.
Zita gav mig øvelser, jeg skulle lave med Sally. Jeg har plukket et par stykker ud, som jeg tænkte, at du og din hund kunne have glæde af – dog forudsat at din hund ikke har bevægeapparat-problemer, så skal der vejledning til.
Status pt.: Sally har fået en bedre gang, og hun har ikke længere besvær med at rejse sig og sidder nu mere korrekt.
Hun får stadig behandling af Zita, men nu kun hver 3. uge. Der kommer nye øvelser til samtidig med at de øvelser, vi plejer at lave, nu kan sættes op i gentagelser og sværhedsgrad, fordi Sally allerede har fået det så meget bedre og er blevet så meget stærkere. Og vi er nu oppe på at kunne gå 3 ture om dagen á 40 minutters varighed – dog stadig i snor.
Jeg er ikke i tvivl om, at det der først og fremmest har gjort udslaget for Sallys fremgang, er at Zita på baggrund af sin udredning af Sally, har kunnet udvælge de øvelser, der helt præcist kunne hjælpe hende. Så vi kommer til at skulle træne øvelser resten af livet, og det gør ikke spor for udover at det hjælper Sally, så er hun så glad, når vi laver øvelserne – det er virkelig noget hun godt kan lide!
Sally får naturligvis stadig zoneterapi, og her får du et par punkter, der er gode for gigt, og som jeg derfor behandler særligt omhyggeligt på Sally.
Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse.
Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.
Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.
Igen har zoneteraput Vivian Birlie doneret et lille trick til os. Denne gang handler det om painkillers
På min uddannelse til hunde-zoneterapeut dukker der ofte interessante historier op som fx denne her om Malou. Jeg har netop afholdt mundtlig eksamen, hvor de studerende bl.a. skal præsentere en eksamenscase. Denne case beskriver et zoneterapiforløb med en hund med problemer, og de overvejelser den studerende har gjort sig, og hvordan de enkelte typisk 6-8 sessions med zoneterapi er forløbet. Censor, dyrlæge Katrine Boel, og jeg blev præsenteret for casen om Malou, som ejes af Janni Jensen fra Djursland
Elena Nielsen hjalp sin hund, Vickey, af med tilbagevendende stærke smerter i analkirtlerne efter at have fulgt nogle råd fra min bog. Her kan du læse brevet og lære samme trick
Hvornår skal jeg gå til en professionel hunde-zoneterapeut, og hvornår kan jeg selv hjælpe min hund ved at trykke i akupunkturpunkter og zoner? Egentlig kan man sammenligne det med, at du kommer til skade og får et sår. Nogle gange kan du være heldig selv at klare det – lige vaske og rense det grundigt og sætte et plaster hen over. Andre gange er såret så dybt, at der skal professionel hjælp til, fordi det skal syes
Hvis du har været glad for at kunne hjælpe din hund med Vivian Birlies bog ”Tryg og tilfreds”, kan du nu glæde dig over, at du med Vivian spritnye bog ”Skab balance i krop og sind,” der udkommer i dag, kan hjælpe dig selv og dine nærmeste.
Akupunktør, zoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie skriver
Flere dyreklinikker har indgået et samarbejde med Ditte Young for at bygge bro mellem den konventionelle medicinske verden og den mere alternative
I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.
Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!
Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Juniorhandleren Naya Kühne Andersen imponerede den britiske dommer i finalen ved søndagens Winter Wonder Show i Herning.