Hvalpefabrikker og smiley-ordningen

25-07-2017 21:44, af Anne Ekenberg

Igen i går gik bølgerne højt, da DR1 havde et indslag i TV-avisen om hvalpefabrikker. I indslaget fortalte DR’s journalist, at Dyrenes Beskyttelse alene i dette halvår er rykket ud til intet mindre end 23 hvalpefabrikker, og hvis det fortsætter sådan, bliver 2017 et rekordår på den kedelige måde.

Copyright Ridehesten.com

Miljø- og fødevarerminister Esben Lunde Larsen støttede tilbage i februar måned en smiley-ordning fremsat af Dansk Folkeparti. Ordningen skulle fungere på sammen måde, som vi kender det fra fødevareindustrien, da den skulle blåstemple de erhvervsdrivende opdrættere. Men ordningen blev hurtigt kritiseret af DKK for ikke at medtage de mange opdrættere, som kun laver ganske få kuld hvalpe om året – de såkaldte stueopdræt.

DKK udsendte derfor i sidste måned en pressemeddelelse, som gør rede for, hvorfor DKK ikke ser smiley-ordningen som løsningen på problemet med hvalpefabrikker.

Læs DKK’s pressemeddelelse i sin fulde længde nedenunder.

______

Pressemeddelelse, 16. juni 2017

Hundespecialisterne overses i Fødevareministerens smileyordning

 Veluddannede hundeopdrættere, der kun laver få hvalpekuld, bliver overset i miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens Smiley-ordning. Det mener Dansk Kennel Klub, som derfor har forelagt Fødevareministeren en alternativ løsning.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har igangsat en proces, der har til formål at løfte dyrevelfærden i danske hundekenneler og gøre det tryggere for forbrugerne at købe hund.

I Dansk Kennel Klub hilser vi alle tiltag, der er til gode for dyrevelfærden velkommen, og vi er meget tilfredse med det fokus, der i den seneste tid har været på hvalpekøb og hvalpe fra opdrættere med ordnede forhold.

Halvdelen vil drukne i Smileyordningen

”I Dansk Kennel Klub forudser vi dog, at den løsning, som Miljø- og Fødevareministeren har lagt op til – den såkaldte Smiley-ordning for hundeområdet – vil betyde, at godt halvdelen af de, der opdrætter hunde i Danmark, vil blive overset af forbrugerne,” udtaler Jørgen Hindse, der er formand for Dansk Kennel Klub.

På Fødevarestyrelsens hjemmeside er der nemlig nu offentliggjort en liste over såkaldte erhvervsmæssige opdrættere, hundehandlere, hundeinternater og hundepensioner, en liste, som omfatter virksomheder, der driver såkaldt erhvervsmæssigt hundehold. Det er opdrættere, der producerer tre eller flere kuld hvalpe på tre eller flere tæver i løbet af et kalenderår. Som erhvervsmæssig opdrætter skal du indhente en tilladelse fra Fødevarestyrelsen til erhvervsmæssigt hundehold og vil derefter blive opført på Fødevarestyrelsens liste over ”Godkendte kenneler”.

Forbrugerne overser de små hundehold

Mindst halvdelen af de ca. 62.000 hunde, der årligt opdrættes i Danmark, kommer fra opdrættere, der ikke er omfattet af Fødevarestyrelsens krav til erhvervsmæssige opdrættere. Disse producerer måske et enkelt kuld i ny og næ eller maksimalt to kuld om året.

”Det betyder, at mere end 50 procent af de, der opdrætter hunde i Danmark, vil være usynlige for forbrugerne. Med denne liste blåstempler Fødevareministeren udelukkende kenneler, der producerer rigtig mange hvalpe, mens de virkelige hundespecialister – opdrættere, der har uddannet sig indenfor f.eks. reproduktion, genetik og hundeadfærd, og som lægger et stort stykke arbejde i at udvælge avlspartnere og efterfølgende socialisere hvalpene, så de er bedst muligt rustet til at fungere på egen pote som sunde og stabile voksne hunde – risikerer at blive overset af potentielle hvalpekøbere. Fordi disse har fået opfattelsen af, at det kun er fra de af Fødevarestyrelsen godkendte opdræt, man bør købe hundehvalpe. Og det er meget problematisk,” mener Jørgen Hindse.

 Hundeholdets udfordringer

I efteråret 2016 afholdt DKK et seminar for de organisationer i Danmark, der fører tilsyn med hundeholdet. Sammen med Fødevarestyrelsen, Den Danske Dyrlægeforening, Dyrenes Beskyttelse og repræsentanter fra Politiet identificerede vi de problematikker, der kan være forbundet danske hundehold, og vi fandt fælles fodslag til, hvordan disse kunne løses. Dyrenes Beskyttelse har efterfølgende (bl.a. på baggrund af seminarets løsningsforslag) fremlagt et udspil til at komme hundehandleri og vanrøgt til livs igennem et online register, hvor man som sælger opretter sig via sit NemID og tilføjer ID fra Dansk Hunderegister på hunden, som man ønsker at sælge.

De små opdrættere skal i spil

Dansk Kennel Klub foreslår Fødevarestyrelsen et supplement til Smileylisten for at tilgodese de opdrættere, der ikke er omfattet af de krav, som stilles til erhvervsmæssige hundehold.

”Vi har skelet til både Dyrenes Beskyttelses forslag om online salg med NemId og det, vi kalder ”den franske model”, baseret på den løsning, den franske stat benytter. Vi mener, at man ved alle online salg af hunde skal identificere sig med sit NemId eller tilsvarende – undtaget herfor skal være opdrættere under Dansk Kennel Klub, der opdrætter færre end fire kuld om året, fordi disse er i forvejen registreret og i øvrigt uddannet og kontrolleret af DKK. Desuden foreslår vi, at Fødevarestyrelsen opretter en alternativ liste, som man som ikke-erhvervsmæssig opdrætter kan tilmelde sig – eller alternativt tilføjer et link til opdrætterlisten på købhund.dk på Fødevarestyrelsens hjemmeside,” forklarer Jørgen Hindse.

De store opdrættere skal fortsat kontrolleres

Dansk Kennel Klub foreslår Fødevarestyrelsen, at kravet for at skulle registreres som erhvervsmæssig opdrætter samtidig hæver fra 3 til 4 kuld med den tilføjelse, at det skal handle om mindst 20 hvalpe. Med gennemførelsen af den regel vil man efter Dansk Kennel Klubs mening skabe en situation, hvor det er realistisk at kontrollere de store opdræt – en situation, man ikke har i dag.

Læs også

Hvad er Freyas Lov

01-11-2021 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyreværnet har stillet borgerforslaget, som de kalder Freyas Lov for at komme hvalpefabrikker og ulovlig import af hunde til livs. Men hvad står der egentlig i Freyas Lov

Dyreværnet går undercover

04-10-2021 12:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvordan har de hvalpe, der hentes til Danmark fra hvalpefabrikker i udlandet, det, inden de kommer her til landet. Det har Dyreværnet sat sig for at undersøge i en stærk dokumentarserie

Skotland: 78 anmeldelser om hvalpefabrikker på en måned

23-11-2020 15:39, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Skotland boomer hvalpesalget som i mange andre lande her under coronaen. Desværre er mængden af hvalpefabrikker øjensynligt også eksploderet

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Flere Chrisco-produkter tilbagetrækkes og underleverandør opsagt

20-12-2024 07:35, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.

Den ultimative hundequiz

28-12-2021 10:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund få and?

10-11-2021 15:02, af Astrid Gerd Holtet

Nystegt mortensand kan få mundvandet til at løbe på de fleste hunde, men pas på med at lade hunden få del af anden - skroget kan nemlig være farligt for hunde

 

Advarsel: Tilbagekaldte tyggeruller fra Chrisco skaber bekymring blandt hundeejere

16-12-2024 12:07, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

Inka skrev historie som Danmarks første hund med titlen NOVFCH

18-12-2024 14:21, af Cecilie Friis Amstrup

En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

“Jeg er bekymret for min hvalps nisser”

20-12-2024 16:32, af Anne Egede

Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?

Ny æra for hundeavl skal skabe bedre rammer for sundhed og velfærd

20-12-2024 15:16, af Cecilie Friis Amstrup

Dansk Kennel Klub gør etiske anbefalinger til regler for at styrke ansvarlig hundeavl.