Hvert år afleverer godt et par tusinde danske kæledyrsejere hunde og katte til de danske dyreinternater, som forsøger at finde nye hjem til dyrene. Forskere fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi og Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet har undersøgt de nærmere årsager til, at folk vælger at afhænde deres hunde og katte.
Undersøgelsen viser, at ejerne i tre fjerdedele af tilfældene angav personlige årsager som grunden til, at de afleverede deres kæledyr til internaterne. Helbredsproblemer var den hyppigst forekommende personlige årsag, mens boligproblemer var den næstmest hyppige. Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.
– Der sker uforudsigelige ting i folks liv. Man kan blive skilt og være tvunget til at flytte til en bolig, hvor man ikke må have kæledyr, eller man blive ramt af sygdom, som gør, at man ikke længere kan passe dyrene, siger professor og dyreetiker Peter Sandøe, som sammen med to kolleger står bag undersøgelsen.
Ikke noget galt med dyr fra internater
Undersøgelsen viser, at adfærdsproblemer hos kæledyrene fylder mindre end de personlige årsager hos ejeren, og det burde give mange af dyrene gode muligheder for at få nye hjem.
– Den relativt lille andel af dyr, der indleveres på grund af adfærdsproblemer, står i kontrast til en fordom, som mange har. Derfor skal man som udgangspunkt ikke antage, at der er noget galt med en hund eller kat, når man får den fra et dyreinternat, siger professor Peter Sandøe.
Særligt hundene har rigtig gode chancer for et nyt hjem, da der generelt er stor efterspørgsel efter dem, og da det typisk er meget billigere at købe en hund fra et internater, end fra en kennel.
– For hundene ser vi dog et fald i antallet, der i de senere år er kommet ind på internaterne. Det tror vi blandt andet, skyldes de sociale medier, som gør det nemmere for ejerne selv at videreformidle deres hund. Har man en hund af en populær race, er det ganske nemt af få den afsat via fx Den Blå Avis, siger professor Peter Sandøe.
Danske dyreinternater oplever stigende pres fra hundeejere, der ønsker at indlevere deres hunde på grund af adfærdsproblemer og livsændringer. Ventelisterne vokser, og Dyrenes Beskyttelse opfordrer kommende hundeejere til nøje at overveje, hvad det kræver at holde hund.
Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.
I januar 2024 starter opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik på Nordjyllands Internat, der skal bidrage til at sikre, at man i fremtiden kan hjælpe endnu flere dyr samt fremme den faglige behandling. Drømmen om egen dyrlægeklinik på internatet bliver realiseret som følge af en donation på 4,4 millioner kroner fra den nordjyske fond Melsen Fonden.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Oplev Danmarks skarpeste sporhunde i aktion denne weekend i Skørping, hvor de bedste hunde og førere kæmper om en plads på landsholdet til VM i Østrig 2025.
To ægtepar har valgt at tage Dansk Kennel Klubs grunduddannelse sammen for at kombinere deres kærlighed til hunde og træning. Med store planer for fremtiden ønsker de at skabe aktive træningsmiljøer og dele deres viden med andre hundeejere.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
I samarbejde med en række eksperter og dyrlæger lancerer IKEA UTSÅDD – en kollektion med 29 æstetiske og funktionelle produkter til husstandens firbenede familiemedlemmer.
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Nye kursister på Dansk Kennel Klubs grundinstruktøruddannelse begyndte deres rejse mod at blive hundeinstruktører med en blanding af teoretisk undervisning og praktiske øvelser.