Forskere fra Københavns Universitet har i samarbejde med Odense Universitetshospital og Sveriges Landbrugs Universitet undersøgt om tidlige tegn på hjerteklapsygdom øger risikoen for at udvikle hjerteklapsygdommen myxømatøs mitralklapsygdom senere i livet hos racen Cavalier King Charles Spaniel. Det skriver Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på dets hjemmeside.
- Moderate til svære utætheder i den store hjerteklap i venstre hjertekammer hos unge hunde øger risikoen for at dø af hjertesygdom. Denne risiko gør sig også gældende, hvor utætheden kun ses i enkelte af hjertes slag, et fænomen, hvis betydning indtil nu har været ukendt. Hunde med små utætheder i hjerteklappen havde derimod ikke en højere dødelighed end de hunde helt uden utætheder. Det er første gang, at disse fund er påvist i så unge hunde, siger Maria Reimann, ph.d.-studerende på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab.
Der er brugt data fra i alt 1125 privatejede hunde, som er undersøgt på et tidspunkt mellem 1996 og 2012. Alle hunde blev undersøgt inden de blev tre år gamle. Mange af hundene har været undersøgt i forbindelse med en obligatorisk hjerteundersøgelse. Samtlige hunde er igennem årene undersøgt på helt samme måde af kun to dyrlæger. Derudover er alle hjerteultralydsoptagelserne efterfølgende også bedømt af kun en dyrlæge, ph.d.-studerende Maria Reimann. Det giver mindre variation i de indsamlede data, at undersøgelserne er gennemført af så få dyrlæger.
Efter hjerteundersøgelsen af de unge hunde har man ringet til hundeejerne for at finde ud af, om deres hund sidenhen er død, og hvad årsagen til døden i givet fald var. Det er ud fra disse data, at man har fundet frem til den øgede risiko for generel dødelighed og for død på grund af hjertelidelser.
Vigtig viden
Den nye viden kan hjælpe dyrlæger med at identificere hunde med øget risiko for hjertedød, hvilket kan bruges i avlsarbejdet.
Endvidere kan det give dyrlæger bedre mulighed for at rådgive ejere af hunde med risiko for udvikling af hjertesvigt, om hvilke kliniske tegn de skal være opmærksomme på, samt mulighed for tættere monitorering af sygdomsprogression. På denne måde vil det give bedre mulighed for at igangsætte livsforlængende medicinsk behandling på det rette tidspunkt.
Cirka halvdelen af Cavalier King Charles Spaniels har en utæthed af mitralklappen, som kan høres med et stetoskop som en hjertemislyd, når de er 6-7 år gamle. Heldigvis har det igangværende hjerteavlsprogram for Cavalier King Charles Spaniel i Danmark vist sig at have en positiv effekt ved at kunne reducere forekomsten af hjertemislyd. Myxømatøs mitralsygdom er den hyppigste hjertesygdom hos hunde, og resultaterne menes også at kunne anvendes i forhold til hjertesygdom hos andre hunderacer end Cavalier King Charles Spaniels.
Studiet viste også, at en dårligere sammentrækningsevne af hjertemuskulaturen hos disse unge hunde øger risikoen for hjertedød, selvom hjertets sammentrækningsevne stadig kunne anses for at være normal.
- Vi er overraskede over, at hjertets sammentrækningsevne allerede i en så ung alder kan bruges til at forudsige risikoen for død af hjertesygdom. Vi troede faktisk, det var sekundært til hjerteklapsygdommen i senere sygdomsstadier. Men fundet støtter teorien om, at myxømatøs mitralklapsygdom ikke kun er en sygdom i hjerteklappen, men også involverer hjertemusklaturen, siger Lisbeth Høier Olsen, professor mso, dr.med.vet. på Institut for Veterinær og Husdyrvidenskab.
Ny forskning viser, at hunde og deres ejere ofte har mere til fælles, end man skulle tro - både i udseende og personlighed.
For et sted mellem 15-50.000 år siden blev hunden domesticeret af mennesket. Siden da har arten gennemgået en gennemgribende forandringsproces. Nu skriver Videnskab.dk at et nyt studie publiceret i tidsskriftet Biology Letters har fundet frem til at hundens logren med halen måske også er påvirket af mennesket.
Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.
Hjemløsedyrlægerne i København og Dyrenes Beskyttelse fusionerede tilbage i 2020, og i foråret 2022 kom projektet også til Odense. Tiden er nu kommet til, at de hjemløse i Aarhus også kan få dyrlægehjælp til deres kæledyr. Hjemløsedyrlægerne er blandt andet med til at sikre bedre trivsel blandt gadens folk og deres hunde
Ingen anden dyreart fås i så mange forskellige udgaver: Pelset eller nøgen. Krøllet eller glat. Hurtig eller langsom. Fra 2 kilo til 100 kilo. Og du kan møde dem alle; 3.500 forskellige hunde af 300 forskellige racer - til hundemesse i Ballerup Idrætsby den 18. og 19. september – stadig med coronasikkerheden i højsædet
Vi har føjet en ny hund til vores lille kennelfamilie og hvalpen Zacho er flyttet ind hos os. Zacho kom hertil som 8 uger gammel, og er ligesom vores andre hunde, en welsh springer spaniel. Han er den første hund vi har importeret fra Holland.
Ugens fredgasquiz er klar. God fornøjelse
Alle hunde skal på et eller andet tidspunkt forbi dyrlægen, og det er ikke alle, der synes, det er en fest. På Hundeklinikken i København gør de noget ved dyrlægeangst med deres helt specielle tilgang til hundene
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde
Nystegt mortensand kan få mundvandet til at løbe på de fleste hunde, men pas på med at lade hunden få del af anden - skroget kan nemlig være farligt for hunde
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?
Dansk Kennel Klub gør etiske anbefalinger til regler for at styrke ansvarlig hundeavl.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt