Forskere fra Københavns Universitet har i samarbejde med Odense Universitetshospital og Sveriges Landbrugs Universitet undersøgt om tidlige tegn på hjerteklapsygdom øger risikoen for at udvikle hjerteklapsygdommen myxømatøs mitralklapsygdom senere i livet hos racen Cavalier King Charles Spaniel. Det skriver Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på dets hjemmeside.
- Moderate til svære utætheder i den store hjerteklap i venstre hjertekammer hos unge hunde øger risikoen for at dø af hjertesygdom. Denne risiko gør sig også gældende, hvor utætheden kun ses i enkelte af hjertes slag, et fænomen, hvis betydning indtil nu har været ukendt. Hunde med små utætheder i hjerteklappen havde derimod ikke en højere dødelighed end de hunde helt uden utætheder. Det er første gang, at disse fund er påvist i så unge hunde, siger Maria Reimann, ph.d.-studerende på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab.
Der er brugt data fra i alt 1125 privatejede hunde, som er undersøgt på et tidspunkt mellem 1996 og 2012. Alle hunde blev undersøgt inden de blev tre år gamle. Mange af hundene har været undersøgt i forbindelse med en obligatorisk hjerteundersøgelse. Samtlige hunde er igennem årene undersøgt på helt samme måde af kun to dyrlæger. Derudover er alle hjerteultralydsoptagelserne efterfølgende også bedømt af kun en dyrlæge, ph.d.-studerende Maria Reimann. Det giver mindre variation i de indsamlede data, at undersøgelserne er gennemført af så få dyrlæger.
Efter hjerteundersøgelsen af de unge hunde har man ringet til hundeejerne for at finde ud af, om deres hund sidenhen er død, og hvad årsagen til døden i givet fald var. Det er ud fra disse data, at man har fundet frem til den øgede risiko for generel dødelighed og for død på grund af hjertelidelser.
Vigtig viden
Den nye viden kan hjælpe dyrlæger med at identificere hunde med øget risiko for hjertedød, hvilket kan bruges i avlsarbejdet.
Endvidere kan det give dyrlæger bedre mulighed for at rådgive ejere af hunde med risiko for udvikling af hjertesvigt, om hvilke kliniske tegn de skal være opmærksomme på, samt mulighed for tættere monitorering af sygdomsprogression. På denne måde vil det give bedre mulighed for at igangsætte livsforlængende medicinsk behandling på det rette tidspunkt.
Cirka halvdelen af Cavalier King Charles Spaniels har en utæthed af mitralklappen, som kan høres med et stetoskop som en hjertemislyd, når de er 6-7 år gamle. Heldigvis har det igangværende hjerteavlsprogram for Cavalier King Charles Spaniel i Danmark vist sig at have en positiv effekt ved at kunne reducere forekomsten af hjertemislyd. Myxømatøs mitralsygdom er den hyppigste hjertesygdom hos hunde, og resultaterne menes også at kunne anvendes i forhold til hjertesygdom hos andre hunderacer end Cavalier King Charles Spaniels.
Studiet viste også, at en dårligere sammentrækningsevne af hjertemuskulaturen hos disse unge hunde øger risikoen for hjertedød, selvom hjertets sammentrækningsevne stadig kunne anses for at være normal.
- Vi er overraskede over, at hjertets sammentrækningsevne allerede i en så ung alder kan bruges til at forudsige risikoen for død af hjertesygdom. Vi troede faktisk, det var sekundært til hjerteklapsygdommen i senere sygdomsstadier. Men fundet støtter teorien om, at myxømatøs mitralklapsygdom ikke kun er en sygdom i hjerteklappen, men også involverer hjertemusklaturen, siger Lisbeth Høier Olsen, professor mso, dr.med.vet. på Institut for Veterinær og Husdyrvidenskab.
Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.
Vidste du, at din hunds tarme huser billioner af mikroorganismer, der har afgørende betydning for dens sundhed og velvære? Det, du fodrer din hund med, påvirker ikke kun dens ernæring, men også sammensætningen af dens tarmbakterier, og det kan have langt større konsekvenser, end du tror.
Forskning i forladte hunde giver indblik i genetiske tilpasninger til ekstreme miljøer.
Ugens fredgasquiz er klar. God fornøjelse
Dagens afsluttende konkurrence, Best in Show, blev rundet af med en flot præsentation af de 10 gruppevindere.
Den frygtede parasit spreder sig netop nu i København. Vær opmærksom
I et opslag på Facebook advarer Centrum Dyreklinik om, at de har mange patienter med Giardia for tiden
Vibe Marie Borregaard Madsen fra Kennel Sieger's vandt lørdagens veteranklasse.
Det er i år 20 år siden Show of Winners flyttede ud af København - fra K.B.Hallen på Frederiksberg til Frederiksborg Hallen i Hillerød. Inden da havde vi startet i Frederiksværk Hallen i 1981, og de efterfølgende år besøgt Cirkusbygningen, Falkoner Teatret og Østre Gasværk, men det er stadig med den samme glæde og forventning, vi byder velkommen til en spændende dag og aften i selskab med Danmarks smukkeste hunde, deres glade ejere og et feststemt publikum. Det er endnu en udgave af Show of Winners der ruller over scenen, og det sker for 39. gang.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.
Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Dyreværnet og Dansk Kennel Klub vinder banebrydende sag i retten
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Påsken byder på hygge og god mad, men for din hund gemmer højtiden desværre også på skjulte farer
Mange hunde ender med at have et lidt belastet forhold til koste, sneskovle og ikke mindst støvsugeren. For nogles vedkommende begynder det dårlige forhold allerede i hvalpetiden, for andre opstår problemet senere og uden at vi måske helt er opmærksomme på, hvad der er sket