Da Helle Røschke var 18 år, blev hun for første gang introduceret til akitaen. Hendes forældre tog en problemhund ind, og den store, stolte japanske hund efterlod et uudsletteligt indtryk. Hundens beskyttende natur og majestætiske væsen gjorde, at drømmen om en dag at eje en akita blev plantet i hendes hjerte.
Men akitaen er ikke en hund for hvem som helst. Det er en selvstændig og krævende race, og i mange år var familieliv og arbejde ikke foreneligt med at have en hund af den kaliber. I stedet valgte Helle at have shiba inu, en anden japansk race, som var mere overkommelig i hendes livssituation. Alligevel blev fascinationen af akitaen ved med at spire, og skæbnen ville, at hendes drøm en dag gik i opfyldelse.
Skæbnesvangert møde i Zagreb
På en rejse til Japan mødte Helle en japansk opdrætter, der overrakte hende en polet med en akita på. Han sagde, at en dag ville hendes drøm gå i opfyldelse. Dengang tog hun det ikke alvorligt, men mange år senere på verdenshundeudstillingen i Zagreb skete der noget bemærkelsesværdigt.
Her mødte hun en gammel bekendt ved navn Vlasis Tzira, en græsk opdrætter, hun for 12 år side havde hjulpet med at få en shiba inu. Vlasis havde også dengang akitaer og kendte til Helles drøm. Han viste hende et billede af et kuld akitahvalpe, og en bestemt tæve fangede straks hendes opmærksomhed.
– Jeg sagde til ham, at den tæve ville jeg virkelig gerne have, men det var ikke en mulighed økonomisk. Jeg jokede med, at jeg ikke havde råd til at tage til Grækenland for at hente hende, fortæller Helle.
Men Vlasis tog det ikke som en joke. Kort efter skrev han, at nu havde han lavet et pas til hende, og at det ville være en ære for ham at give hende hunden som en gave.
Historisk tradition som gave
Akitaen har en tradition i Japan for at blive givet som gave ved særlige begivenheder og til kongelige og statsoverhoveder. Vlasis fulgte denne tradition, og pludselig stod Helle foran sin drøm, der nu var blevet til virkelighed.
Hun fik en besked om, at Vlasis ville få en til at flyve hunden til København og et par uger efter, kunne hun rejse over for at hente sin nye hund, som hun navngav Ninja. – Det første møde var fantastisk. Hun kom ud af boksen, sprang op på bagbenene og plantede sine forpoter på mine skuldre. Det var kærlighed ved første blik, lyder det fra Helle.
En livsforandrende hund
Ninja, hvis fulde navn egentlig er Hideko Taiyooo No Koosen, kom ind i Helles liv på et svært tidspunkt. Derfor kalder hun hende sin ”lifesaver”. Ninja er beskyttende, men også utrolig venlig og omgængelig. Hun elsker mennesker og har overrasket Helle med sin rolige natur. Faktisk er Ninja roligere end hendes shiba inu.
Men det er ikke altid problemfrit at have en akita. Der er dage, hvor Ninja er så beskyttende, at hun ikke vil have andre hunde i nærheden af Helle. På de dage er det nødvendigt at adskille hundene. Til gengæld nyder Ninja at deltage i hundeudstillinger, og hun har allerede haft fine resultater i hvalpeklassen.
Passionen for hunde og eksteriørdommeruddannelsen
Helle er ikke bare en hundeejer; hun har dedikeret sit liv til hunde. Hun er vokset op i en opdrætterfamilie, hvor hendes mor var en anerkendt opdrætter og modtog hæderspris fra den tyske kennelklub. Det var derfor naturligt for Helle at fortsætte i hundeverdenen.
Hun har udstillet hunde i hele Europa, USA og Japan og har altid haft en fascination af de japanske racer. Nu er hun ved at afslutte sin dommeruddannelse og bliver snart autoriseret til at dømme hele gruppe 5, hvor akitaen hører til.
Men vejen til at blive dommer har været fyldt med udfordringer. Helle fortæller med et grin, at hendes tidligere mand engang sagde: ”Hvis du starter en dommeruddannelse, vil jeg skilles.” Hun begyndte alligevel, og det blev faktisk hende, der endte med at vælge skilsmissen.
– Det viser nok bare, hvor stor en passion jeg har for hunde, siger hun med et smil.
Fremtiden med Ninja ved sin side
I dag er Helle ikke i tvivl om, at Ninja har haft en enorm betydning i hendes liv. Hendes drøm om en akita blev til virkelighed på en helt uventet måde, og hun er dybt taknemmelig for den rejse, hun har været på.
Med Ninja ved sin side og en kommende titel som dommer for gruppe 5 ser fremtiden lys ud for Helle Røschke. – Jeg bliver helt glad i låget, når jeg ser en flot hund. Det er en passion, der har fulgt mig hele livet, og som jeg aldrig slipper, slutter hun.
Det har været en grå og regnfuld dag. Heldigvis har vi brugt dagen sammen med nogle rigtig dejlige hvalpe
Vinderne af det store Online Dogshow 2020, som Galaksi Klip og Trim har arrangeret sammen med Core er nu ved at blive præsenteret. BIS4 blev en american akita. En hund, vi kan glæde os til at se i udstillingsringene senere på året
Så er det igen quiztid. Denne gang om american akita
Den engelske springer spaniel triumferede på årets første internationale udstilling.
Egeprocessionslarven er en voksende trussel for hunde i Danmark, advarer Agria Dyreforsikrings chefdyrlæge.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den forsvarende årets juniorhandler fortsætter sin imponerende stime med endnu en sejr i Store ring.
Økonomi, livsstil og etiske overvejelser har i 2024 påvirket danskernes valg af hund, forklarer Agrias hundeekspert, Lotte Evers, som analyserer årets top 25 over Danmarks mest populære hunderacer.
Det kræver mod og vilje at satse alt på en idé og føre den ud i livet. Miriam Søndergaard, ejer af træningscenteret INDOG, er en af de iværksættere, der ikke lader sig stoppe af udfordringer. Hendes seneste projekt, som er produktion af både hundetelte og telte til mennesker, er et vidnesbyrd om hendes dedikation til kvalitet og innovation.
Hundredevis af hundeentusiaster og deres firbenede venner er samlet i Messe C til årets første store hundebegivenhed.
Efter en tæt konkurrence blandt mange dygtige juniorhandlere kunne Amalie Grønborg sikre sig sejren med sin samojedehund Ellie.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund