Tilstoppede analkirtler

14-07-2017 10:56, af Anne Ekenberg

Det er ikke just et emne, vi taler om hen over middagen lørdag aften med vores gæster, men det kan være praktisk at vide noget om, så vi kan spotte lidelsen og redde vores hunde fra kløen, smerter og mulig operation.

Copyright Ridehesten.com

Du opdager det måske ved, at din hund lugter grimt fra rumpen. Der sidder ikke noget fast i pelsen, der er ikke tegn på sår, og der er heller ikke andre tegn på, at noget er i vejen. Men det kan også være, at du opdager det, fordi din hund har feber.

Hvor sidder anakirtlerne?

Analkirtlerne er ærteformede sække – på store hunde er de på størrelse med små valnødder – som sidder på hver sin side af endetarmsåbningen. Deres formål er at producere en stærk lugt, som er særlig for den enkelte hund – en slags ”fingeraftryk” om man vil. Når hunden besørger, trykkes lidt af denne væske ud, som så identificerer denne hund i forhold til andre hunde. Hundene bruger det også til at markere deres territorie med. Lugten er i øvrigt også grunden til, at vores hunde gerne vil snuse hinanden bag i.

Vores hunde kan ikke tømme analkirtlerne frivilligt, som f.eks. en vaskebjørn kan, men stress kan udløse funktionen. Den almindeligste måde, hvorpå de tømmes, er dog, når hunden har afføring. Den faste afføring presser simpelthen lidt af denne væske med ud, og samtidig virker væsken også som smøremiddel så hele processen forløber – ja, mere smidig.

Læs også: Vidste du at…

Hvordan opstår betændelsen?

Den faste afføring presser som sagt lidt analkirtelvæske ud, når hunden besørger, men hvis afføringen af for tynd, som efter et par dage med diarre, er der ikke nok tryk på kirtelvæggen, og så tømmes de ikke i tilstrækkelig grad. Og når de ikke tømmes i det omfang, de skal, opstår risikoen for tilstopning og efterfølgende betændelse.

Betændelsen kan også opstå, hvis hunden af andre årsager ikke får tømt analkirtlerne tilstrækkeligt, f.eks. hvis gangen fra analkirtlerne til endetarmen er tilstoppet. Også her vil der opbygges for meget væske som så også bliver fyldt med bakterier.

Hvis lidelsen får lov at udvikle sig, vil din hund blive meget påvirket af smerter, og i sidste enden til den få feber.

Hvordan ved jeg, at min hund har problemer med analkirtlerne?

Nogle gange kan du simpelthen lugte, at den er gal. Andre gang vil du se, at tæppet i hundekurven har brunlige pletter, og så vil tæppet også lugte stærkt. Du vil måske se, at hunden sidder uroligt, eller den slikker sig meget bagi. Den kan også forsøge at bide sig bagi – eller ovenikøbet bide i sine poter af bar frustration. Endelig kan den kure rumpen hen ad gulvet for at fjerne den irriterende kløe og smerterne. Og igen, hvis din hund har feber, bør man også tjekke analkirtlerne. I mere sjældne tilfælde vil du ligefrem kunne se, at betændelsen flyder fra dem. 

Behandling

Hvis du er heldig, kan dyrlægen tømme analkirtlerne manuelt. Hun vil placere par fingre på hver side af endetarmsåbningen, grave lidt ind for at få ordentlig fat om de to ”ærter”, og så ellers klemme til, indtil væsken står i en tynd stråle ud af endetarmen. Det lugter afskyeligt!

Hvis du er knapt så heldig, kan det blive nødvendigt at operere for at tømme dem. I mange tilfælde vil dyrlægen supplere med antibiotika.

I de rigtig svære tilfælde kan det blive nødvendigt helt at fjerne analkirtlerne – især hvis sygdommen bliver ved med at komme tilbage. Det sker selvsagt ved en operation under fuld bedøvelse.

Du kan lære at tømme analkirtlerne selv, så få din dyrlæge til at vise dig, hvordan du gør, næste gang du alligevel er dernede.

Et sidste godt råd, hvis du selv vil tømme dem: Gør det udenfor og et stykke væk fra terassen…

Kilder: /akc.com, netdyredoktor.dk

Læs også

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Har du en historie om hunde?

06-02-2025 08:51, af Cecilie Friis Amstrup

Hos hunden.dk bringer vi både store, små, sjove eller bevægende historier. Det kan f.eks. være om træning, adfærd, arrangementer, udstillinger, oplevelser eller sundhed - alt sammen i relation til vores elskede hunde. 

Ny funktion i hundeweb giver bedre overblik over din hunds sundhedsdata

30-01-2025 12:06, af Cecilie Friis Amstrup

Dansk Kennel Klub har lanceret en ny mulighed for hundeejere og opdrættere, der ønsker at registrere sundhedsresultater, som ikke er omfattet af officielle avlskrav og -anbefalinger. Funktionen “Anden sundhed” giver bedre overblik og lettere adgang til hundes sundhedsdata.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

AniCura får ny ejer

12-06-2018 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere

Servicehunde-branchen kulegraves af DR-programmet "Kontant"

20-02-2025 11:04, af Cecilie Friis Amstrup

En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Drømmen om en akita

16-02-2025 10:21, af Cecilie Friis Amstrup

En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet

Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Ukrainsk corgi blev dansk champion

14-02-2025 08:05, af Cecilie Friis Amstrup

Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet