Mild vinter giver flere flåter: Sådan holder du kæledyrene fri

10-04-2022 10:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Med en lun januar efterfulgt af en fugtig februar har den danske vinter skabt perfekte vilkår for flåterne. Sådan holder du dine kæledyr fri for blodsugerne.

Copyright Ridehesten.com
Foto: PR

 

En flåt kan leve i flere år, hvis den sidder på et værtsdyr, der giver den varme gennem vinterens minusgrader, og når temperaturen kommer over syv grader, begynder flåterne af vågne op og blive mere aktive. Årets milde vinter har givet snylterne gode betingelser, forklarer René Zimmermann, der er dyreekspert hos Plantorama.

– Når vi ikke længere har frost, er flåterne klar til at forlade de værtsdyr, de har siddet på over vinteren. De begynder at gå ud i naturen og sætte sig i græs eller lignende, hvor de nemt kan hoppe på en forbipasserende hund, kat eller et menneske. Og efter en mild og fugtig vinter, som vi lige har haft, overlever langt flere skovflåter end normalt, fortæller René Zimmermann.

Han anbefaler, at det præventive arbejde mod flåterne allerede sættes i gang i det tidlige forår og har følgende tips til håndtering af flåterne.

 

Vælg den rette præventive behandling

Det kan være vanskeligt at finde en flåt under en tyk hundepels, og for at mindske risikoen kan man overveje at bruge et af de præventive midler, der findes mod flåtangreb til hund eller kat. Det er dog vigtigt at undersøge, om det enkelte produkt er beregnet til hund eller kat, da der findes anti-flåt-produkter, der kan være farlige særligt for katte. Desuden skal man holde sig til den anbefalede dosis og tage højde for sit kæledyrs størrelse.

 

Tjek dagligt

Selvom præventive midler tages i brug, bør du tjekke både dig selv og hunden direkte efter en skovtur. På mennesker sætter flåter sig, hvor huden er tynd for eksempel i armhulen eller knæhasen. Men på de pelsede kæledyr sætter flåterne sig alle mulige steder, selv i hovedet. Derfor skal dyrene tjekkes grundigt. Både hunden og katten vil selv på et tidspunkt give tegn til, at der er noget galt, og at de er generet af en flåt. Men grundet risikoen for sygdomme er det vigtigt at fjerne en flåt hurtigst muligt. 

 

Fjern flåten

Har flåten først sat sig, bør man altid anvende en flåttang til at fjerne den. Måske har man hørt, at man skal bruge spiritus, smør eller andre produkter, men det kan få flåterne til kaste op og sprede sygdomme ned i bidsåret. Vær opmærksom på det sted, flåten har siddet. Hvis det er rødt og hævet, efter flåten er fjernet, er det vigtigt at følge udviklingen og holde øje med, om kæledyret udvikler tegn på sygdom.

 

Slå flåten ordentligt ihjel

Når flåten er fjernet, er det vigtigt ikke bare at trykke den med fingrene. En flåt kan godt overleve det, og det samme er tilfældet, hvis man skyller den ud i toilettet. I stedet kan man komme den i kogende vand eller i husholdningssprit et par dage. Husk at vaske hænder bagefter. 

Læs også

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Første loppe- og flåttablet til hund og kat i håndkøb

03-04-2024 12:38, af Anne Cecilie Sohl

Allerede i sommeren 2023 blev den første loppe- og flåttablet til hund og kat, AdTab, lanceret i håndkøb. AdTab tyggetabletter er godkendt af det europæiske lægemiddelagentur, EMA.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Farvel til Kathe Winther – en pionér inden for hundeverdenen

15-11-2024 08:02, af Cecilie Friis Amstrup

I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Herning: Blue gjorde det igen!

09-11-2024 20:19, af Cecilie Friis Amstrup

Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling. 

Nu er billederne fra Herning online

15-11-2024 12:12, af Cecilie Friis Amstrup

Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.

Dramatisk eftersøgning af hunden Dolph

18-11-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.

Herning: Kronen på årsværket for Blue

10-11-2024 19:49, af Cecilie Friis Amstrup

Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Herning: Særlig hæder til de danske nationalracer

10-11-2024 20:30, af Cecilie Friis Amstrup

Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse