Hundeglam i Hørning

21-07-2017 12:21, af Anne Ekenberg

Bjørnkær Dyrepension, som ligger nær den lille, hyggelige landsby Jeksen i Hørning kommune, har det sidste døgns tid været genstand for en ikke særlig behagelig omtale i forskellige medier. Årsagen er den, at enkelte naboer til pensionen har klaget over hundeglam. Men hvordan er reglerne for hundehold nu lige? Og hvad er Planklagenævnet? Hunden.dk har undersøgt sagen og talt med Lisbet Bang, som til daglig leder Bjørnkær Dyrepension.

Copyright Ridehesten.com

Reglerne for hundehold

Det er egentlig ret simpelt. Bor du inden for byzonen, f.eks. i et parcelhuskvarter, må du have fire voksne hunde med tilhørende hvalpe under 18 uger. Punktum!

Har du over fire hunde, men ingen hundepension, betragtes du enten som en person, der har ”andre hundehold” eller som kennelejer. Her skal der være mindst 100 m til nærmeste nabo og 200 m til byzonegrænsen.

Men har du hundepension, eller ønsker du at anlægge en hundepension, skal der være 200 m til nærmeste nabo og 300 m til byzonegrænsen.

Når Bjørnkær Dyrepension derfor er udsat for klager fra deres naboer, er der rent juridisk ikke så meget at komme efter, skulle man mene. Bjørnkær Dyrepension overholder nemlig de foreskrevne regler til både nærmeste nabo og til byzonegrænsen.

Kommunen bestemmer

Som udgangspunkt er det kommunen, som bestemmer, hvis der skal ske ændringer i forhold til lokalplansområdet. Kommunen har altså en vis autonomi. Derfor ser man også, at der kan være forskel fra kommune til kommune, hvor mange høns man f.eks. må have i sin parcelhushave, og om man må opføre en nye garage. Men hvad angår antallet af hunde og afstande til naboer og byzoner, er reglerne ikke til at rokke. Så det må antages, at det er på det grundlag, at Hørning kommune har afvist klagen fra naboerne i første omgang, da pensionen har loven på sin side.

Planklagenævnet

En række naboer har så valgt at indgive en klage til Planklagenævnet. Planklagenævnet blev oprettet d. 1. februar 2017 og erstatter det gamle Natur-og Miljøklagenævn, og nævnet skal udelukkende behandle sager vedr. planlovgivningen, som er under revision. Planklagenævnet kan f.eks. annullere de enkeltes kommuners afgørelser om alt fra udhuse til sommerhuses beliggenhed.

Vi har et dejligt lokalsamfund

– Vi har et dejligt lokalsamfund her i Jeksen, fortæller Lisbet Bjørnkær. – Vi laver fællesarrangementer, hvor alle bliver inviteret, og her hygger vi os. Det passer heller ikke, at jeg ikke interesserer mig for sagen, for vi er bl.a. gået i gang med at bygge yderligere en vold for at imødekomme vores naboer. Men den har de så også klaget over. I forvejen har vi plantet en to meter høj pilehæk.

– Vi er meget påvirket af situationen, da vi aldrig har ønsket at genere nogen, men hvis vi ikke kan have vores dyrepension på landet, hvor skal vi så være? slutter Lisbet af.

Sagen vedr. Bjørnkær Dyrepension ligger nu hos Planklagenævnet. Dog skal pensionen ikke lukke, mens klagen bliver behandlet, som det blev beskrevet i indslaget fra tv2Østjylland. De kan sagtens holde åbent.

Hunden.dk vil naturligvis følge sagen nøje.

Kilder: tv2ostjylland.dk, bjornpension.dk, naevneneshus.dk/planklagenaevnet, pknafgoerelser.dk

Læs også

Vov vov, siger hunden

19-07-2018 08:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hundes gøen kan være den dejligste lyd af alle, men det kan også være en rigtig irriterende lyd. Her får du lidt tips fra Spanielbogen om, hvordan du vænner hunden af med sin gøen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Endelig er de her! Billeder fra udstillingen i Roskilde

21-05-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Roskilde online.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Hundemekka på Dyrskuepladsen

08-05-2024 11:51, af Anne Cecilie Sohl

Hvis du ikke allerede har lagt planer for Kristi Himmelfartsdagene, så læg vejen forbi Roskilde Dyrskueplads. Fredag til søndag vil pladsen nemlig bugne af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 8.500 hunde blive bedømt og Dyrskuepladsen vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptom - træthed

20-01-2022 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Træthed eller nedstemthed er et almindeligt symptom på mange forskellige sygdomme hos hunde, men det kan være svært for ejeren at opdage

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?