Hvor svært kan det være – om ringtræning

28-07-2017 12:57, af Anne Ekenberg

Man tager en hund i en tynd line. Så løber man rundt på de dertil udlagte måtte, og til sidst står man stille foran dommeren. Sig mig engang – hvor svært kan det være at udstille sin hund?

Copyright Ridehesten.com

Spørgsmålet blev besvaret, da jeg i denne uge var på besøg i Caroline Larsens Summer Camp, som er et tredages kursus for øvede handlere. Deltagerne på kurset er kommet fra nær og fjern, ja, så langt væk  fra som Aalborg for at bruge noget af deres sommerferie på at løbe rundt med deres hunde i en stor hal. Snakken gik lystigt, da jeg stillede mit indledende spørgsmål: Hvor svært kan det være?

– Jeg startede egentlig for hundens skyld, fortæller Annette Døssing. Men det gik hurtigt op for mig, at træningen også var nødvendigt for mig. Man skal f.eks. lære at styre sin nerver. Hunden mærker nemlig med det samme, om du er nervøs, og den følelse løber som en elektrisk strøm ned gennem linen og forplanter sig til hunden.

En socialiseringsøvelse

Ringtræning går ikke kun ud på at løbe lidt rundt med sin hund. Først og fremmest fungerer ringtræningen som et led i tilvænningen til en udstilling. Her bliver hunden bombarderet med lys, lyde og lugte, den ikke finder til hverdag. Den skal f.eks. kunne gå tæt forbi fremmede hunde og helst ignorere dem fuldstændig. Den skal også lære at stille sig korrekt op foran dommerne og helst stå bomstille i et minuts tid. Og endelig skal den vænnes til, at en fremmed person rører ved den – også de mere intime steder, hvis man er hanhund.

– Ingen melder sig jo til Tour de France eller en anden stor sportsbegivenhed uden af træne, så selvfølgelig er det nødvendigt at gå til ringtræning, hvis man vil vinde, siger Jane Juel Hansen.

– Det er som en ekvipage, supplerer Caroline. Der skal være et vist element af ynde, lethed og elegance. Parret skal fungere som et ægte makkerpar, og jeg vil gerne pointere, at udstilling på et højt plan virkelig kræver en indsats. Det kræver, at man træner målrettet.

Korrekt tempo 

Dernæst skal man vide, hvilket tempo, som passer præcist til den hund, man står med. Det er meget forskelligt fra hund til hund, og her hjælper det at tage video i brug eller at få et par erfarne øjne til at kigge med. De fleste større hunderacer skal således vises i et højt tempo, og så er det ikke godt, at man selv tager bitte små skridt. Så skridtlængden bør man faktisk afpasse efter hunden, og det glemmer mange.

– Derfor løber vi f.eks. til musik for at finde en god rytme sammen med hunden, fortæller Caroline videre. – For at få et godt flow. Mange vil gerne gå til Nose Work og Agility, men det at træne til en udstilling er mindst lige så svært og mindst lige så givende for hunden.

Udover at opdrætte rhodesian ridgeback under kennelnavnet Zindika, har Caroline i mange år haft sin egen kursusvirksomhed, hvor hun underviser i handlingens svære kunst. Hun underviser på alle niveauer lige fra hvalpen, som skal have sin første lektion, til de superøvede handlere, som har været med i årevis. Og så handler hun også hundevennernes hunde.

Hvordan vil dommeren have det?

Dommerne er heller ikke et ensartet folkefærd. Nogle dommere vil have, at man løber i en trekant, andre at man løber i et L. Og hvad skal man gøre, når man bliver bedt om at løbe parvist? På hvilken side skal man så have sin hund? Og når man så løber frem-og-tilbage, skal tyskervendingen helst sidde lige i skabet. Det  handler ringtræning også om.

– Det værste er en dommer, som er hårdhændet. Hvis man har knoklet i månedvis på at give sin hund selvtillid, er det ærgerligt at se en god hund blive ødelagt. Der bliver man fanget i konflikten mellem at ville opnå et godt resultat og så udstillingsreglerne. De siger nemlig, at man ikke må kritisere en dommer. Man kan selvfølgelig indgive en klage bagefter, men hunden har stadigvæk haft en skidt oplevelse, siger Annette.

Tøjets betydning

Endelig skal man også overveje, hvad for noget tøj, man tager på. Det skal bl.a. afstemmes efter hundes farve og f.eks. ikke være flagrende, så det tager opmærksomheden fra hunden. Det vil ikke være godt, hvis man har sorte bukser på til en sort hund, for så glider det hele ud i eet. Så det skal man også tænker over.

– Det er ikke andet end en skønhedskonkurrence, siger mange, men det passer ikke, kommer det fra én af deltageren.

Og efter at have overværet deres træning i et par timer og lyttet til snakken rundt om bordet, vil jeg gerne skrive under på det udsagn.

__________

Fakta: Ringtræning tilbydes i alle DKK’s kredse. Find din lokale kreds her og find et hold i nærheden af dig. Der findes to former for ringtræning: Drop In-træning, hvor man ikke skal melde til på forhånd, og så træning på lukkede hold. Det koster ca. kr. 40,- pr. gang at gå til træning på et Drop In-hold. Alle DKK’s trænere er certificerede.

Læs også

Målrettet træning giver internathunde en ny chance

17-02-2025 08:13, af Cecilie Friis Amstrup

Hos Dyrenes Beskyttelse Aarhus arbejder hundeadfærdsinstruktører målrettet med træning, der styrker hundenes selvtillid og giver dem de bedste forudsætninger for en ny start

Har du en historie om hunde?

06-02-2025 08:51, af Cecilie Friis Amstrup

Hos hunden.dk bringer vi både store, små, sjove eller bevægende historier. Det kan f.eks. være om træning, adfærd, arrangementer, udstillinger, oplevelser eller sundhed - alt sammen i relation til vores elskede hunde. 

Flere internathunde har brug for ekstra træning før nyt hjem

03-02-2025 08:08, af Cecilie Friis Amstrup

I 2024 fik 515 hunde fra Dyrenes Beskyttelse nyt hjem. Tallet er mindre end året før, men det skyldes i høj grad, at hundene på internaterne kræver mere tid og træning, før de kan omplaceres. 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

AniCura får ny ejer

12-06-2018 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere

Servicehunde-branchen kulegraves af DR-programmet "Kontant"

20-02-2025 11:04, af Cecilie Friis Amstrup

En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Drømmen om en akita

16-02-2025 10:21, af Cecilie Friis Amstrup

En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet

Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Ukrainsk corgi blev dansk champion

14-02-2025 08:05, af Cecilie Friis Amstrup

Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet