”Kært barn har mange navne”, og således også med hotspots. Disse navne siger så noget om, hvornår på året, hotspots typisk opstår: Sommersår, fugtig eksem og retrievereksem er blot nogle af de navne, vi støder på. Og som navnene antyder, hænger hotspots altså sammen med fugtighed og varme. Og det er just det, vi finder om sommeren.
Hvordan spotter man et hotspot?
Et hotspot er et lille område, hvor der opstår et sår, som ikke vil hele. I starten er huden blot rød og måske på størrelse med en to-krone, og hunden har tabt lidt pels her. Der kommer også en grim lugt fra området. I takt med at det klør, vil hunden så kradse hul, og der opstår et reelt sår. Smerten vil få hunden til at kradse sig endnu mere, og området vil blive endnu mere betændt.
Kradseriet er desværre med til at sprede de bakterier, som startede hele miseren, og hvis man ikke griber hurtigt ind, vil hotspottet vokse i diameter og kan blive rigtig stort og meget smertefuldt.
Hvor på hunden findes hotspots?
Det korte og enkle svare er: overalt. Hunden kan nemlig få det på rumpen, i nakken, i lysken, på halen og mellem huden på poterne. Altså: overalt. Der kan være forskellige årsager til det, således at et sår i lysken kan skyldes loppebid, mens et sår mellem poterne kan skyldes allergi.
Hvorfor opstår hotspots?
Her i sommermånederne er det især saltvandet, som er synderen. Når dagen ved stranden er slut, bruger vi andre et håndklæde, mens hunden ofte må nøjes med at ryste sig. Det saltvand, som bliver tilbage i de nederst lag af pelsen, kan sætte gang i et hotspot. Især hunde med lang og tæt pels er udsatte.
Men hotspots kan også skyldes helt andre ting såsom småsår efter trimning, allergi, lopper, skab, ja, sågar problemer med analkirtlerne kan skabe et hotspot!
Hvordan behandles et hotspot?
Dyrlægen vil tage et lille hudskrab for at kigge nærmere på bakteriefloraen. Derefter er kuren at bade hunden i en særlig sæbe, at smøre antibakteriel creme på, samt i svære tilfælde at give antibiotika og binyrebarkhormon.
Hvad du selv kan gøre
Af egen erfaring ved jeg, hvor rædselsfuldt det er at skulle behandle et hotspot, så jeg har stor respekt for lidelsen og vil gøre alt for at undgå det. Her er, hvad du selv kan gøre:
-Hvis din hund har semilang- eller hellang pels, er det meget vigtigt, at pelsen er gennemredt, så der kan komme luft ned til huden. Så sørg for, at din hund er veltrimmet.
-Efter en tur i saltvandet skal hunden skylles i almindelig vand og tørres helt.
-Hold den fri for lopper, flåter og skab.
-Hvis din hund lider af foderallergi, sørg da for det rette foder. Hvis din hund lider af andre former for allergi, sørg da for at få allergien behandlet.
-Søg dyrlæge hurtigt, hvis du spotter et hotspot!
Kilde: Netdyredoktor.dk, akc.com, agria.dk
Hunde i alle afskygninger fra baby- til veteranklasse indtager Rønne Stadion Nord denne weekend den 16.-18. august til den årlige bornholmske hundeudstillingsfest. Så selvom skoleferien er slut, så forlæng feriefølelsen og ta’ hele familien med til tre herlige dage til årets hyggeligste hundeudstilling – og din hund er selvfølgelig også meget velkommen.
Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.
Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt