Mens solen stadig bagte Danmark dejlig varm, samledes tusindvis af mennesker til hundedage på Valdemars Slot på Tåsinge.
En af de mange mennesker skilte sig tydeligt ud fra mængden. Det var 36-årige Winnie Vestergaard, der til publikums store forbløffelse optrådte rutineret i hyrdning. Sagen er nemlig den, at selvom Winnie Vestergaard godt er klar over, hun skiller sig ud, kan hun ikke se det. Hun er nemlig blind.
På trods af handicappet styrede hun sin hund Data, mens den styrede fårene i indhegningen. Det var et imponerende syn. Selv er hun dog ikke voldsomt imponeret.
– Jeg fik rigtig mange positive tilkendegivelser efter hyrdningen, men faktisk drillede Data rigtig meget. Han kunne ikke helt finde ud af, at der var så mange tilskuere, så det er noget, vi har trænet på siden, fortæller hun.
Altid hund
Øjnene har stort set hele livet været et problem for Winnie Vestergaard. De begyndte at svigte fra 0 til fem år, og stadig ved man ikke, hvad der skete dengang. Derfra gik det kun en vej med synet, og da Winnie blev 19, var hun stærkt svagtseende. Da hun blev 24, fik hun sin første førerhund. På det tidspunkt var der kun lyssansen tilbage, og sådan er det også i dag, selvom hun bilder sig ind, at hun kan se lidt.
– For eksempel kan jeg godt se, at der står et bord her. Jeg kan se omridset af det, siger hun og tager fat i bordkanten.
– Problemet er bare, at hvis man flyttede bordet, ville jeg stadig kunne se det her, indrømmer hun og griner.
Lige siden hun som lille trissede rundt i det jyske barndomshjem har hun haft hund. Kun i de fem år, hun studerede til dyrepasser, har hun holdt pause som hundeejer.
– Jeg kan ganske enkelt ikke undvære dem, siger hun, mens hun aer en af sine hvide schweiziske hyrdehunde, som hos hende hedder hvide schæfere.
Selvom, der er mange hunde omkring hende, kan hun sagtens kende forskel på dem.
– Jeg kan høre forskel på, hvordan de gør, og hvordan de går. Derudover har jeg også forskellige halsbånd på dem, men det er mest for andres skyld, så de kan kende forskel på dem. Nogle gange kan jeg godt finde på at bytte om på halsbåndene bare for at drille de andre, erkender hun.
Sporten
Winnie Vestergaard startede på sit første hundehold, da hun var 14. Siden har hun dyrket både agility, rally og spor, og nu altså også hyrdning. Det er ikke alle sportsgrenene, der er gået lige godt.
– Jeg må indrømme, at agility blev en lille smule farligt for mig i længden, når jeg ikke kunne se forhindringerne, griner hun.
Hyrdningen kom hun i gang med ved et tilfælde, da en træner sagde, at hendes hvide hunde godt kunne hyrde, men det krævede meget arbejde, og det ville være svært.
– Ja jeg ville jo vise ham, at han tog fejl. Derfor gik jeg i gang med at hyrde i blinde med mine hunde, og det er faktisk gået godt. En af grundene til, jeg godt kan lide at hyrde er, at det er hundens egne instinkter, man dyrker, mens man i andre sportsgrene går ind og lærer hunden noget, som måske ikke ligger naturligt til den, siger hun.
Hyrdning er stadig en forholdsvis lille sport i Danmark. Hvert andet år bliver der holdt en konkurrence hos Winnie Vestergaards træner, ellers foregår de fleste konkurrencer i Holland og Tyskland. Og det er faktisk ikke ret nemt at arrangere en konkurrence.
– Det er rigtig svært at låne får til konkurrencer, og jeg tror det skyldes uvidenhed. Ejerne af fårene er sikkert bange for, de kommer til skade, men vi passer jo rigtig godt på dem. Jeg har ikke oplevet, at et får er blevet skadet til en konkurrence, og der bliver altså også taget hensyn til dem. For eksempel får hver hund nye får, så fårene ikke bliver overbelastede, fortæller hun.
Tilbage til hundedage
For Winnie Vestergaard er det vigtigt, at hundene har et formål. De skal ikke bare være sofahunde, men det skal de også have lov at være.
Derfor elsker hun at træne med dem, og hun er ikke bange for at kaste sig ud i nye udfordringer trods sit handicap.
– Selvfølgelig har jeg nogle begrænsninger, men de skal da prøves af og udfordres, inden jeg giver op, siger hun.
Netop nye udfordringer kommer hun også til at stå med, når der næste år er hundedage igen. Her har arrangør Lotte Höhrmann nemlig engageret den blinde hundeejer til en ganske særlig udfordring.
– Jeg har sagt ja til at lave to forhindringsbaner til biathlon. Her er det meningen, at hundeejerne skal have bind for øjnene, mens de klarer sig igennem forhindringerne, fortæller hun og afslører, at hun udover det også skal hyrde til hundedagene.
– Det er et fantastisk arrangement. Der er simpelthen ikke noget bedre end 3 dage, hvor alt handler om hunde, siger hun.
Og spørger man hende til hendes fremtid med hunde, er horisonten nærmest ikke til at få øje på selv for en normaltseende med kikkert for øjnene.
– Jeg skal have hund resten af livet. De skal begraves sammen med mig, fastslår hun
Udover sporten træner Winnie Vestergaard førerhunde og en af en af hendes tæver er også godkendt som besøgshund hos Trygfondet
Hyrdning, jagt og evnen til at trække slæder. Det var evner, som også var meget værd i oldtiden. Derfor blev hunde brugt som handelsvare
Da Peggy mistede hørelsen, mistede hun også evnen til at arbejde som hyrdehund. Den evne er nu genfundet, da hun har lært at forstå tegnsprog
Der er stadig længe til Store Hestedag, men de gæve arrangører kan allerede nu afsløre, at der også bliver masser at se på for hundefolket på Store Hestedag i år. Her er en af tingene
Nyt samarbejde i hundeverdenen er netop offentliggjort. Vi glæder os allerede til pinsen 2020
Når man som højgravid drøner rundt i tre dage med fart i benene og turbo på stemmelæberne, så kan man godt føle sig en smule brugt bagefter. Det kan arrangør af Hundedagene på Rosenholm Slot godt sætte sig ind i
Onsdag morgen kunne danskerne stå op til synet af to seje hundemennesker i Go’ Morgen Danmark
Hunden.dk mødte Nikolai Johansen og hans hund Dexter, da de var kommet i mål efter 3km K9 Biathlon på Rosenholm Slot. De havde begge fået lyst til mere
Fredag blev hundedagene på Rosenholm Slot gøet i gang. Rigtig mange mennesker valgte at lægge vejen forbi og alt tyder på en dejlig hundeweekend
En alt andet end stille og rolig weekend er netop overstået for Linn Radsted, der medarrangørerne af Dogdays & Alt til Hund messen
Langt om længe og efter en lang og ufrivillig coronapause, lysner det nu igen. Også for dem, der gerne vil ud at løbe med deres hunde. Læs bare her
I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.
Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!
Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Juniorhandleren Naya Kühne Andersen imponerede den britiske dommer i finalen ved søndagens Winter Wonder Show i Herning.