Hunde kan være frygteligt generet hvis de får lopper, og nogle reagerer så voldsomt, at de ender med at klø sig selv til blods. Grunden til alle generne er at finde i loppens snabel. Når loppen stikker, sprøjter den et stof ind i hundens blod, der forhindrer blodet i at størkne. På den måde kan loppen suge blodet op, uden af det størkner på vej igennem snablen. Problemet er bare, at stoffet medfører en slem kløe hos hunde, som varer ved længe efter at loppen er færdig med måltidet.
Katteloppen driller danske hunde
Der findes mange forskellige undergrupper af lopper. Hundene har deres egen loppe, der er særligt udviklet til at leve på dem, men den er forholdsvis sjælden herhjemme. Faktisk er det katteloppen, der er den mest almindelige loppe hos de danske hunde. Katteloppen har tilpasset sig et liv både på hunde og på katte, og stortrives derfor i Danmark. Heldigvis for kattene, oplever de ikke altid voldsomme gener, når lopperne suger blod, men det gør hundene til gengæld ofte. Derfor kan man opleve at katten ugeneret kan trække lopperne med hjem, hvorefter de hopper på hunden, som så begynder at klø – og er de først kommet indenfor, kan det vare lang tid før huset er helt fri for de små insekter igen.
En snedig livscyklus
Grunden til at lopperne kan være så svære at få brugt med, skyldes at lopperne har en snedig livscyklus. Som del af deres naturlige cyklus har lopperne en dvaletilstand, og denne tilstand kan de ligge i meget længe, og først vågne når der kommer et dyr forbi.
Loppens livscyklus starter med at lopperne suger blod fra et dyr, såsom en hund. Når de har fået en god portion blod, parrer de sig, og få dage efter begynder de at lægge æg. Æggene kan ses i hunden pels som små, glatte, hvide strukturer på omkring en halv millimeter. De kan ses med det blotte øje, hvis man kigger godt efter. Æggene drysser ud af pelsen når hunden går rundt, og på den måde spredes de til omgivelserne.
Når ægget er mellem to og ti dage gammelt klækker det, og ud kommer loppelarven. Loppelarven gemmer sig hurtigt i revner, sprækker og tæpper, hvor de lever af de voksne loppers afføring. Efter en uges tid, bliver larven til en lille puppe, og inde i denne lille puppe undergår den en forvandling. Loppen går fra at være larve til at være en voksen loppe. Umiddelbart herefter, kan puppen klække og loppen kan hoppe ud. Loppen kan være ude af puppen ganske hurtigt efter forvandlingen har fundet sted, men loppen kan også ligge i dvale i puppen i flere måneder. Den kan altså vente med at komme ud af puppen, hvis der ikke er dyr tilstede, som den kan suge blod fra. Loppen kan komme ud af dvaletilstanden, hvis den mærker vibrationer, varme eller udåndingsluft fra et pattedyr i nærheden. Når loppen så vågner, kan den hoppe på et nyt dyr, og endnu en cyklus kan begynde.
En bliver til mange
En hunloppe kan, i de rette betingelser, lægge op til 50 æg om dagen, og de hunlopper, der klækker herfra kort tid efter, kan så igen lægge op til 50 æg om dagen, og sådan kan det fortsætte. Dermed kan få lopper hurtigt blive til mange – og under de rette betingelser kan 5 lopper, båret hjem efter nærkontakt med en kat eller en anden hund, bliver til sekstusind lopper på blot tre uger.
Hvad skal man gøre?
Det er loppens dvaletilstand, der gør den så svær at få bugt med. Ved loppeangreb kan man behandle sin hund med loppekure, og der findes en lang række produkter, der alle dræber lopperne så snart de hopper på hunden. Problemet er bare, at loppekuren kun klarer en lille del af problemet, nemlig de voksne lopper. Larve og pupper skal man til livs, der hvor de findes, altså i dyrenes omgivelser, og dermed bliver loppebekæmpelse en krig på flere fronter.
Lopperne kan blive ved med at klække fra deres pupper længe efter man har konstateret problemet og behandlet hunden, og derfor er hele processen også langvarig. Man kan blive nødt til at behandle hunden gentagne gange med loppekure, for at dræbe de lopper, der måtte vågne og hoppe på den efter effekten af den første loppekur er væk. Derudover skal omgivelserne støvsuges grundigt ad flere omgange, og man skal være særligt opmærksom på de områder hvor hunden ligger meget, såsom dens kurv, sofaen eller yndlingstæppet. Alt der kan vaskes ved 60 grader eller derover, kan med fordel proppes i vaskemaskinen, og lopper, der gemmer sig i dyner og puder, kan, hvis man er heldig, dræbes ved at komme det hele i fryseren. Uanset hvor grundig man er, kan processen dog være langvarig.
Så er man uheldig at trække bare ganske få lopper med hjem, kan man altså, som følge af loppens smarte livscyklus og utrolige overlevelsesevne, ende med en hel del arbejde inden huset igen er loppefrit område.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge og underviser på veterinærsygeplejerskeuddannelse
Nye studier i laboratoriedyr viser, at hjælpestoffet NMP, som findes i visse typer loppemidler, kan påvirke fosterudviklingen hos drægtige laboratoriedyr. Derfor skal indlægssedlerne til disse loppemidler opdateres med en advarsel imod, at gravide kvinder håndterer produktet
Når en hund behandles for lopper, kan det ifølge Dansk Ornitologisk Forening ende med at skade den lokale fuglebestand
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde
Nystegt mortensand kan få mundvandet til at løbe på de fleste hunde, men pas på med at lade hunden få del af anden - skroget kan nemlig være farligt for hunde
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?
Dansk Kennel Klub gør etiske anbefalinger til regler for at styrke ansvarlig hundeavl.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt