Hvert år afleverer godt et par tusinde danske kæledyrsejere hunde og katte til de danske dyreinternater, som forsøger at finde nye hjem til dyrene. Forskere fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi og Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet har undersøgt de nærmere årsager til, at folk vælger at afhænde deres hunde og katte.
Undersøgelsen viser, at ejerne i tre fjerdedele af tilfældene angav personlige årsager som grunden til, at de afleverede deres kæledyr til internaterne. Helbredsproblemer var den hyppigst forekommende personlige årsag, mens boligproblemer var den næstmest hyppige. Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.
– Der sker uforudsigelige ting i folks liv. Man kan blive skilt og være tvunget til at flytte til en bolig, hvor man ikke må have kæledyr, eller man blive ramt af sygdom, som gør, at man ikke længere kan passe dyrene, siger professor og dyreetiker Peter Sandøe, som sammen med to kolleger står bag undersøgelsen.
Ikke noget galt med dyr fra internater
Undersøgelsen viser, at adfærdsproblemer hos kæledyrene fylder mindre end de personlige årsager hos ejeren, og det burde give mange af dyrene gode muligheder for at få nye hjem.
– Den relativt lille andel af dyr, der indleveres på grund af adfærdsproblemer, står i kontrast til en fordom, som mange har. Derfor skal man som udgangspunkt ikke antage, at der er noget galt med en hund eller kat, når man får den fra et dyreinternat, siger professor Peter Sandøe.
Særligt hundene har rigtig gode chancer for et nyt hjem, da der generelt er stor efterspørgsel efter dem, og da det typisk er meget billigere at købe en hund fra et internater, end fra en kennel.
– For hundene ser vi dog et fald i antallet, der i de senere år er kommet ind på internaterne. Det tror vi blandt andet, skyldes de sociale medier, som gør det nemmere for ejerne selv at videreformidle deres hund. Har man en hund af en populær race, er det ganske nemt af få den afsat via fx Den Blå Avis, siger professor Peter Sandøe.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Det var en træt og tørstig hvalpeflok, der ankom til Dyrenes Beskyttelses internat i Aarhus i begyndelsen af foråret som en del af en social sag. Det tog heldigvis kun få uger i kærlig pleje, før flokken var klar til at kaste sig ud i nye begyndelser.
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Fra sommertræning i baghaven til 30 titler og stjernestatus. For Sofus, der fylder fire år i dag, er Sirius blevet en livsglad livsstil, og sammen med ejer Margit har han fundet en hverdag fyldt med motivation, glæde og samarbejde.