Højsæson for hot spot - hunde med lang pels i risikogruppen

15-07-2022 08:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hot spot er inficerede sår der dukker op i varmt og badevenligt vejr. Hunde er især udsat, der hvor pelsen er tæt - på kinder, under ører, ved hals og på lænden

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hot spot er en fugtig hudinfektion ofte forårsaget af bakterier. Hunde med stor pels og underuld er særligt udsatte, da bakterierne trives i varme og fugtige omgivelser. Derfor omtales hot spot også ofte som fugteksem/sommereksem. Et hot spot fremstår som et overfladisk sår der væsker. Det kan både opstå af fugtig pels efter hav- eller søbad, fra insektbid (-flåt, lopper, mm.) eller andre hudgener f.eks. kløe, der gør at hunden kan klø hul på huden, og således nedbrydes hudens forsvarsbarriere, og den bliver derved nemt modtagelig for bakterielle infektioner. Det er vigtigt at holde godt øje med din pelsede hund her i sommertiden - jo varmere, desto vigtigere er det at holde øje, særligt hvis din hund er glad for at gå i vandet, idet saltvand kan virke lokalt irriterende for huden.


Forebyggelse
Sørg for at skylle din hund i ferskvand, når den har været i saltvandet, og tør den grundigt bagefter. Lad ikke hunden være våd eller fugtig i mange timer - en tyk pels kan ofte være meget længe om at tørre uden hjælp. Tjek hunden dagligt for lopper, flåter og små sår.

 

Sådan opdager du hot spot
Hot spot ses ved at pelsen klistrer sig sammen fordi såret væsker - ofte vil det blot være på størrelse med en enkrone til at starte med. infektionen vil vokse løbende og som regel hurtigt, og det kan på kort tid gå hen og blive større end en hånd.

Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring, Mogens Brix giver råd og vejledning om, hvordan du skal forholde dig:

– Hvis du får øje på et sår, mens det stadig er lille og afgrænset, kan du klippe/barbere pelsen kort og rense det med klorhexidin (mindst to gange dagligt). Derefter er det vigtigt at sørge for, at hunden ikke kan komme til at slikke eller kradse i såret, og du kan derfor være nødt til at give den en krave på eller på anden vis forhindre den i at komme til området. Er såret større og vokser hastigt, eller ser det betændt ud, er der ingen vej udenom dyrlægen, da din hund sandsynligvis skal have yderligere behandling – evt. antibiotika og inflammations- og smertestillende behandling. Lidelsen kan desuden være meget smertefuld – hvorfor sedation ofte er nødvendig i disse svære tilfælde for at kunne gennemføre en grundig klipning og såroprensning af det afficerede hudområde.

 

Smertefuldt
Vær opmærksom på, at hot spot er en meget smertefuld lidelse for hunden, og at det breder sig hurtigt, hvis du ikke får reageret i en fart. Jo mere hunden når at kradse og bide i såret, des mere får den spredt bakterierne.
Hvis hot spot viser sig at være tilbagevendende, kan det skyldes en allergisk lidelse hos hunden, og du bør tage en snak med dyrlægen med henblik på udredning.

Info

Fem tips fra dyrlægen

1. Gør det til en vane at kigge nærmere på din hund hver dag i sommertiden - så finder du også flåter og andre ubudne gæster.

2. Skyl altid hunden i ferskvand efter havbad.

3. Sørg for, at hunden er ordentlig tør, inden den f.eks. lægger sig i kurven.

4. Barber eller klip rundt om et sår, så du kan holde øje med det.

5. Hvis hunden kradser eller slikker sig, skal den have krave på eller anden beklædning, der kan hindre dette. Der findes bl.a. oppustelige kraver, så hunden og dens omgivelser slipper for en stor plastikskærm.

Læs også

Hundegåtur med et godt formål

05-05-2025 09:32, af Cecilie Friis Amstrup

Agria inviterer alle hundeejere i Danmark til at deltage i en landsdækkende gåtur, hvor hvert skridt tæller som støtte til Dyreværnet. Det eneste du skal gøre, er at tage snoren i hånden, dele et billede og nyde turen med din firbenede ven.

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Odsherred hotspot for hjerteorm

17-05-2020 09:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens København fortsat er det område med flest udbrud af hjerte- og lungeorm, så tager Odsherred en overraskende andenplads, hvad angår hotspots for de farlige parasitter

Hotspot i sommervarmen

18-07-2017 14:23, af Anne Ekenberg

”Du danske sommer, jeg elsker dig, skønt du så ofte har sveget mig”. Sådan indledes en af vores elskede sange nemlig ”Sommervisen” fra 1923 af Thøger Larsen. Og sådan tegner denne sommer da også til at blive. Det ene øjeblik skinner solen, men det næste øjeblik står det ned i stænger. Alligevel tager vi til stranden med vores hunde og nyder en dejlig dukkert. Og så kan der efterfølgende opstå problemer med ”hotspots”. 

Hvordan undgår man hot spots?

06-07-2023 09:07, af Astrid Gerd Holtet

I varmt og vådt vejr er risikoen for hot spots høj – men hvad er det egentlig, og hvordan undgår du problemet?

Hotspot, retriever eksem eller fugtig hudbetændelse?

20-06-2018 08:00, af Astrid Gerd Holtet

Hotspot, retriever eksem, sommer eksem eller fugtig eksem er allesammen navne på en akut fugtig hudbetændelse, der kan være særdeles plagsom for hunden   

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Roskilde: Cairn terrier triumferede på første dag i Store ring

09-05-2025 20:11, af Cecilie Friis Amstrup

Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.

Roskilde: Simone vandt juniorhandlerfinalen med ro og overblik

10-05-2025 20:09, af Cecilie Friis Amstrup

Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Roskilde: Cairn terrier gentog bedriften og blev Best in Show igen

10-05-2025 21:04, af Cecilie Friis Amstrup

SECH DKCH NORDV21 Hjohoo’s Yes Hjo Can imponerede endnu en gang i Store ring - denne gang ved Dansk Kennel Klubs internationale udstilling på Roskilde Dyrskueplads. 

Roskilde: Simone løb igen med sejren i juniorhandlingfinalen

11-05-2025 18:15, af Cecilie Friis Amstrup

For anden dag i træk stod Simone Riisgaard Kristiansen øverst på podiet ved DKK’s internationale udstilling og gav dermed sin mor den absolut bedste gave på mors dag.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse