De fleste hunde fungerer godt sammen, men selv den sødeste hund kan blive irriteret på en anden hund. Slagsmål mellem hunde kan opstå i hjemmet og mellem allerede hundevenner, som eksempelvis konkurrerer om en godbid eller hierarki. Men slagsmålene kan også nemt opstå mellem hunde, som aldrig har mødt hinanden før.
Som hundeejer har du altid det fulde ansvar for din hund, og de skader den forvolder. En slåskamp mellem hunde kan blive dyrt, hvis din hund såre en anden hund. For selv mindre sår kræver dyrlægebehandling. Lotta Möller fra Agria Dyreforsikring fortæller:
“Når en hund bider, så bruger den sine store, spidse hjørnetænder. Tænderne gennembore huden, og derefter flår hunden hudlagene fra hinanden. Det kan resulterer i en lomme mellem overhuden og underhuden, som kan give en infektion. Derfor kræver selv små skader dyrlægebehandling.”
Alvoren af skaden afhænger af, hvor stor såret er. Ved slemme bid på f.eks. hundens bryst kan hundens lunger kollapse. Det er en yderst kritisk situation, da hunden ikke kan trække vejret selv. Ved så voldsomme skader er det vigtigt at kontakte dyrlægen med det samme, da det handler om minutter for hundens overlevelse.
“Huden under hundens mave er fin og tynd. Derfor kan et bid her have fatale konsekvenser for hunden såsom brok, indre blødninger, skader på tarmen og bughindebetændelse. Disse skader kræver akut dyrlægehjælp,” fortæller Lotta Möller.
Et bidsår bliver ofte syet og drænet af en dyrlæge. Desuden bliver behandlingen for det meste kombineret med antibiotika og instrukser af sårbehandling til ejer.
Forebyggelse af hundeslagsmål
-Lad ikke en løs hund hilse på en hund i snor. Kald din hund til dig.
-Allerede som hvalp er det en god ide at lade din hund interagere med andre hunde. På den måde vænner den sig til andre hunde, og vil vise et mere tolerant adfærd.
-Hvis du har en hund, som ikke bryder sig om andre hunde, så træk den væk, når du møder andre hunde på tur.
-Fjern madskåle og hundelegetøj, hvis der kommer hunde på besøg.
-Træn ofte lydighedstræning med din hund. Hvis din hund er lydig, vil den adlyde dig, også selvom den er ved at komme i slagsmål med en anden hund.
-Hvis en anden hund gør tegn til at angribe din hund, skal du stille dig foran din hund, som et skjold og sige “stop” til den fremmede hund.
-Hvis hundene allerede er i slagsmål, kan du tage din hund i bagbenene og løfte den væk. Pas på når du skiller dem ad, da du nødigt selv skal komme til skade.
Dette skal du gøre, hvis din hund har været i slagsmål
-Få den anden hundeejers kontaktinformationer. I Danmark er der en hundelov. Ifølge den har hundeejeren det fulde ansvar for sin hund, og det er lovpligtigt at have den ansvarsforsikret. Derfor er det vigtigt, at du tager hundeejerens fulde navn, adresse, CPR-nr. og telefonnummer. Det kan hjælpe dig i forhold til at få refunderet udgifterne til dyrlægeregningen.
-Er den anden hund kommet til skade, er det dit ansvar at afholde evt. udgifter.
-Tjek din hund med det samme efter slagsmålet, og ring til dyrlægen for at få en professionel vurdering. Der kan nemt opstå indre blødninger, som ikke kan ses med det blotte øje.
-Sørg for at give din hund positive oplevelser med socialt samvær med velfungerende hunde, kort tid efter hændelsen.
Næsten hver tredje hund er blevet bidt af en anden hund eller havnet i slagsmål. Dette viser en undersøgelse, som Agria Dyreforsikring i Sverige har foretaget. Det er en ubehagelig oplevelse for både hund og ejer, og i mange tilfælde har hunden brug for akut dyrlægehjælp efter biddet
Et slagsmål i Aarhus udviklede sig i går til knivstikkeri. I den forbindelse blev en hund ramt af knivstik. Hunden blev aflivet af politiet på stedet
Der er altid to sider af en sag. Det må være læren efter en hundepension i Sønderjylland i starten af måneden havnede i en voldsom shitstorm efter et hundeslagsmål på kennelen, der endte med at koste den ene hund livet
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet