I Danmark bor der omkring 456.000 hunde og 1,3 millioner katte, som afsætter et negativt poteaftryk på klimaet, fordi de er kødspisere. Forskning viser, at kæledyr er ansvarlige for op mod 25 % af de drivhusgasser, der bliver udledt på verdensplan inden for kødproduktion. Derfor er der brug for alternative proteinkilder for at nedbringe CO2-aftrykket.
Plantebaserede kæledyr
I den vestlige verden ser vi lige nu en stor trend mod at spise plantebaseret, og den trend forsøger man nu at bringe videre til kæledyrene. Et internationalt projekt – Pro-Enrich – med Teknologisk Institut i spidsen vil undersøge, om dele af det animalske protein i hunde- og kattemad kan erstattes med planteprotein.
Upcycling af restprodukter
Planteproteinerne i Pro-Enrich-projektet stammer fra restprodukter i landbruget og fødevareindustrien.
I Danmark bliver store mængder rapspressekage ikke udnyttet optimalt, fordi industrien primært bruger olien, og fordi pressekagen indeholder problematiske stoffer som fx glucosinolater.
Netop pressekagen indeholder dog også protein af høj kvalitet. Gennem bioraffinering vil Teknologisk Institut udvikle en metode, der trækker proteiner og andre værdifulde stoffer ud af pressekagen og i samme omgang fjerner uønskede stoffer som fx glucosinolater. Lykkes det, er der stort potentiale inden for både foder og fødevarer.
– Vi kigger på raps fra Danmark, men også andre biobaserede restprodukter som tomater, citrusfrugter og oliven fra Spanien og Slovenien. Målet er at udvikle et bioraffineringsanlæg, der kan håndtere mange typer råvarer, så producenten undgår downtime, når de forskellige planter ikke er i sæson. På vores pilotanlæg kan vi teste teknologien til proteinekstraktion på pilotskala, så vi er sikre på, at den er klar til reel produktion, siger Anne Christine Hastrup, centerchef på Teknologisk Institut.
Testes af Pedigree og Whiskas
Teknologisk Institut har mange års erfaring med genanvendelse og upcycling af biobaserede restprodukter.
I Pro-Enrich-projektet skal instituttet gøre det økonomisk og teknologisk rentabelt at anvende de plantebaserede restprodukter som proteinkilde i mad til kæledyr. Og her har de allieret sig med den verdensomspændende virksomhed Mars, som står bag brands som Pedigree og Whiskas.
– Der er lige nu stort fokus på at udnytte verdens ressourcer bedst muligt og lade så lidt som muligt gå til spilde. Vi vil gerne bidrage til den grønne omstilling og imødekomme nye kundesegmenter. Derfor er vi i gang med at udforske mulighederne for at arbejde med bæredygtige og klimavenlige ingredienser. Når vi er nået længere i projektet, vil vi teste det i nye vådfoderopskrifter til hunde og katte, siger Seronei Cheison, Global Flavour Innovation Manager hos Mars.
Store CO2-besparelseri
Det globale marked for mad til kæledyr er estimeret til 128,4 billioner dollars i 2024. Med kød som hovedingrediens er der derfor mange klimamæssige fordele ved at skifte kødet helt eller delvist ud med planter.
– Hidtil har et af argumenterne for at give kæledyr animalsk protein været, at sammensætningen af aminosyrer i kød passer perfekt til kæledyrenes behov. Men ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt er planteprotein fra fx raps faktisk meget sammenligneligt med bl.a. kyllingekød, og der er derfor et stort potentiale i at erstatte animalske proteinkilder på sigt, siger Anne Christine Hastrup.
Siden 2013 har ESSENTIAL FOODS skabt førsteklasses måltider til hunde og katte – til stor glæde for både hunde og deres ejere. Nu løfter de sløret for spændende nyheder. Mød founder Christian Degner-Elsner og få indblik i tankerne bag brandet
Foder handler ikke kun om at give hunden energi og næringsstoffer. Hver gang du hælder foder i skålen, fodrer du også de milliarder af mikroorganismer, som lever i hundens tarme. Disse små beboere spiller en langt større rolle, end man tidligere har troet både for hundens fordøjelse, immunforsvar og endda adfærd
Kløe, hudproblemer og mavegener kan skyldes allergi. Hunde kan udvikle både inhalationsallergi og foderintolerance, og nogle har endda begge dele. Det kræver en grundig udredning at finde den rette behandling.
Siden 2013 har ESSENTIAL FOODS skabt førsteklasses måltider til hunde og katte – til stor glæde for både hunde og deres ejere. Nu løfter de sløret for spændende nyheder. Mød founder Christian Degner-Elsner og få indblik i tankerne bag brandet
Økonomi, livsstil og etiske overvejelser har i 2024 påvirket danskernes valg af hund, forklarer Agrias hundeekspert, Lotte Evers, som analyserer årets top 25 over Danmarks mest populære hunderacer.
Når man tør kaste sig ud i noget helt nyt
Søndag den 26. oktober kl. 11–13 mødes hundeejere og politikinteresserede til en anderledes politisk gåtur i Bernstorffsparken med kaffe, hunde og samtaler i snor
At gå tur med hunden burde være et af dagens højdepunkter – frisk luft, samvær og tid til at nyde hinanden. Men for mange hundeejere bliver det i stedet en trækkekamp, hvor armen bliver lang, og tålmodigheden kort. Hvorfor er det så svært for nogle hunde at gå pænt i snor? Og hvordan hjælper vi dem bedst på vej?
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Hunde, heste og andre dyr spiller en stadig større rolle i terapi og støtte til mennesker med handicap og psykisk sygdom, men hvordan har dyrene det selv? Et åbent møde på Københavns Universitet den 5. november sætter fokus på velfærden hos terapidyr og behovet for bedre regulering
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Det er snart halloween og derfor er det også absolut højsæson for græskar. Men hvordan er det nu med hunde og græskar?
Hundevelfærdskonferencen 2025 samlede hele Hundedanmark i september