Hundeglam i Hørning

21-07-2017 12:21, af Anne Ekenberg

Bjørnkær Dyrepension, som ligger nær den lille, hyggelige landsby Jeksen i Hørning kommune, har det sidste døgns tid været genstand for en ikke særlig behagelig omtale i forskellige medier. Årsagen er den, at enkelte naboer til pensionen har klaget over hundeglam. Men hvordan er reglerne for hundehold nu lige? Og hvad er Planklagenævnet? Hunden.dk har undersøgt sagen og talt med Lisbet Bang, som til daglig leder Bjørnkær Dyrepension.

Copyright Ridehesten.com

Reglerne for hundehold

Det er egentlig ret simpelt. Bor du inden for byzonen, f.eks. i et parcelhuskvarter, må du have fire voksne hunde med tilhørende hvalpe under 18 uger. Punktum!

Har du over fire hunde, men ingen hundepension, betragtes du enten som en person, der har ”andre hundehold” eller som kennelejer. Her skal der være mindst 100 m til nærmeste nabo og 200 m til byzonegrænsen.

Men har du hundepension, eller ønsker du at anlægge en hundepension, skal der være 200 m til nærmeste nabo og 300 m til byzonegrænsen.

Når Bjørnkær Dyrepension derfor er udsat for klager fra deres naboer, er der rent juridisk ikke så meget at komme efter, skulle man mene. Bjørnkær Dyrepension overholder nemlig de foreskrevne regler til både nærmeste nabo og til byzonegrænsen.

Kommunen bestemmer

Som udgangspunkt er det kommunen, som bestemmer, hvis der skal ske ændringer i forhold til lokalplansområdet. Kommunen har altså en vis autonomi. Derfor ser man også, at der kan være forskel fra kommune til kommune, hvor mange høns man f.eks. må have i sin parcelhushave, og om man må opføre en nye garage. Men hvad angår antallet af hunde og afstande til naboer og byzoner, er reglerne ikke til at rokke. Så det må antages, at det er på det grundlag, at Hørning kommune har afvist klagen fra naboerne i første omgang, da pensionen har loven på sin side.

Planklagenævnet

En række naboer har så valgt at indgive en klage til Planklagenævnet. Planklagenævnet blev oprettet d. 1. februar 2017 og erstatter det gamle Natur-og Miljøklagenævn, og nævnet skal udelukkende behandle sager vedr. planlovgivningen, som er under revision. Planklagenævnet kan f.eks. annullere de enkeltes kommuners afgørelser om alt fra udhuse til sommerhuses beliggenhed.

Vi har et dejligt lokalsamfund

– Vi har et dejligt lokalsamfund her i Jeksen, fortæller Lisbet Bjørnkær. – Vi laver fællesarrangementer, hvor alle bliver inviteret, og her hygger vi os. Det passer heller ikke, at jeg ikke interesserer mig for sagen, for vi er bl.a. gået i gang med at bygge yderligere en vold for at imødekomme vores naboer. Men den har de så også klaget over. I forvejen har vi plantet en to meter høj pilehæk.

– Vi er meget påvirket af situationen, da vi aldrig har ønsket at genere nogen, men hvis vi ikke kan have vores dyrepension på landet, hvor skal vi så være? slutter Lisbet af.

Sagen vedr. Bjørnkær Dyrepension ligger nu hos Planklagenævnet. Dog skal pensionen ikke lukke, mens klagen bliver behandlet, som det blev beskrevet i indslaget fra tv2Østjylland. De kan sagtens holde åbent.

Hunden.dk vil naturligvis følge sagen nøje.

Kilder: tv2ostjylland.dk, bjornpension.dk, naevneneshus.dk/planklagenaevnet, pknafgoerelser.dk

Læs også

Vov vov, siger hunden

19-07-2018 08:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hundes gøen kan være den dejligste lyd af alle, men det kan også være en rigtig irriterende lyd. Her får du lidt tips fra Spanielbogen om, hvordan du vænner hunden af med sin gøen

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Louise Trabjerg

Webredaktør og nyhedsvagt

Louise Trabjerg

ltr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

DNA test af hundelorte bliver mere og mere udbredt

20-09-2023 19:01, af Louise Trabjerg

Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Nu er vi i gang i Roskilde!

22-09-2023 16:58, af Maria Lærke Mortensen

Hundeudstillingen i Roskilde er i fuld gang. De første vindere er allerede fundet og stemningen er helt i top på dyreskuepladsen

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?