Oplever du én eller flere af følgende symptomer hos din hund?
- At hunden kører bagdelen hen ad gulvet
- At hunden slikker sig omkring endetarmsåbningen
- At hunden klør sig omkring lænden og haleroden
- At hunden slikker sig på bagparten, herunder flankerne og bagbenene
- At hunden sidder skævt
Hvis ja – så kan det være den har problemer med analkirtlerne.
Hunde har to små kirtler omkring endetarmsåbningen kaldet analkirtler eller analsække. Hver kirtel har en udførelsesgang, der udmunder i slimhinden i endetarmsåbningen. De producerer et sekret, der er lysebrunt, tyndtflydende og har en kraftig lugt.
Normalt tømmes sækkene løbende idet en lille smule trykkes ud hver gang hunden kommer af med sin afføring. Hvis de ikke tømmes, hober sekretet sig op og analkirtlerne fyldes. I nogle tilfælde kan der gå betændelse i de fyldte analkirtler, hvilket kan være generende og smertefuldt for hunden. Fyldte analkirtler kan tømmes hos dyrlægen, og er der betændelse, kan en antibiotika behandling være nødvendigt. I tilfælde, hvor betændelsen bliver ved med at komme igen, kan det ende med at analkirtlerne fjernes ved en operation.
Jo bedre man er til at genkende symptomerne, jo hurtigere kan man opdage problemerne, og mindske de gener hunden oplever, når analkirtlerne stopper til.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Analkirtler kan være årsag til megen irritation, men du kan faktisk hjælpe din hund
Elena Nielsen hjalp sin hund, Vickey, af med tilbagevendende stærke smerter i analkirtlerne efter at have fulgt nogle råd fra min bog. Her kan du læse brevet og lære samme trick
Det er ikke just et emne, vi taler om hen over middagen lørdag aften med vores gæster, men det kan være praktisk at vide noget om, så vi kan spotte lidelsen og redde vores hunde fra kløen, smerter og mulig operation.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet