Blinde Winnies vilde hundeliv

29-08-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Winnie Vestergaard har været blind det meste af sit liv. Alligevel hopper hun gang på gang ud i nye sportsgrene og udfordringer med sine hunde. Begrænsningerne skal udfordres, siger hun

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens solen stadig bagte Danmark dejlig varm, samledes tusindvis af mennesker til hundedage på Valdemars Slot på Tåsinge.

En af de mange mennesker skilte sig tydeligt ud fra mængden. Det var 36-årige Winnie Vestergaard, der til publikums store forbløffelse optrådte rutineret i hyrdning. Sagen er nemlig den, at selvom Winnie Vestergaard godt er klar over, hun skiller sig ud, kan hun ikke se det. Hun er nemlig blind.

På trods af handicappet styrede hun sin hund Data, mens den styrede fårene i indhegningen. Det var et imponerende syn. Selv er hun dog ikke voldsomt imponeret.

– Jeg fik rigtig mange positive tilkendegivelser efter hyrdningen, men faktisk drillede Data rigtig meget. Han kunne ikke helt finde ud af, at der var så mange tilskuere, så det er noget, vi har trænet på siden, fortæller hun.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

 

Altid hund
Øjnene har stort set hele livet været et problem for Winnie Vestergaard. De begyndte at svigte fra 0 til fem år, og stadig ved man ikke, hvad der skete dengang. Derfra gik det kun en vej med synet, og da Winnie blev 19, var hun stærkt svagtseende. Da hun blev 24, fik hun sin første førerhund. På det tidspunkt var der kun lyssansen tilbage, og sådan er det også i dag, selvom hun bilder sig ind, at hun kan se lidt.

– For eksempel kan jeg godt se, at der står et bord her. Jeg kan se omridset af det, siger hun og tager fat i bordkanten.

– Problemet er bare, at hvis man flyttede bordet, ville jeg stadig kunne se det her, indrømmer hun og griner.

Lige siden hun som lille trissede rundt i det jyske barndomshjem har hun haft hund. Kun i de fem år, hun studerede til dyrepasser, har hun holdt pause som hundeejer.

– Jeg kan ganske enkelt ikke undvære dem, siger hun, mens hun aer en af sine hvide schweiziske hyrdehunde, som hos hende hedder hvide schæfere.

Selvom, der er mange hunde omkring hende, kan hun sagtens kende forskel på dem.

– Jeg kan høre forskel på, hvordan de gør, og hvordan de går. Derudover har jeg også forskellige halsbånd på dem, men det er mest for andres skyld, så de kan kende forskel på dem. Nogle gange kan jeg godt finde på at bytte om på halsbåndene bare for at drille de andre, erkender hun.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

 

Sporten
Winnie Vestergaard startede på sit første hundehold, da hun var 14. Siden har hun dyrket både agility, rally og spor, og nu altså også hyrdning. Det er ikke alle sportsgrenene, der er gået lige godt.

– Jeg må indrømme, at agility blev en lille smule farligt for mig i længden, når jeg ikke kunne se forhindringerne, griner hun.

Hyrdningen kom hun i gang med ved et tilfælde, da en træner sagde, at hendes hvide hunde godt kunne hyrde, men det krævede meget arbejde, og det ville være svært.

– Ja jeg ville jo vise ham, at han tog fejl. Derfor gik jeg i gang med at hyrde i blinde med mine hunde, og det er faktisk gået godt. En af grundene til, jeg godt kan lide at hyrde er, at det er hundens egne instinkter, man dyrker, mens man i andre sportsgrene går ind og lærer hunden noget, som måske ikke ligger naturligt til den, siger hun.

Hyrdning er stadig en forholdsvis lille sport i Danmark. Hvert andet år bliver der holdt en konkurrence hos Winnie Vestergaards træner, ellers foregår de fleste konkurrencer i Holland og Tyskland. Og det er faktisk ikke ret nemt at arrangere en konkurrence.

– Det er rigtig svært at låne får til konkurrencer, og jeg tror det skyldes uvidenhed. Ejerne af fårene er sikkert bange for, de kommer til skade, men vi passer jo rigtig godt på dem. Jeg har ikke oplevet, at et får er blevet skadet til en konkurrence, og der bliver altså også taget hensyn til dem. For eksempel får hver hund nye får, så fårene ikke bliver overbelastede, fortæller hun.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

 

Tilbage til hundedage
For Winnie Vestergaard er det vigtigt, at hundene har et formål. De skal ikke bare være sofahunde, men det skal de også have lov at være.

