Fransk hjerteorm, også kaldet Angiostrongylus Vasorum, er en lille, men farlig parasit. Den har været til stede i Danmark i en årrække, i starten især omkring Københavnsområdet. Nu ses den i det meste af landet, og hvis hunden smittes med den, kan det være livsfarligt.
En kompliceret livscyklus
Hunden kan smittes med hjerteormen, når hjerteormen er i det sidste af sine tre larvestadier. På dette tidspunkt er den under en millimeter i længde. Larven findes på dette tidspunkt i en snegl, som hunden spiser. Når larven kommer ned i hundens tarmsystem, borer den sig igennem tarmvæggen og ind i tarmens blodkar. Herfra føres larven op til højre side af hjertet. I højre side af hjertet, og i lungernes blodklar, udvikler larven sig til den voksne orm. Ormen er nu kun mellem en til to centimeter lang, men kan forvolde stor skade. Den voksne orm lægger æg, og disse æg klækkes og bliver til nye larver. De nye larver borer sig igennem lungernes blodkar, og kommer ud i lungerne. Hunden vil hoste de små larver op af lungerne og derefter synke dem. På den måde kommer de ned i tarmen og kan udskilles med afføringen. Fra hunden spiser larven og til nye larver udskilles i afføringen, går der mellem 35 og 60 dage. Snegle, der spiser den smittede hunds afføring, optager de små larver. I sneglen vokser larverne, og bliver klar til at smitte en ny hund.
Parasittens vandring er livsfarlig
Parasittens vandring rundt i kroppen på hunden er livsfarlig. Et af de mest alvorlige problemer, den kan forårsage, er blødningsforstyrrelser, hvor blodet ikke kan størkne som det burde. Ved sådan forstyrrelser kan der ses små blødninger alle vegne i hundens krop. Disse blødninger kan give forskellige organskader og blodmangel.
Symptomerne kan være meget forskellige. Nogle hunde bliver alvorligt syge, mens andre udvikler mildere symptomer. De mest almindelige symptomer er hoste og åndedrætsbesvær, men der kan også ses små røde pletter som følge af blødninger forskellige steder. Den smittede hund kan også vise tegn på mistrivsel og nedstemthed. Den kan tabe sig, og der kan ses opkast og diarré. Hvis blødningen sker i hjernen eller rygmarven, vil der kunne ses forstyrrelser i blandt andet hundens bevægelser og balance.
Gode chancer ved tidlig behandling
Parasitten kan dræbes ved at behandle hunden med en passende ormekur. Behandles hunden tidligt i forløbet er der gode chancer for at hunden kommer sig helt. Hvis hunden er slemt ramt, vil indlæggelse på et dyrehospital ofte være nødvendigt. Hvor god prognosen er, afhænger af hvor store skader der er kommet på hundens hjerte og lunger.
Parasitten kan opdages ved at dyrlægen laver en undersøgelse af hundens afføring, og undersøger om der skulle være larver tilstede. Da udskillelsen af larver kan svinge meget, er det normalt nødvendigt at undersøge afføring tre dage i træk.
Saml op efter din hund
Da nye larver spredes til omgivelserne gennem afføringen, kan smittespredningen mindskes ved at hundeejere husker at samle afføring op efter deres hunde, når de luftes. Ved at være opmærksom på problemet, kan hundeejere altså hjælpe til at begrænse sygdommens udbredelse.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Kilde: www.kardiologi.ku.dk
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.