Masser af danske patienter slås en hård kamp mod det voldsomme diareé forårsaget af bakterien Clostridium difficile. Derfor er det en god nyhed, at hunde nu kan trænes til at screene hele hospitalsafdelinger for bakterien. I det videnskabelige tidsskrift British Medical Journal er der netop publiceret en artikel, der beskriver, hvordan hunde kan finde bakterien i henholdsvis afføringsprøver og luftprøver fra luften omkring patienterne. Hunden langt hurtigere end laboratorietesten Problemet med de traditionelle tests er, at de er for langsomme. Hunden kan derimod straks påvise bakterien, og dermed kan en hurtig indsats sættes ind, så man undgår den helt store spredning af bakterien. Ofte ses de diareéfremkaldende infektioner hos ældre mennesker, der har fået antibiotika på hospitalet, med der forekommer også epidemier andre steder, hvor der samles mange mennesker, f.eks. på skoler og i institutioner af forskellig slags. Hos mennesker, der i forvejen er syge, kan smitten føre til livstruende tarminfektion. Hundenæsen særdeles nøjagtig Den karakteristiske fra diareé forårsaget af Clostridium difficile inspirerede hollandske professorer til at overveje at bruge hunde i bekæmpelsesarbejdet. En to år gammel beagle blev trænet, og da den blev testet på 100 afføringsprøver efter to måneders træning, ramte den rigtigt i så godt som alle tilfælde. De 50 inficerede prøver blev alle markeret, og 47 ud af 50 negative prøver blev identificeret korrekt. Sluppet løs på hospitalsgang Beaglen blev også sluppet løs på en hospitalsgang. Her fandt den 28 ud af 30 inficerede patienter – og ud af de 270 patienter, der ikke havde smitten, ramte den rigtigt i 265 tilfælde. Alt dette klarede den lille hund på bare 10 minutter. Eksperimentet med beaglen giver forhåbninger om, at ”teknikken” fremover betyder, at bakterien kan bekæmpes langt hurtigere, så færre mennesker bliver syge – og flere liv kan reddes. Via linket under billedet til højre kan ses en video om, hvordan hunden arbejder i forsøget på at finde de sundhedsskadelige bakterier. Kilde: videnskab.dk
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.