Derfor elsker hun at træne med dem, og hun er ikke bange for at kaste sig ud i nye udfordringer trods sit handicap.

– Selvfølgelig har jeg nogle begrænsninger, men de skal da prøves af og udfordres, inden jeg giver op, siger hun.

Netop nye udfordringer kommer hun også til at stå med, når der næste år er hundedage igen. Her har arrangør Lotte Höhrmann nemlig engageret den blinde hundeejer til en ganske særlig udfordring.

– Jeg har sagt ja til at lave to forhindringsbaner til biathlon. Her er det meningen, at hundeejerne skal have bind for øjnene, mens de klarer sig igennem forhindringerne, fortæller hun og afslører, at hun udover det også skal hyrde til hundedagene.

– Det er et fantastisk arrangement. Der er simpelthen ikke noget bedre end 3 dage, hvor alt handler om hunde, siger hun.

Og spørger man hende til hendes fremtid med hunde, er horisonten nærmest ikke til at få øje på selv for en normaltseende med kikkert for øjnene.

– Jeg skal have hund resten af livet. De skal begraves sammen med mig, fastslår hun

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Udover sporten træner Winnie Vestergaard førerhunde og en af en af hendes tæver er også godkendt som besøgshund hos Trygfondet

Læs også

Oldtiden: Hunde var guld værd

22-09-2021 08:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hyrdning, jagt og evnen til at trække slæder. Det var evner, som også var meget værd i oldtiden. Derfor blev hunde brugt som handelsvare

Døv hyrdehund lærer tegnsprog

12-04-2021 09:26, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da Peggy mistede hørelsen, mistede hun også evnen til at arbejde som hyrdehund. Den evne er nu genfundet, da hun har lært at forstå tegnsprog

Opvisningskonkurrence i Hyrdning på Store hestedag

21-03-2019 08:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er stadig længe til Store Hestedag, men de gæve arrangører kan allerede nu afsløre, at der også bliver masser at se på for hundefolket på Store Hestedag i år. Her er en af tingene

Underholdende test af K9 biathlonbane

09-04-2019 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når Lilleskov Hundedage løber af stablen på Rosenholm Slot 31. maj til 2. juni, er det blandt andet med et stort K9 Biathlonløb. I weekenden blev flere af forhindringerne testet

Arrangør af hundedage jubler

22-05-2018 14:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hundedagene på Valdemars Slot blev endnu en succesoplevelse for arrangør og idekvinde Lotte Höhrmann Lund, der dog allerede mandag aften betalte prisen for det hårde arbejde

Virbac: K9 Biathlon skaber minder for livet

28-02-2020 15:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når der til pinse er K9 Biathlon under Arion Hundedage står der Virbac foran arrangementet, og det er der en ganske særlig grund til, fortæller marketingschef hos Virbac, Sarah Appel

Blind hund støttes af sin bror

26-01-2013 08:44, af Tine Luther
En slædehund, der er blevet blind, kan stadig trække slæden – med støtte fra sin seende bror.

Hundedage i Go’ Morgen Danmark

29-01-2020 12:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Onsdag morgen kunne danskerne stå op til synet af to seje hundemennesker i Go’ Morgen Danmark

Rejseglad hund

06-11-2012 12:23, af Tine Luther
Hund rejste som blind passager på toget frem og tilbage mellem Vemb og Tim.

2 dage med vuf i Hillerød

28-05-2018 08:47, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I november er der premiere på et helt nyt hundetiltag i FrederiksborgCentret i Hillerød. D. 17-18. november inviteres alle hundeelskere nemlig indenfor til den helt nye Alt til Hund messe, som afvikles sammen med DogCoach.dk

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Louise Trabjerg

Webredaktør og nyhedsvagt

Louise Trabjerg

ltr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

DNA test af hundelorte bliver mere og mere udbredt

20-09-2023 19:01, af Louise Trabjerg

Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Nu er vi i gang i Roskilde!

22-09-2023 16:58, af Maria Lærke Mortensen

Hundeudstillingen i Roskilde er i fuld gang. De første vindere er allerede fundet og stemningen er helt i top på dyreskuepladsen

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?