En hundeudstilling kan være en overvældende oplevelse for folk, der ikke har været til sådan en før. Overalt hvor man kigger, er der søde, flotte, dejlige, nuttede hunde. Så er der de mange ringe, som også kan være svære at forstå systemet i.
I Danmark er der omkring 350 anerkendte racer. De er delt ind i ti grupper efter anvendelse og type. Hundene præmieres ud fra dommernes vurdering af deres kvalitet i forhold til racens FCI-standard. Disse kan man læse mere om på dkk.dk
En udstillingsdag starter i de mange ringe, hvor de enkelte racer bedømmes hver for sig. Hundene inddeles i køn og i følgende klasser:
Juniorklasse: For hunde mellem 9 og 18 måneder
Mellemklasse: For hunde mellem 15 og 24 måneder
Åben klasse: For hunde fra 15 måneder
Brugshundeklasse: For brugshunde, som har bestået en brugsprøve, der giver adgang til klassen
Championklasse: For hunde, der er danske eller internationale champions
Veteranklasse: For hunde, der er over 8 år
I ringene bliver hundene bedømt, og dommeren viser et farvet kort. Hver farve betyder noget forskelligt:
Rødt kort: Excellent
Blåt kort: Very good
Gult kort: Good
Grønt kort: Sufficient
Brunt kort: Cannot be judged
Gråt kort: Disqualified
De bedste hunde, som regel de, der har fået et rødt kort, konkurrerer herefter om placeringer i klassen. Vinderen får et rødt kort, nummer to får et blåt nummer tre et gult og nummer fire et grønt kort.
Dommeren vurderer så om vinderen er af tilstrækkelig høj kvalitet til at modtage det lyserøde Champion Kvalitetkort (CK), som giver adgang til videre avancement.
Er hunden af tilstrækkelig kvalitet går den videre til Bedst i Køn (BIK), vinderne herfra går videre til Bedst i Racen (BIR). Den bedste i racen går videre til Bedst i Gruppen (BIG). Herefter er det tid til den helt store finale, hvor Best in Show (BIS) skal findes. Det er vinderne fra Bedst i Gruppen, der deltager her, og til sidst står en hund tilbage som vinder af hele showet.
For mere info om hundeudstillingerne kan man med fordel slå op på side 52 i HUNDEN fra januar/februar sidste år eller studere DKK’s nye hjemmeside.
Vi vil selvfølgelig også være på plads i Fredericia for at dække arrangementet og møde en masse glade hundemennesker. Så kom gerne forbi og sig hej, og har du en god historie op til udstillingen er du også meget velkommen til at kontakte os.
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Næsten 300 hunde og hundeentusiaster fyldte Brøruphallerne, da DKK Kreds 4 sparkede det nye år i gang med glimmer, god stemning og tætte bånd mellem hunde og mennesker.
Dansk Kennel Klub har offentliggjort væsentlige ændringer i reglementet for hundeudstillinger, herunder nye kategorier, justerede certifikatregler og tiltag for hundevelfærd. Ændringerne træder i kraft den 1. januar 2025.
I går forsvandt hunden Alba fra sit hjem i Erritsø ved Fredericia. Hun er stadig ikke fundet
Første udstillingsdag i Fredericia er nu slut, og de første deltagere til morgendagens BIS-finale er fundet
Hos DreamCoat i Hal A kan du købe verdens første hjemmetest, som kan tjekke om din tæve er drægtig
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.