Grand Danois Klubben testede hunde for mavedrejning med gentest

06-11-2017 11:31, af Astrid Gerd Holtet

I forbindelse med deres klubudstilling i Herlufsholm i oktober, tilbød Grand Danois Klubben deres medlemmer at deltage i en større undersøgelse om mavedrejning

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Medlemmerne af Grand Danois Klubben fik i oktober muligheden for, at få deres hunde testet med en gentest for mavedrejning. Mavedrejning, en tilstand hvor maven vendes og gas ophobes, er en hurtigt udviklende og livstruende sygdom, som typisk ses i store, dybt-brystede racer, herunder Grand Danois. Mange forskellige faktorer menes at medvirke til udviklingen af sygdommen, herunder hundens alder, fodringsrutiner, adfærd, tilstedeværelsen af anden sygdom og hundens arvemateriale.

Testen, som klubben tilbød, tjekker for syv mutationer i tre forskellige gener. Disse mutationer er sat i forbindelse med udvikling af mavedrejning hos racen. Har hundene disse mutationer, har de, ifølge producenten af testen, en større risiko for at udvikle den livstruende tilstand.

- Vi har valgt at lave testen ud fra devisen om, at hjælpe forskerne i USA med at kortlægge en mulig arvegang i mavedrejning hos vores race, samt at give vores opdrættere et våben i hånden mod en eventuel bekæmpelse af denne frygtelige sygdom, hvor flertallet ikke overlever, fortæller Kim Pensdal, formand for klubben og initiativtager til undersøgelsen.

Sammen med testen, skulle deltagerne svare på om hunden tidligere havde haft problemer med sygdommen, og ligeledes hvorvidt dens forældre eller søskende havde. I alt deltog 77 hunde, enten ved at få taget prøven i forbindelse med klubudstillingen i Herluftsholm den tiende oktober, eller ved at få et testsæt tilsendt derhjemme.

Kim blev inspireret til projektet, da han var på Pinsetreff i Norsk Grand Danois klub sidste år. Her havde de indkøbt 50 testkits til gratis undersøgelse af deres hunde.

- Jeg syntes ideen var fantastisk, og forlagde det på et bestyrelsesmøde i Grand Danois Klubben, og det blev vedtaget at undersøge interessen for projektet, og her er vi så i dag. Klubben har, i modsætning til Norge, valgt at lade folk give et lille bidrag og klubben giver et stort, forklarer Kim.

Kim håber at projektet kan hjælpe med at kaste lys over problemerne med mavedrejning i racen i fremtiden.

 

Læs også

Udstyr til giganter

15-05-2012 17:19, af Tine Luther
Den 1. maj 2012 åbnede Danmarks første hundebutik, der er specialiseret i tilbehør til gigant racerne dvs. grand danois, irsk ulvehund, skotsk hjortehund, mastiff, new foundlænder, sankt bernhard etc.

Grand Danois Klubben gør det igen

01-05-2020 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Savnet til hinanden og en lidende klubkasse er nogle af de ting, der får Grand Danois Klubben til at tænke ud af boksen, og nu har de gjort det igen

12.150 kroner til Grand Danois Klubben

11-05-2020 08:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Grand Danois Klubben har nu afsluttet deres store Sammen Hver For Sig event, og det blev en succes så stor som en velvoksen grand danois

Grand danois klubben på tur hver for sig

22-04-2020 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I disse triste tider elsker vi positive nyheder. Nyheder om klubber eller mennesker, der gør noget anderledes for at gøre det hele lidt nemmere. Grand danois klubben er en af de klubber

 

Ditte Young trænede ny stjernehund telepatisk

04-09-2021 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I den nye sæson af La casa de papel eller Papirhuset er der scener, der er optaget i Danmark. Her er der også en dansk grand danois med. Det er Ditte Young, der har castet og trænet den

Leo er i bedring og ønsker sig en grand danois

31-01-2023 12:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Leo Nielsen fra duoen Sussi og Leo blev kort før jul indlagt med tarmslyng, som næsten kostede ham livet. Nu er han hjemme igen, og vi har været i kontakt med ham

Sommerquiz: Grand danois

29-07-2021 10:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Den er svær at komme udenom .... Grand danois

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.