Kystdirektoratet: Besværlig skrænt at grave i

22-01-2020 08:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der gælder mange regler på netop den skrænt, hvor de to hunde er forsvundet i en rævegrav. Det fortæller fuldmægtig i kystzoneforvaltningen, Jacob Hansen Rye til hunden.dk

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

De har fyldt meget de to hunde, der for snart tre uger siden forsvandt i en rævegrav på en strand på Sjællands Odde. For hundeejer Annette Dancker har det ganske sikkert været en emotionel rutsjebanetur af de helt store. For selvom chancen for, at de to hunde stadig er i live, begrænser sig til et håb om, at de i virkeligheden slet ikke er i hulen længere, så går hun stadig med et håb om at få lov at grave i skrænten.

Det håb forstår alle hundeejere vist. For naturligvis vil man gerne have vished for, hvad der er sket med ens hunde, og er det ulykkelige sket, vil man gerne have lov at sige et ordentligt farvel.

Derfor er det også både nemt og ret naturligt at se sig gal på den lodsejer, som har sagt nej til, at Annette Dancker må grave i skrænten efter hundene.

 

Regler for skrænten
Der er jo altid mindst to sider af en sag, og da vi ikke har kunnet få fat på lodsejeren, har vi talt med Jacob Hansen Rye, der er fuldmægtig i kystzoneforvaltningen for at høre, hvilke regler der gælder på den skrænt, hvor hundene forsvandt.

– Stedet ligger inden for strandbeskyttelseslinjen, der er defineret i naturbeskyttelsesloven. I lovens § 15 står bl.a. at det ikke er tilladt at foretage terrænændringer. Man må heller ikke bygge og et væld af andre ting (tilstandsændringer). Vi i Kystdirektoratet kan på Miljøministerens vegne i særlige tilfælde gøre undtagelse (dispensere) fra det som er forbudt i § 15. Det er Kystdirektoratets myndighedsområde i dette sted, siger han og fortsætter:

– Stedet er også fredet, ligeledes efter naturbeskyttelsesloven men i kap. 6 (§ 33 m.fl.). Fredningskendelsen indeholder bl.a. ordlyden ”Der må ikke foretages afgravning, opfyldning eller planering”. Der er Fredningsnævnet for Vestsjælland der er myndighed, med mulighed for at dispensere fra fredningens bestemmelser og den stedlige kommune der er tilsynsmyndighed. Om en eventuel terrænændring er i strid med fredningen, og om der i så fald kan dispenseres fra fredningen, ligger uden Kystdirektoratets myndighedsområde.

Jacob Hansen Rye mener også, at stedet kan være omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3. Noget han dog ikke er helt sikker på. § 3 indeholder ligesom § 15 et forbud mod tilstandsændringer, men hører under den kommunale myndighed, ikke Kystdirektoratet. Det er ikke op til Kystdirektoratet at vurdere, men terrænændringer betragtes typisk også som tilstandsændringer inden for § 3-områderne. Kommunalbestyrelsen kan i særlige tilfælde gøre undtagelse (dispensere) fra § 3 forbuddet.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dispensation
Inden for alle tre myndigheder kan der altså gives en dispensation. Den dispensation kræver dog en fire ugers anketid, hvor lodsejeren kan klage over afgørelsen.

– Dette kan hundeejeren selvfølgelig ikke vente på. Derfor udtalte jeg (i fuld overensstemmelse med vores praksis) at midlertidige terrænændringer ikke er tilstandsændringer og dermed ikke kræver dispensation. Udgravningen kunne dermed ske her og nu, dog under forudsætning af at materialet blev lagt på plads. På daværende tidspunkt kendte jeg ikke de konkrete forhold. Der

skulle bare reageres hurtigt, fortæller Jacob Hansen Rye.

Men hvad ville der egentlig ske, hvis lodsejeren bare gav tilladelse til at grave? Ville han kunne straffes, hvis der på sigt viste sig at opstå problemer grunden udgravningen?

