Hundeglam i Hørning

21-07-2017 12:21, af Anne Ekenberg

Bjørnkær Dyrepension, som ligger nær den lille, hyggelige landsby Jeksen i Hørning kommune, har det sidste døgns tid været genstand for en ikke særlig behagelig omtale i forskellige medier. Årsagen er den, at enkelte naboer til pensionen har klaget over hundeglam. Men hvordan er reglerne for hundehold nu lige? Og hvad er Planklagenævnet? Hunden.dk har undersøgt sagen og talt med Lisbet Bang, som til daglig leder Bjørnkær Dyrepension.

Copyright Ridehesten.com

Reglerne for hundehold

Det er egentlig ret simpelt. Bor du inden for byzonen, f.eks. i et parcelhuskvarter, må du have fire voksne hunde med tilhørende hvalpe under 18 uger. Punktum!

Har du over fire hunde, men ingen hundepension, betragtes du enten som en person, der har ”andre hundehold” eller som kennelejer. Her skal der være mindst 100 m til nærmeste nabo og 200 m til byzonegrænsen.

Men har du hundepension, eller ønsker du at anlægge en hundepension, skal der være 200 m til nærmeste nabo og 300 m til byzonegrænsen.

Når Bjørnkær Dyrepension derfor er udsat for klager fra deres naboer, er der rent juridisk ikke så meget at komme efter, skulle man mene. Bjørnkær Dyrepension overholder nemlig de foreskrevne regler til både nærmeste nabo og til byzonegrænsen.

Kommunen bestemmer

Som udgangspunkt er det kommunen, som bestemmer, hvis der skal ske ændringer i forhold til lokalplansområdet. Kommunen har altså en vis autonomi. Derfor ser man også, at der kan være forskel fra kommune til kommune, hvor mange høns man f.eks. må have i sin parcelhushave, og om man må opføre en nye garage. Men hvad angår antallet af hunde og afstande til naboer og byzoner, er reglerne ikke til at rokke. Så det må antages, at det er på det grundlag, at Hørning kommune har afvist klagen fra naboerne i første omgang, da pensionen har loven på sin side.

Planklagenævnet

En række naboer har så valgt at indgive en klage til Planklagenævnet. Planklagenævnet blev oprettet d. 1. februar 2017 og erstatter det gamle Natur-og Miljøklagenævn, og nævnet skal udelukkende behandle sager vedr. planlovgivningen, som er under revision. Planklagenævnet kan f.eks. annullere de enkeltes kommuners afgørelser om alt fra udhuse til sommerhuses beliggenhed.

Vi har et dejligt lokalsamfund

– Vi har et dejligt lokalsamfund her i Jeksen, fortæller Lisbet Bjørnkær. – Vi laver fællesarrangementer, hvor alle bliver inviteret, og her hygger vi os. Det passer heller ikke, at jeg ikke interesserer mig for sagen, for vi er bl.a. gået i gang med at bygge yderligere en vold for at imødekomme vores naboer. Men den har de så også klaget over. I forvejen har vi plantet en to meter høj pilehæk.

– Vi er meget påvirket af situationen, da vi aldrig har ønsket at genere nogen, men hvis vi ikke kan have vores dyrepension på landet, hvor skal vi så være? slutter Lisbet af.

Sagen vedr. Bjørnkær Dyrepension ligger nu hos Planklagenævnet. Dog skal pensionen ikke lukke, mens klagen bliver behandlet, som det blev beskrevet i indslaget fra tv2Østjylland. De kan sagtens holde åbent.

Hunden.dk vil naturligvis følge sagen nøje.

Kilder: tv2ostjylland.dk, bjornpension.dk, naevneneshus.dk/planklagenaevnet, pknafgoerelser.dk

Læs også

Vov vov, siger hunden

19-07-2018 08:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hundes gøen kan være den dejligste lyd af alle, men det kan også være en rigtig irriterende lyd. Her får du lidt tips fra Spanielbogen om, hvordan du vænner hunden af med sin gøen

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen

bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hvilke hunderacer lever længst?

22-10-2020 14:59, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når man anskaffer sig en hund, er håbet, at den lever et godt langt liv. Visse hunderacer lever ikke så længe, mens andre har gode muligheder for at fejre indtil flere tocifrede fødselsdage. Så er man til en langsigtet hunderelation, kan det godt betale sig at gå efter en hunderace der, statistisk set, lever over 10 år

Efterlyser schæferhvalps ejer

27-10-2020 15:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Østjyllands Politi leder efter ejerne af en schæferhvalp 

Video: Hund venter hele dagen på ejer

28-10-2020 08:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En kinesisk hundeejer besluttede sig for at filme, hvad hendes hund lavede, når hun var på arbejde. Videoen knuste hendes hjerte

Hund blev bortført i Randers

20-10-2020 11:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Søndag blev Camilla-Julie Skov Hansens hund kidnappet foran en Fakta i Randers. Efter længere menneskejagt lykkedes det hende at finde sin hund

Restriktioner og hundesport

25-10-2020 10:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fredagens pressemøde bød på nye restriktioner, som naturligvis også har konsekvenser for hundesporten. Her får du DKK’s overblik

Hundehvalp muligvis stjålet i Nees

26-10-2020 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Onsdag forsvandt hundehvalpen Bella på 10 uger fra byen Nees syd for Lemvig. Meget tyder på, at hvalpen er stjålet

Politiet tager sag om døde hunde alvorligt

29-10-2020 08:39, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Greve tager politiet nu affære for at opklare sagen om de døde hunde i området

BLOG: Var det egentlig så forfærdelig en fødsel?

22-10-2020 19:00, af Susanne Møller Randeris

- når man får oplevelsen lidt på afstand, var det måske ikke helt så slemt

Kennelhoste hos hunde

30-09-2019 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Vådt og koldt vejr giver kennelhosten ideelle betingelser – men hvad er kennelhoste, og hvad skal du holde øje med?

Fredagsquiz: Hvad ved du om black and tan coonhound

23-10-2020 09:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Black and tan coonhound har spillet en stor rolle her på siden i denne uge med den dejlige hvalpevideo, så det er jo nærliggende med en fredagsquiz om netop denne race