Fransk hjerteorm – en livsfarlig parasit

26-10-2017 14:03, af Astrid Gerd Holtet

Fransk hjerteorm har været tilstede i Danmark i en årrække, og var i starten primært udbredt på Sjælland. Nu ses den i det meste af landet, og kan i værste fald være dødelig

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Fransk hjerteorm, også kaldet Angiostrongylus Vasorum, er en lille, men farlig parasit. Den har været til stede i Danmark i en årrække, i starten især omkring Københavnsområdet. Nu ses den i det meste af landet, og hvis hunden smittes med den, kan det være livsfarligt.

En kompliceret livscyklus

Hunden kan smittes med hjerteormen, når hjerteormen er i det sidste af sine tre larvestadier. På dette tidspunkt er den under en millimeter i længde. Larven findes på dette tidspunkt i en snegl, som hunden spiser. Når larven kommer ned i hundens tarmsystem, borer den sig igennem tarmvæggen og ind i tarmens blodkar. Herfra føres larven op til højre side af hjertet. I højre side af hjertet, og i lungernes blodklar, udvikler larven sig til den voksne orm. Ormen er nu kun mellem en til to centimeter lang, men kan forvolde stor skade. Den voksne orm lægger æg, og disse æg klækkes og bliver til nye larver. De nye larver borer sig igennem lungernes blodkar, og kommer ud i lungerne. Hunden vil hoste de små larver op af lungerne og derefter synke dem. På den måde kommer de ned i tarmen og kan udskilles med afføringen. Fra hunden spiser larven og til nye larver udskilles i afføringen, går der mellem 35 og 60 dage. Snegle, der spiser den smittede hunds afføring, optager de små larver. I sneglen vokser larverne, og bliver klar til at smitte en ny hund.

Parasittens vandring er livsfarlig

Parasittens vandring rundt i kroppen på hunden er livsfarlig. Et af de mest alvorlige problemer, den kan forårsage, er blødningsforstyrrelser, hvor blodet ikke kan størkne som det burde. Ved sådan forstyrrelser kan der ses små blødninger alle vegne i hundens krop. Disse blødninger kan give forskellige organskader og blodmangel.

Symptomerne kan være meget forskellige. Nogle hunde bliver alvorligt syge, mens andre udvikler mildere symptomer. De mest almindelige symptomer er hoste og åndedrætsbesvær, men der kan også ses små røde pletter som følge af blødninger forskellige steder. Den smittede hund kan også vise tegn på mistrivsel og nedstemthed. Den kan tabe sig, og der kan ses opkast og diarré. Hvis blødningen sker i hjernen eller rygmarven, vil der kunne ses forstyrrelser i blandt andet hundens bevægelser og balance.

Gode chancer ved tidlig behandling

Parasitten kan dræbes ved at behandle hunden med en passende ormekur. Behandles hunden tidligt i forløbet er der gode chancer for at hunden kommer sig helt. Hvis hunden er slemt ramt, vil indlæggelse på et dyrehospital ofte være nødvendigt. Hvor god prognosen er, afhænger af hvor store skader der er kommet på hundens hjerte og lunger.

Parasitten kan opdages ved at dyrlægen laver en undersøgelse af hundens afføring, og undersøger om der skulle være larver tilstede. Da udskillelsen af larver kan svinge meget, er det normalt nødvendigt at undersøge afføring tre dage i træk.

Saml op efter din hund

Da nye larver spredes til omgivelserne gennem afføringen, kan smittespredningen mindskes ved at hundeejere husker at samle afføring op efter deres hunde, når de luftes.  Ved at være opmærksom på problemet, kan hundeejere altså hjælpe til at begrænse sygdommens udbredelse.   

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

 

Kilde: www.kardiologi.ku.dk

Læs også

Storbyhunde lever livet farligt

20-04-2015 10:28, af Tine Luther
Har hunden ingen sygeforsikring, kan ejeren ende i et frygteligt dilemma, hvis hunden bliver syg. I København og Nordsjælland er hunde i højere risiko for at blive smittet med den farlige parasit fransk hjerteorm, end i resten af landet. Er hunden først smittet, kan den kureres - men det er en dyr affære, hvis hunden ikke har en sygeforsikring.

Ny test for fransk hjerteorm

20-10-2013 08:17, af Tine Luther
En ny test gør det muligt at undersøge hunden for fransk hjerteorm via en blodprøve.

Højsæson for fransk hjerteorm

26-09-2012 12:21, af Tine Luther
Den skadelige parasit har bredt sig og findes ikke bare på Sjælland, men også på Fyn og i Jylland. Ny undersøgelse viser, at 62% af små 300 adspurgte dyreklinikker har konstateret fransk hjerteorm inden for det seneste år.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Farvel til Kathe Winther – en pionér inden for hundeverdenen

15-11-2024 08:02, af Cecilie Friis Amstrup

I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Herning: Blue gjorde det igen!

09-11-2024 20:19, af Cecilie Friis Amstrup

Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling. 

Nu er billederne fra Herning online

15-11-2024 12:12, af Cecilie Friis Amstrup

Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.

Dramatisk eftersøgning af hunden Dolph

18-11-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.

Herning: Kronen på årsværket for Blue

10-11-2024 19:49, af Cecilie Friis Amstrup

Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Herning: Særlig hæder til de danske nationalracer

10-11-2024 20:30, af Cecilie Friis Amstrup

Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse