Går du med overvejelser om at anskaffe dig familiens første hund, er du måske allerede blevet overvældet over de utallige racer, der findes. Det er nemlig en stor beslutning at tilføje en hund til familien, og de specifikke behov kan variere meget fra race til race – og fra familie til familie. Derfor anbefaler Sanne Ross, som er chefdyrlæge hos AniCura, at man sætter sig grundigt ind i racerne og vælger gode opdrættere med sund avl, inden man erhverver sig sin første hund:
- At købe hund indebærer en stor glæde, men et endnu større ansvar, og vi ved, at jo bedre ejer og hund matcher hinanden, jo færre udfordringer vil der typisk opstå i hverdagen. Det er derfor vigtigt, at man sætter sig grundigt ind i forskellige hunderacer og ikke mindst overvejer egne behov, inden man tager den endelige beslutning, lyder det fra Sanne Ross, der deler ud af en række gode råd, som førstegangskøbere med fordel kan overveje, inden de lægger sig fast på én specifik race.
Bid mærke i hundens sind
Hunde er lige så forskellige som os mennesker, og selvom det siges, at hunden er menneskets bedste ven, bør man nøje overveje, hvilken personlighed der passer bedst ind i ens hverdag, familie og rutiner. De mest loyale racer følger deres ejere i tykt og tyndt, mens selvstændige racer har større tendens til at gå egne veje.
- Hvis du betegner dig selv som en entusiastisk hundetræner og ikke er bange for lidt modstand til hundetræning og i hverdagen generelt, kan du med fordel kigge efter en finsk spids eller en cairn terrier, som begge er selvstændige hunderacer. Hvis du derimod er på udkig efter en hund, som følger dig i tykt og tyndt, kan du eksempelvis gå efter en labrador eller en golden retriever, som begge elsker den menneskelige kontakt, forklarer Sanne Ross.
Gå efter et energiniveau, der matcher dit eget
Hundes aktivitetsniveau varierer mere, end man skulle tro. Nogle racer er avlet til at være brugshunde, hvorimod de såkaldte selskabshunde har ét grundlæggende formål i livet: at være medlem af familien.
- Alle hunde skal luftes og stimuleres dagligt, men graden af aktivitet afhænger i høj grad af hunderacen. Hvis man lever et aktivt liv og ønsker at tage sin hund med på farten, kan man for eksempel kigge efter en nova scotia eller en border collie, forklarer Sanne Ross og fortsætter:
- Hvis man derimod ikke har behov for en aktiv følgesvend, kan man med fordel kigge efter de mindre selskabshunde som eksempelvis en bichon havanais eller pomeranian, som kun kræver minimal aktivering.
Find kammen frem
Inden man inviterer en ny pelset ven ind i hjemmet, er det vigtigt at overveje, hvor meget tid og overskud man har til pelspleje i hverdagen. Korthårede hunde kræver normalt ikke den store pelspleje, hvorimod lang- og ruhårede racer typisk kræver ugentlig pleje. Som førstegangskøber kan man også godt blive forskrækket, når man oplever, hvor meget nogle racer fælder:
- Nogle hunde fælder mere end andre, og det er især racer som labrador og golden retriever, som er kendte for at efterlade lodne spor rundt omkring i hjemmet. Hvis man er på udkig efter en hund, der ikke fælder, skal man holde øje med racer, der har lang pels uden underuld som eksempelvis en puddel eller en coton de tuléar, afslutter Sanne Ross.
Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.
I år kan pollensæsonen føles ekstra lang og intens, da sæsonen for græspollen er startet tidligere end normalt og derved kulminerer med perioden for birkepollen. Det har resulteret i en giftig pollenblanding, hvilket kan mærkes for allergiske danskere – og ikke mindst hunde. Derfor er det vigtigt, at man som hundeejer kender til de væsentligste symptomer på pollenallergi, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.
Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde
Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.
Med stærke præstationer i både hold- og individuel konkurrence leverede de danske juniorhandlere flotte resultater ved årets nordiske mesterskab i Stockholm.
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.