Går du med overvejelser om at anskaffe dig familiens første hund, er du måske allerede blevet overvældet over de utallige racer, der findes. Det er nemlig en stor beslutning at tilføje en hund til familien, og de specifikke behov kan variere meget fra race til race – og fra familie til familie. Derfor anbefaler Sanne Ross, som er chefdyrlæge hos AniCura, at man sætter sig grundigt ind i racerne og vælger gode opdrættere med sund avl, inden man erhverver sig sin første hund:
- At købe hund indebærer en stor glæde, men et endnu større ansvar, og vi ved, at jo bedre ejer og hund matcher hinanden, jo færre udfordringer vil der typisk opstå i hverdagen. Det er derfor vigtigt, at man sætter sig grundigt ind i forskellige hunderacer og ikke mindst overvejer egne behov, inden man tager den endelige beslutning, lyder det fra Sanne Ross, der deler ud af en række gode råd, som førstegangskøbere med fordel kan overveje, inden de lægger sig fast på én specifik race.
Bid mærke i hundens sind
Hunde er lige så forskellige som os mennesker, og selvom det siges, at hunden er menneskets bedste ven, bør man nøje overveje, hvilken personlighed der passer bedst ind i ens hverdag, familie og rutiner. De mest loyale racer følger deres ejere i tykt og tyndt, mens selvstændige racer har større tendens til at gå egne veje.
- Hvis du betegner dig selv som en entusiastisk hundetræner og ikke er bange for lidt modstand til hundetræning og i hverdagen generelt, kan du med fordel kigge efter en finsk spids eller en cairn terrier, som begge er selvstændige hunderacer. Hvis du derimod er på udkig efter en hund, som følger dig i tykt og tyndt, kan du eksempelvis gå efter en labrador eller en golden retriever, som begge elsker den menneskelige kontakt, forklarer Sanne Ross.
Gå efter et energiniveau, der matcher dit eget
Hundes aktivitetsniveau varierer mere, end man skulle tro. Nogle racer er avlet til at være brugshunde, hvorimod de såkaldte selskabshunde har ét grundlæggende formål i livet: at være medlem af familien.
- Alle hunde skal luftes og stimuleres dagligt, men graden af aktivitet afhænger i høj grad af hunderacen. Hvis man lever et aktivt liv og ønsker at tage sin hund med på farten, kan man for eksempel kigge efter en nova scotia eller en border collie, forklarer Sanne Ross og fortsætter:
- Hvis man derimod ikke har behov for en aktiv følgesvend, kan man med fordel kigge efter de mindre selskabshunde som eksempelvis en bichon havanais eller pomeranian, som kun kræver minimal aktivering.
Find kammen frem
Inden man inviterer en ny pelset ven ind i hjemmet, er det vigtigt at overveje, hvor meget tid og overskud man har til pelspleje i hverdagen. Korthårede hunde kræver normalt ikke den store pelspleje, hvorimod lang- og ruhårede racer typisk kræver ugentlig pleje. Som førstegangskøber kan man også godt blive forskrækket, når man oplever, hvor meget nogle racer fælder:
- Nogle hunde fælder mere end andre, og det er især racer som labrador og golden retriever, som er kendte for at efterlade lodne spor rundt omkring i hjemmet. Hvis man er på udkig efter en hund, der ikke fælder, skal man holde øje med racer, der har lang pels uden underuld som eksempelvis en puddel eller en coton de tuléar, afslutter Sanne Ross.
Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.
I år kan pollensæsonen føles ekstra lang og intens, da sæsonen for græspollen er startet tidligere end normalt og derved kulminerer med perioden for birkepollen. Det har resulteret i en giftig pollenblanding, hvilket kan mærkes for allergiske danskere – og ikke mindst hunde. Derfor er det vigtigt, at man som hundeejer kender til de væsentligste symptomer på pollenallergi, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.
Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.
Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.
Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse