Tilstoppede analkirtler

14-07-2017 10:56, af Anne Ekenberg

Det er ikke just et emne, vi taler om hen over middagen lørdag aften med vores gæster, men det kan være praktisk at vide noget om, så vi kan spotte lidelsen og redde vores hunde fra kløen, smerter og mulig operation.

Copyright Ridehesten.com

Du opdager det måske ved, at din hund lugter grimt fra rumpen. Der sidder ikke noget fast i pelsen, der er ikke tegn på sår, og der er heller ikke andre tegn på, at noget er i vejen. Men det kan også være, at du opdager det, fordi din hund har feber.

Hvor sidder anakirtlerne?

Analkirtlerne er ærteformede sække – på store hunde er de på størrelse med små valnødder – som sidder på hver sin side af endetarmsåbningen. Deres formål er at producere en stærk lugt, som er særlig for den enkelte hund – en slags ”fingeraftryk” om man vil. Når hunden besørger, trykkes lidt af denne væske ud, som så identificerer denne hund i forhold til andre hunde. Hundene bruger det også til at markere deres territorie med. Lugten er i øvrigt også grunden til, at vores hunde gerne vil snuse hinanden bag i.

Vores hunde kan ikke tømme analkirtlerne frivilligt, som f.eks. en vaskebjørn kan, men stress kan udløse funktionen. Den almindeligste måde, hvorpå de tømmes, er dog, når hunden har afføring. Den faste afføring presser simpelthen lidt af denne væske med ud, og samtidig virker væsken også som smøremiddel så hele processen forløber – ja, mere smidig.

Læs også: Vidste du at…

Hvordan opstår betændelsen?

Den faste afføring presser som sagt lidt analkirtelvæske ud, når hunden besørger, men hvis afføringen af for tynd, som efter et par dage med diarre, er der ikke nok tryk på kirtelvæggen, og så tømmes de ikke i tilstrækkelig grad. Og når de ikke tømmes i det omfang, de skal, opstår risikoen for tilstopning og efterfølgende betændelse.

Betændelsen kan også opstå, hvis hunden af andre årsager ikke får tømt analkirtlerne tilstrækkeligt, f.eks. hvis gangen fra analkirtlerne til endetarmen er tilstoppet. Også her vil der opbygges for meget væske som så også bliver fyldt med bakterier.

Hvis lidelsen får lov at udvikle sig, vil din hund blive meget påvirket af smerter, og i sidste enden til den få feber.

Hvordan ved jeg, at min hund har problemer med analkirtlerne?

Nogle gange kan du simpelthen lugte, at den er gal. Andre gang vil du se, at tæppet i hundekurven har brunlige pletter, og så vil tæppet også lugte stærkt. Du vil måske se, at hunden sidder uroligt, eller den slikker sig meget bagi. Den kan også forsøge at bide sig bagi – eller ovenikøbet bide i sine poter af bar frustration. Endelig kan den kure rumpen hen ad gulvet for at fjerne den irriterende kløe og smerterne. Og igen, hvis din hund har feber, bør man også tjekke analkirtlerne. I mere sjældne tilfælde vil du ligefrem kunne se, at betændelsen flyder fra dem. 

Behandling

Hvis du er heldig, kan dyrlægen tømme analkirtlerne manuelt. Hun vil placere par fingre på hver side af endetarmsåbningen, grave lidt ind for at få ordentlig fat om de to ”ærter”, og så ellers klemme til, indtil væsken står i en tynd stråle ud af endetarmen. Det lugter afskyeligt!

Hvis du er knapt så heldig, kan det blive nødvendigt at operere for at tømme dem. I mange tilfælde vil dyrlægen supplere med antibiotika.

I de rigtig svære tilfælde kan det blive nødvendigt helt at fjerne analkirtlerne – især hvis sygdommen bliver ved med at komme tilbage. Det sker selvsagt ved en operation under fuld bedøvelse.

Du kan lære at tømme analkirtlerne selv, så få din dyrlæge til at vise dig, hvordan du gør, næste gang du alligevel er dernede.

Et sidste godt råd, hvis du selv vil tømme dem: Gør det udenfor og et stykke væk fra terassen…

Kilder: /akc.com, netdyredoktor.dk

Læs også

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Hvad betyder mest for hundens sundhed?

04-02-2024 13:27, af Anne Cecilie Sohl

Hunde har desværre, ligesom alle os andre, en udløbsdato - og for nogle hunde kan vejen derhen være mindre god. Men nu har et forskerhold fra Arizona State University måske fundet en helt essentiel faktor, når det gælder vores hundes sundhed. 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Farvel til Kathe Winther – en pionér inden for hundeverdenen

15-11-2024 08:02, af Cecilie Friis Amstrup

I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Herning: Blue gjorde det igen!

09-11-2024 20:19, af Cecilie Friis Amstrup

Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling. 

Nu er billederne fra Herning online

15-11-2024 12:12, af Cecilie Friis Amstrup

Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.

Dramatisk eftersøgning af hunden Dolph

18-11-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.

Herning: Kronen på årsværket for Blue

10-11-2024 19:49, af Cecilie Friis Amstrup

Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Herning: Særlig hæder til de danske nationalracer

10-11-2024 20:30, af Cecilie Friis Amstrup

Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse