Mild vinter giver flere flåter: Sådan holder du kæledyrene fri

10-04-2022 10:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Med en lun januar efterfulgt af en fugtig februar har den danske vinter skabt perfekte vilkår for flåterne. Sådan holder du dine kæledyr fri for blodsugerne.

Copyright Ridehesten.com
Foto: PR

 

En flåt kan leve i flere år, hvis den sidder på et værtsdyr, der giver den varme gennem vinterens minusgrader, og når temperaturen kommer over syv grader, begynder flåterne af vågne op og blive mere aktive. Årets milde vinter har givet snylterne gode betingelser, forklarer René Zimmermann, der er dyreekspert hos Plantorama.

– Når vi ikke længere har frost, er flåterne klar til at forlade de værtsdyr, de har siddet på over vinteren. De begynder at gå ud i naturen og sætte sig i græs eller lignende, hvor de nemt kan hoppe på en forbipasserende hund, kat eller et menneske. Og efter en mild og fugtig vinter, som vi lige har haft, overlever langt flere skovflåter end normalt, fortæller René Zimmermann.

Han anbefaler, at det præventive arbejde mod flåterne allerede sættes i gang i det tidlige forår og har følgende tips til håndtering af flåterne.

 

Vælg den rette præventive behandling

Det kan være vanskeligt at finde en flåt under en tyk hundepels, og for at mindske risikoen kan man overveje at bruge et af de præventive midler, der findes mod flåtangreb til hund eller kat. Det er dog vigtigt at undersøge, om det enkelte produkt er beregnet til hund eller kat, da der findes anti-flåt-produkter, der kan være farlige særligt for katte. Desuden skal man holde sig til den anbefalede dosis og tage højde for sit kæledyrs størrelse.

 

Tjek dagligt

Selvom præventive midler tages i brug, bør du tjekke både dig selv og hunden direkte efter en skovtur. På mennesker sætter flåter sig, hvor huden er tynd for eksempel i armhulen eller knæhasen. Men på de pelsede kæledyr sætter flåterne sig alle mulige steder, selv i hovedet. Derfor skal dyrene tjekkes grundigt. Både hunden og katten vil selv på et tidspunkt give tegn til, at der er noget galt, og at de er generet af en flåt. Men grundet risikoen for sygdomme er det vigtigt at fjerne en flåt hurtigst muligt. 

 

Fjern flåten

Har flåten først sat sig, bør man altid anvende en flåttang til at fjerne den. Måske har man hørt, at man skal bruge spiritus, smør eller andre produkter, men det kan få flåterne til kaste op og sprede sygdomme ned i bidsåret. Vær opmærksom på det sted, flåten har siddet. Hvis det er rødt og hævet, efter flåten er fjernet, er det vigtigt at følge udviklingen og holde øje med, om kæledyret udvikler tegn på sygdom.

 

Slå flåten ordentligt ihjel

Når flåten er fjernet, er det vigtigt ikke bare at trykke den med fingrene. En flåt kan godt overleve det, og det samme er tilfældet, hvis man skyller den ud i toilettet. I stedet kan man komme den i kogende vand eller i husholdningssprit et par dage. Husk at vaske hænder bagefter. 

Læs også

Ny undersøgelse: Mange hundeejere tager ikke truslen fra flåter alvorligt

21-03-2025 08:06, af Cecilie Friis Amstrup

Flåter er et stigende problem for danske hunde. Varmere vintre og en længere flåtsæson, der nu strækker sig fra tidligt forår til sent efterår, øger risikoen for flåtbårne sygdomme. En ny undersøgelse fra Wilke, gennemført på vegne af Boehringer Ingelheim, viser at mange hundeejere ikke beskytter deres hunde tilstrækkeligt mod de farlige parasitter

Foråret bringer flåterne frem

13-03-2025 08:03, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret betyder flere flåter i naturen og dermed øget risiko for flåtbårne sygdomme hos hunde. Heldigvis findes der flere måder at beskytte din hund på

Foråret betyder glæder og farer for din hund

02-03-2025 08:51, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer lysere dage og flere udendørs eventyr for din hund. Men årstiden rummer også risici som flåter, giftige planter og hugorme.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Mit sværeste farvel blev ikke accepteret

13-04-2025 07:55, af Mette Søndergård

Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Velkendt jagthundehjerte gæstede Danmarks første hundekro

14-04-2025 07:38, af Cecilie Friis Amstrup

Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller