Stress kan ses i pelsen

02-08-2017 13:22, af Anne Ekenberg

Det er velkendt, at husdyr er godt for menneskets sundhed. Men hvordan har vores hunde det med os? Det undersøgte et forskerteam ved Linköpings Universitet ved at måle mængden af stresshormonet kortisol, som blev lagret i pelshårene.

Copyright Ridehesten.com

”Man skal ikke skue hunden på hårene”, siger et gammel ordsprog. Men det er stort set det, som adfærdsbiolog Lina Roth fra Linköpings Universitet har gjort. Hun indsamlede hårprøver fra i alt 59 schæfere, der blev klassificeret af deres ejere som værende enten konkurrencehunde, selskabshunde, eller arbejdshunde (politi- og forsvarshunde).

Gennem et år klippede hun ved tre lejligheder et par centimeter hår af, som bagefter blev analyseret for hormonet kortisol, som kobles til aktivitet og stress. Slutresultaterne blev sammenlignet med oplysninger om hundenes liv og opførsel på samme tid.

– Studiet viste en tydelig forskel mellem de forskellige typer schæfere. Konkurrencehundene havde det højeste kortisolniveau, specielt i januar, som afspejler tiden fra oktober til december. På det tidspunkt er sommerens konkurrencer overstået, og måske opstår der en rastløshed, som skaber stress, siger Lina Roth.

Højt stressniveau hos hunde med tendens til aggression mod fremmede mennesker

En anden gruppe med højt stressniveau var hunde med aggression mod fremmede. Det modsatte var tilfældet med hunde, som fik meget leg og belønning af deres ejere.

– En sådan positiv interaktion giver gode muligheder for at få en hund med lavt stressniveau. Der  opstår et dejligt samvær, som det vil vi undersøge nærmere, siger Lina Roth.

Først skridt i et større projekt

Studiet er det første, som har undersøgt, hvorledes kortisolniveauerne over en længere periode varierer med årstider og livsstil. For at finde ud af om faktorer som adfærd, alder og hjemmemiljø påvirker stressniveauet, har hver ejer måtte besvare et omfattende spørgeskema med hundredevis af spørgsmål om hundens hverdagsliv.

Lina Roth ser dette studie, som nu publiceres i ”Open Access”-tidsskriftet Scientific Reports, som første trin i et større projekt. Hypotesen er, at hvis mennesker har det godt og har lavt stressniveau, har hundene det også, siger Lina Roth.

– Næste trin er at måle kortisolniveauet hos både hunde og ejere sammenholdt med bl.a. adfærdstest.

Artikel: Hair cortisol varies with season and lifestyle and relates to human interactions in German shepherd dogs av Lina S.V. Roth, Åshild Faresjö, Elvar Theodorsson och Per Jensen. Scientific Reports 6:19631. DOI: 10.1038/srep19631

Kilde: Agria Dyreforsikring.

Læs også

Dyrenes Beskyttelse om fyrværkeri

20-03-2024 14:13, af Anne Cecilie Sohl

Affyring af fyrværkeri over mange uger har store konsekvenser for både kæledyr, landbrugsdyr, og dyr i naturen. Derudover er det en stor belastning for miljøet, som sagtens kunne undgås. Dyrenes Beskyttelse mener, at omfanget af fyrværkeri bør indskrænkes markant, særligt for private.

Hunde på jobbet forbedrer arbejdsklimaet og reducerer stress

03-10-2023 08:00, af Louise Trabjerg

En undersøgelse blandt skandinaviske hundeejere viser, at det har en positiv indvirkning både på humøret, på det sociale miljø og på stressniveauet, hvis medarbejderne har mulighed for at tage hund med på job

Hund på jobbet gør os glade og reducerer stress

15-11-2022 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hunde på jobbet skaber god stemning og bedre arbejdsklima på de danske arbejdspladser. En ny skandinavisk undersøgelse blandt 1.200 hundeejere viser, at hunde på jobbet har en meget positiv virkning på humøret og det sociale miljø – både for hundeejerne og deres kolleger

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

K9 Biathlon for alle får ny stor sponsor

08-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

K9 Biathlon for alle udvider deres sponsorteam med endnu en guldsponsor, da de har indgået en samarbejdsaftale med det internationale medicinalfirma Boehringer Ingelheim. Et samarbejde, der vil gavne både de firbenede og deres ejere.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.