Gode råd til førstegangskøbere: Det skal du overveje, før du vælger hund

06-10-2021 12:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Menneskets bedste ven er det kæledyr, som flest danskere deler hjem med. Nye tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at der bor en hund i hele 20 procent af de danske hjem, men inden man anskaffer sig et pelset familiemedlem, er der en række vigtige overvejelser, man bør gøre sig

Copyright Ridehesten.com
Foto: Anicura

 

Går du med overvejelser om at anskaffe dig familiens første hund, er du måske allerede blevet overvældet over de utallige racer, der findes. Det er nemlig en stor beslutning at tilføje en hund til familien, og de specifikke behov kan variere meget fra race til race – og fra familie til familie. Derfor anbefaler Sanne Ross, som er chefdyrlæge hos AniCura, at man sætter sig grundigt ind i racerne og vælger gode opdrættere med sund avl, inden man erhverver sig sin første hund:

- At købe hund indebærer en stor glæde, men et endnu større ansvar, og vi ved, at jo bedre ejer og hund matcher hinanden, jo færre udfordringer vil der typisk opstå i hverdagen. Det er derfor vigtigt, at man sætter sig grundigt ind i forskellige hunderacer og ikke mindst overvejer egne behov, inden man tager den endelige beslutning, lyder det fra Sanne Ross, der deler ud af en række gode råd, som førstegangskøbere med fordel kan overveje, inden de lægger sig fast på én specifik race.

 

Bid mærke i hundens sind

Hunde er lige så forskellige som os mennesker, og selvom det siges, at hunden er menneskets bedste ven, bør man nøje overveje, hvilken personlighed der passer bedst ind i ens hverdag, familie og rutiner. De mest loyale racer følger deres ejere i tykt og tyndt, mens selvstændige racer har større tendens til at gå egne veje.

- Hvis du betegner dig selv som en entusiastisk hundetræner og ikke er bange for lidt modstand til hundetræning og i hverdagen generelt, kan du med fordel kigge efter en finsk spids eller en cairn terrier, som begge er selvstændige hunderacer. Hvis du derimod er på udkig efter en hund, som følger dig i tykt og tyndt, kan du eksempelvis gå efter en labrador eller en golden retriever, som begge elsker den menneskelige kontakt, forklarer Sanne Ross.

 

Gå efter et energiniveau, der matcher dit eget

Hundes aktivitetsniveau varierer mere, end man skulle tro. Nogle racer er avlet til at være brugshunde, hvorimod de såkaldte selskabshunde har ét grundlæggende formål i livet: at være medlem af familien.

- Alle hunde skal luftes og stimuleres dagligt, men graden af aktivitet afhænger i høj grad af hunderacen. Hvis man lever et aktivt liv og ønsker at tage sin hund med på farten, kan man for eksempel kigge efter en nova scotia eller en border collie, forklarer Sanne Ross og fortsætter:

- Hvis man derimod ikke har behov for en aktiv følgesvend, kan man med fordel kigge efter de mindre selskabshunde som eksempelvis en bichon havanais eller pomeranian, som kun kræver minimal aktivering.

 

Find kammen frem

Inden man inviterer en ny pelset ven ind i hjemmet, er det vigtigt at overveje, hvor meget tid og overskud man har til pelspleje i hverdagen. Korthårede hunde kræver normalt ikke den store pelspleje, hvorimod lang- og ruhårede racer typisk kræver ugentlig pleje. Som førstegangskøber kan man også godt blive forskrækket, når man oplever, hvor meget nogle racer fælder:

- Nogle hunde fælder mere end andre, og det er især racer som labrador og golden retriever, som er kendte for at efterlade lodne spor rundt omkring i hjemmet. Hvis man er på udkig efter en hund, der ikke fælder, skal man holde øje med racer, der har lang pels uden underuld som eksempelvis en puddel eller en coton de tuléar, afslutter Sanne Ross.

Anicura har desuden lavet en fin lille online test, hvor man kan finde ud af, hvilken hund, der passer bedst til din familie. Find testen her.
 

Læs også

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Dyrlæge advarer om ubehagelig pollenbombe

28-05-2024 08:50, af Anne Cecilie Sohl

I år kan pollensæsonen føles ekstra lang og intens, da sæsonen for græspollen er startet tidligere end normalt og derved kulminerer med perioden for birkepollen. Det har resulteret i en giftig pollenblanding, hvilket kan mærkes for allergiske danskere – og ikke mindst hunde. Derfor er det vigtigt, at man som hundeejer kender til de væsentligste symptomer på pollenallergi, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

AniCura får ny ejer

12-06-2018 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere

Servicehunde-branchen kulegraves af DR-programmet "Kontant"

20-02-2025 11:04, af Cecilie Friis Amstrup

En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Drømmen om en akita

16-02-2025 10:21, af Cecilie Friis Amstrup

En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet

Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Ukrainsk corgi blev dansk champion

14-02-2025 08:05, af Cecilie Friis Amstrup

Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet