Tilstoppede analkirtler

14-07-2017 10:56, af Anne Ekenberg

Det er ikke just et emne, vi taler om hen over middagen lørdag aften med vores gæster, men det kan være praktisk at vide noget om, så vi kan spotte lidelsen og redde vores hunde fra kløen, smerter og mulig operation.

Copyright Ridehesten.com

Du opdager det måske ved, at din hund lugter grimt fra rumpen. Der sidder ikke noget fast i pelsen, der er ikke tegn på sår, og der er heller ikke andre tegn på, at noget er i vejen. Men det kan også være, at du opdager det, fordi din hund har feber.

Hvor sidder anakirtlerne?

Analkirtlerne er ærteformede sække – på store hunde er de på størrelse med små valnødder – som sidder på hver sin side af endetarmsåbningen. Deres formål er at producere en stærk lugt, som er særlig for den enkelte hund – en slags ”fingeraftryk” om man vil. Når hunden besørger, trykkes lidt af denne væske ud, som så identificerer denne hund i forhold til andre hunde. Hundene bruger det også til at markere deres territorie med. Lugten er i øvrigt også grunden til, at vores hunde gerne vil snuse hinanden bag i.

Vores hunde kan ikke tømme analkirtlerne frivilligt, som f.eks. en vaskebjørn kan, men stress kan udløse funktionen. Den almindeligste måde, hvorpå de tømmes, er dog, når hunden har afføring. Den faste afføring presser simpelthen lidt af denne væske med ud, og samtidig virker væsken også som smøremiddel så hele processen forløber – ja, mere smidig.

Læs også: Vidste du at…

Hvordan opstår betændelsen?

Den faste afføring presser som sagt lidt analkirtelvæske ud, når hunden besørger, men hvis afføringen af for tynd, som efter et par dage med diarre, er der ikke nok tryk på kirtelvæggen, og så tømmes de ikke i tilstrækkelig grad. Og når de ikke tømmes i det omfang, de skal, opstår risikoen for tilstopning og efterfølgende betændelse.

Betændelsen kan også opstå, hvis hunden af andre årsager ikke får tømt analkirtlerne tilstrækkeligt, f.eks. hvis gangen fra analkirtlerne til endetarmen er tilstoppet. Også her vil der opbygges for meget væske som så også bliver fyldt med bakterier.

Hvis lidelsen får lov at udvikle sig, vil din hund blive meget påvirket af smerter, og i sidste enden til den få feber.

Hvordan ved jeg, at min hund har problemer med analkirtlerne?

Nogle gange kan du simpelthen lugte, at den er gal. Andre gang vil du se, at tæppet i hundekurven har brunlige pletter, og så vil tæppet også lugte stærkt. Du vil måske se, at hunden sidder uroligt, eller den slikker sig meget bagi. Den kan også forsøge at bide sig bagi – eller ovenikøbet bide i sine poter af bar frustration. Endelig kan den kure rumpen hen ad gulvet for at fjerne den irriterende kløe og smerterne. Og igen, hvis din hund har feber, bør man også tjekke analkirtlerne. I mere sjældne tilfælde vil du ligefrem kunne se, at betændelsen flyder fra dem. 

Behandling

Hvis du er heldig, kan dyrlægen tømme analkirtlerne manuelt. Hun vil placere par fingre på hver side af endetarmsåbningen, grave lidt ind for at få ordentlig fat om de to ”ærter”, og så ellers klemme til, indtil væsken står i en tynd stråle ud af endetarmen. Det lugter afskyeligt!

Hvis du er knapt så heldig, kan det blive nødvendigt at operere for at tømme dem. I mange tilfælde vil dyrlægen supplere med antibiotika.

I de rigtig svære tilfælde kan det blive nødvendigt helt at fjerne analkirtlerne – især hvis sygdommen bliver ved med at komme tilbage. Det sker selvsagt ved en operation under fuld bedøvelse.

Du kan lære at tømme analkirtlerne selv, så få din dyrlæge til at vise dig, hvordan du gør, næste gang du alligevel er dernede.

Et sidste godt råd, hvis du selv vil tømme dem: Gør det udenfor og et stykke væk fra terassen…

Kilder: /akc.com, netdyredoktor.dk

Læs også

Er min hund overvægtig?

18-09-2023 12:28, af Louise Trabjerg

Læs her hvordan du bliver bedre til at vurdere din hunds kropsvægt og sikrer den bedre sundhed og velfærd.

Sådan holder du øje med, om din hund eller kat er overvægtig: Dyrlægens tips til en optimal vægt til dit kæledyr

14-02-2023 09:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I starten af året er der mange mennesker, der melder sig ind i et fitnesscenter og ændrer deres kostvaner. Strammere tøj kan være et tegn på, at juleferien har sat sine spor. Men det kan være så meget desto sværere for almindelige mennesker at vurdere, om en hund eller kat er overvægtig. Royal Canins dyrlæge rådgiver her om, hvordan du som kæledyrsejer bliver bedre til at vurdere kropsvægten og understøtte dit kæledyrs sundhed

Hundeejere er rigere, tyndere og sundere

04-10-2022 09:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har tidligere skrevet om, at hundeejere får mere motion end folk uden hund. Studie viser, at det absolut ikke er den eneste fordel ved at have hund

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Louise Trabjerg

Webredaktør og nyhedsvagt

Louise Trabjerg

ltr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Undgå uheld med løse hunde på stranden

28-09-2023 08:52, af Thomas Bach Jensen

Pr. 1. oktober er det igen tilladt at lade hunden gå løs på de danske strande – men kun hvis den ikke risikerer at forvolde andre skade. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

Hvorfor humper min hund alt og alle?

22-12-2016 13:46, af Kasper Larsson
Når din hund humper en fremmedes ben, er det ofte anledning til en meget akavet stemning. Det er en adfærd, mange hundeejere gerne vil være foruden

Sådan hjælper du din hund mod forstoppelse

28-09-2021 09:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tails.com har fået en række specialister til at dele deres gode råd om forstoppelse hos hunde