– Straffen (jf. lovens § 89) for at overtræde bare en af disse bestemmelser er bøde (bødestørrelsen fastsættes af domstolene). Jeg kan ikke give dig nogen tal, for typisk vil folk hellere acceptere et påbud om at retablere, og så følger vi ikke straffesagen til dørs og der bliver ikke idømt bøde. Det er således yderst sjældent, at nogen bliver idømt bøde for terrænændring. Men det skyldes, at der som regel er en realistisk mulighed for at ”rydde op”, altså at få lagt materialet tilbage hvor det kom fra, svarer Jacob Hansen Rye.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

To mulige løsninger
På grund den megen jura giver det måske mere mening, at lodsejeren tøver med at give en tilladelse til at grave efter hundene, som efter al sandsynlighed er døde. Men man vil, ifølge Jacob Hansen Rye, kunne beskytte lodsejeren i denne situation.

– Jeg kan ikke huske en sag, hvor det er prøvet, men teoretisk kan hundeejeren vel påtage sig ansvaret, via en eller anden aftale eller kontrakt med lodsejeren. Det svarer i juridisk forstand til eks. et sommerhus på lejet grund, hvor lodsejeren jo ikke har ansvaret for selve sommerhuset, siger han.

Tænker man nu, at det var to børn, der var løbet ind i rævegraven, var fanget derinde, og man hurtigt skulle have dem ud, så ville straffeloven gå ind og gælde i sådan en situation, og måske kan det også bruges her.

– Skulle det dog være børn, tænker jeg at straffelovens § 14 i hvert fald vil finde anvendelse. Der står: En handling, der ellers ville være strafbar, straffes ikke, når den var nødvendig til afværgelse af truende skade på person eller gods, og lovovertrædelsen måtte anses for at være af forholdsvis underordnet betydning. Om hunde kan være gods, skal jeg ikke gøre mig klog på, lyder det fra Jacob Hansen Rye.

Læs også

Hunde reddet fra grævlingegrav

24-01-2021 08:47, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fredag aften blev to hunde reddet fra en grævlingegrav. Det fortæller Trekantområdets Brandvæsen på Facebook

Jack russell overlever fire dage i hul

22-02-2020 12:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens vi må konstatere, at hundene i rævehullet på Sjælland, nok ikke klarede den, så kan vi her fortælle en historie om en hund, der gjorde

Annette Dancker: Skulle have taget sagen i egen hånd

22-01-2020 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har talt med Annette Dancker, der stadig holder modet oppe og håber at få hundene ud i live. Dog fortryder hun, at hun har været for flink fra starten af

Kurser for nye frivillige med læsehund

08-09-2015 10:01, af Tine Luther
Foreningen Læsehunde er en frivillig forening, som hjælper børn, der har svært ved at finde motivationen til at læse. Børn i 1.–5. klasse, som har lært at læse, men ikke får trænet, kan have gavn af gratis forløb med en læsehund. Måske er det noget for dig og din hund at blive uddannet som læseteam? Der søges teams fra Odsherred og Vejle-området.

Odsherred hotspot for hjerteorm

17-05-2020 09:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens København fortsat er det område med flest udbrud af hjerte- og lungeorm, så tager Odsherred en overraskende andenplads, hvad angår hotspots for de farlige parasitter

Ræveskab i Odsherred

18-02-2012 08:21, af Tine Luther
Der er rapporteret om en del ræve med skab i området mellem Lumsås og Rørvig. Skab kan smitte til hunde ved fysisk kontakt.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

Se billederne: Udstilling i Vejen

20-06-2024 09:27, af Anne Cecilie Sohl

Du kan nu se alle billeder fra Vejen online.

Flot afslutning i Vejen

16-06-2024 21:00, af Anne Cecilie Sohl

Søndag i Vejen bød trods nogle mørke skyer og få regnbyger, på meget mere solskin og varme, til de mange engagerede hunde og førere. 

Efter regn kommer solskin

15-06-2024 18:29, af Anne Cecilie Sohl

Det beviste vejrguderne i Vejen lørdag. Efter en drivvåd formiddag og start på eftermiddagen, begyndte solen at titte frem i horisonten. 

Har du råd til kæledyr? Find ud af om Fido sprænger budgettet

21-06-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.

Hattrick til Simone

15-06-2024 18:04, af Anne Cecilie Sohl

Simone Riisgaard Kristiansen er ikke til at stoppe. Lørdag vandt hun for tredje gang i 2024 dagens juniorhandlingkonkurrence ved DKK's udstilling i Vejen - og så endda på sin fødselsdag. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.