Gaben gør flokken mere opmærksom på farer

15-06-2022 09:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forsker Andrew Gallup har samlet den forskning, der er om det at gabe, og han har fundet ud af nogle ret interessante ting om den smittende kropsfunktion

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

 

Vi kender det alle sammen. Vi sidder i en forsamling, og pludselig er der en, der gaber. Det trækker i kæberne og vi kan ikke stå imod. Vi må også gabe.

Som vi tidligere har skrevet om her på hunden.dk, gælder det også for vores hunde, og gaben kan også smitte mellem hunde og mennesker.

Men hvorfor gaber vi egentlig? Det har forskeren Andrew Gallup forsøgt at finde ud af ved at samle den forskning, der findes på området.

Tidligt i sin forskning kunne han slå fast, at gaberiet er forbundet med overgangsfaser. For eksempel når vi skal falde i søvn, vågne, rejse os fra en stol og lignende.

Derefter fandt han, at det var nødvendigt for at andre medlemmer af flokken at reagere på overgangsignalet. Gaber et medlem af flokken eksempelvis, fordi medlemmet skal sove, er det vigtigt, at resten af flokken er årvågne og holder vagt. Og her bliver det faktisk rigtig interessant.

For det viser sig nemlig, at vi bliver bedre til at opfange faresignaler, når vi lige har set nogen gabe. Andrew Gallup kunne nemlig konkludere, at man blev drastisk bedre til at opfatte og identificere slanger og andre farer, når man havde set andre gabe. Til gengæld blev man ikke bedre til at se eksempelvis frøer, der ikke udgør en fare.

 

Læs mere om studiet her

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

Roskilde: Cairn terrier triumferede på første dag i Store ring

09-05-2025 20:11, af Cecilie Friis Amstrup

Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse