Dansk nationalrace anerkendt i USA

24-01-2025 08:08, af Cecilie Friis Amstrup

Den dansk/svenske gårdhund har fået fuld anerkendelse af den Amerikanske Kennel Club (AKC). Anerkendelsen åbner dørene til konkurrencer på alle niveauer i USA og markerer en vigtig sejr for racens fremtid uden for Skandinavien.

Copyright Ridehesten.com
Dansk/svensk gårdhund er en af vores seks nationalracer og per 1. januar 2025 blev den fuld anerkendt i hos Amerikansk Kennel Club (AKC) som den første af nationalracerne. Foto: Helene Riisgaard Pedersen

Rejsen mod AKC’s anerkendelse af den dansk/svenske gårdhund begyndte for årtier siden, da racen blev introduceret til USA. Opdrættere og entusiaster arbejdede målrettet på at få den etableret som en race med en stærk identitet og tydelige standarder. For mange danskere og svenskere er gårdhunden en kulturel skat, og nu deler amerikanerne den stolthed. Anerkendelsen, der trådte i kraft 1. januar 2025, betyder, at racen nu kan registreres og konkurrere på AKC’s officielle udstillinger og sportsgrene. Det er første gang, at den dansk/svenske gårdhund opnår denne status i USA, og det er et vigtigt skridt for dens udvikling som international race.

Historisk øjeblik i Palm Springs
For at markere denne milepæl blev der arrangeret en specialudstilling for den dansk/svenske gårdhund i forbindelse med Palm Springs Kennel Club’s årlige udstilling. Her blev racen dømt af Toke Larsen, en erfaren eksteriørdommer fra Dansk Kennel Klub (DKK). Toke Larsen havde en særlig rolle ved at bringe dansk ekspertise til USA og sikre, at racen blev vurderet efter hjemlandenes standarder.

– Udstillingen forløb rigtig godt, og der var en fin tilslutning af gårdhunde, fortæller Toke Larsen og fortsætter: – Mit generelle indtryk af racen i USA er, at de er godt på vej. Kvaliteten er selvfølgelig ikke som i Norden, men det er tydeligt, at dedikerede opdrættere arbejder hårdt for at forbedre avlsmaterialet med respekt for racestandarden.

Det blev en dag med høj symbolsk værdi, da den første "Bedst i Racen" og "Bedst i Modsatte Køn" begge har en flot og racetypisk svensk hanhund til far, "Riddarens Sagolika Lejon". Dette viser, at amerikanske opdrættere er begyndt at integrere hjemlandenes gener i deres avlsprogrammer, hvilket lover godt for racens fremtidige udvikling.

Dommerseminar blev en investering i fremtiden
For at styrke forståelsen af racen blandt amerikanske dommere afholdt Toke Larsen et dommerseminar samme aften. – Mit tilbud blev varmt modtaget, siger han og tilføjer: – Klubben i USA har stor interesse i, at amerikanske dommere bliver uddannet af dommere fra racens hjemland. Det er især vigtigt, at de får en god start.

Seminaret omfattede både en teoretisk gennemgang af racestandarden og en praktisk session, hvor dommerne kunne studere en levende gårdhund. – Dommerne viste stor lyst til at lære om vores dansk/svenske nationalrace, fortæller Toke Larsen. – Der var en håndfuld dommere, som blev eksamineret som en del af deres uddannelse til at kunne dømme racen i fremtiden.

Denne indsats for at udbrede kendskabet til racen og dens karakteristika i dommerverdenen kan være afgørende for, at racen får en stærk start i USA.

– Som dansk dommer er jeg stolt af at kunne bidrage til, at en af vores nationalracer får en god start i USA, og jeg håber og tror på, at racen går en god fremtid i møde ”over there”, lyder det fra Toke Larsen.

Copyright Ridehesten.com
– Som dansk dommer er jeg stolt af at kunne bidrage til, at en af vores nationalracer får en god start i USA, og jeg håber og tror på, at racen går en god fremtid i møde ”over there”, lyder det fra Toke Larsen. Foto: ”Cook” @MyDogPhoto.com

Samarbejde på tværs af Atlanten
Bag anerkendelsen ligger årtiers samarbejde mellem den danske, den svenske og den amerikanske gårdhundeklub. Ifølge Helene Riisgaard Pedersen, der er næstformand i Dansk/svensk Gårdhundeklub og medlem af udvalget for Nationale og glemte racer, var det afgørende, at hjemlandene støttede op om projektet fra starten.

– Dansk/svensk Gårdhundeklub har lige fra starten været med til at støtte den amerikanske gårdhundeklub og delt erfaringer på tværs af vandet, fortæller Helene, som tidligere har boet mange år i USA og faktisk også været med til at starte den amerikanske gårdhundeklub, da hun boede derovre.

– I USA må hundene ikke bruge FCI’s racestandard, der skal de have deres egen. Men den amerikanske gårdhundeklub havde et ønske om, at vi i Danmark og Sverige havde gennemset og godkendt det, de fik nedskrevet, så det har vi lagt en masse arbejde i, forklarer Helene, der også har været med til at udvikle det amerikanske dommermateriale på vegne af hjemlandenes klubber, som skal bruges til at uddanne dommere.

Dette samarbejde har ikke kun været afgørende for at etablere racen i USA, men har også sikret, at racens sundhed og standarder forbliver intakte. – Det var vigtigt for os at sikre, at amerikanske opdrættere havde adgang til racens oprindelige genetiske materiale både gennem parringer, import og via frostsæd, siger Helene og tilføjer:  – Ellers risikerede vi, at racen ville udvikle sig til en amerikansk version af racen.

Fra gårdhund til sportsstjerne
En interessant detalje ved racens vej til anerkendelse er dens popularitet i hundesportsverdenen. I USA er den dansk/svenske gårdhund blevet anerkendt som en alsidig arbejdshund og har gjort sig bemærket i discipliner som Flyball, agility og Dock Diving. Denne profilering har resulteret i, at racen er blevet placeret i AKC’s ”Working Group”, selvom den traditionelt hører hjemme blandt schnauzere, pinschere, molosser og sennenhunde i FCI-gruppe 2.

Copyright Ridehesten.com
Den dansk/svenske gårdhund er kendt for sit livlige og venlige væsen. I USA (og herhjemme) er den både en fantastisk familiehund og en aktiv partner i stort set alle hundesportsgrene. Foto: Adobe

– Det er fascinerende at se, hvordan amerikanerne har tilpasset racens image, siger Helene.

– De har nærmest fået den fremstillet som en uundværlig arbejdshund for landmænd på trods af, at den mest af alt er en familiehund. Det viser deres dygtighed til at markedsføre racen.

I AKC's "Working Group" er den dansk/svenske gårdhund kommet i selskab med hunde som berner sennenhund, boxer, dobermann, grand danois, mastiff, rottweiler, sankt bernhardshund og siberiak husky.  

En lys fremtid for racen
Den dansk/svenske gårdhund har allerede opnået mere, end mange turde håbe på. Fra dens ydmyge begyndelse som en rottefanger på skandinaviske gårde er den nu på vej til at blive en international stjerne. Anerkendelsen fra AKC er ikke kun en triumf for racen, men også for de opdrættere og entusiaster, der har arbejdet utrætteligt for at gøre det muligt.

Copyright Ridehesten.com
Den amerikanske gårdhundeklub har i mange år været gode til at skabe opmærksomhed på racen. Her ses en af deres stande fra et ARBA (American Rare Breed Association) arrangement i 2007. Foto: Helene Riisgaard Pedersen

– Det har været fantastisk at se, hvordan racen er blevet modtaget i USA, siger Helene Riisgaard Pedersen. – For mange amerikanere repræsenterer gårdhunden ikke blot en alsidig arbejdshund, men også en form for livsstil. De sætter pris på dens energi, intelligens og evne til at tilpasse sig familiens behov.

Hun fremhæver også vigtigheden af de amerikanske opdrætteres entusiasme: – De har virkelig taget ejerskab over racens udvikling og vist en imponerende dedikation til at opbygge avlsprogrammer af høj kvalitet.

Det er dog ikke kun opdrætterne, der har haft betydning. Helene understreger, at anerkendelsen i AKC også er et bevis på den styrke, der ligger i internationale partnerskaber: – Når specialklubber kan stå sammen på tværs af landegrænser og arbejde mod et fælles mål, kan man virkelig opnå noget stort. For mig er det ikke bare racen, der fejres – det er hele fællesskabet bag den.

Fremtiden for den dansk/svenske gårdhund i USA ser lovende ud. Den første store milepæl er nået, men Helene Riisgaard Pedersen minder om, at arbejdet langt fra er slut: – Anerkendelsen er blot starten. Nu gælder det om at fastholde racens eksteriørmæssige kvalitet, sundhed og oprindelige karakter, så vi kan sikre, at den fortsat bliver værdsat som den unikke hund, den er.

Copyright Ridehesten.com
Helene Riisgaard Pedersen sammen med en dejlig flok dansk/svenske gårdhunde. Foto: Helene Riisgaard Pedersen
Fakta
Dansk/svensk gårdhund i USA
  • Racen kommer til USA: Den første dansk/svenske gårdhund, en tæve, ankom til USA i 1998. I 1999 kom en hanhund, som var fætter til den første tæve. I 2001 hentede Helene Riisgaard Pedersen, der dengang boede i Wyoming, endnu en tæve til landet. Disse tre hunde og deres ejere blev startskuddet på den amerikanske gårdhundeklub, som stadig står i spidsen for racen.
  • Anerkendelse af AKC: Fra 1. januar 2025 er racen fuldt ud anerkendt i USA som den 202. race.
  • Placering hos AKC: Racen er indplaceret i Working Group på grund af dens alsidighed.
  • AKC-krav til anerkendelse: En fuld anerkendelse giver racen mulighed for at konkurrere på alle niveauer i AKC’s mange sportsgrene og events, der afholdes over 26.000 arrangementer årligt. For at opnå AKC-anerkendelse skal racen have en aktiv gruppe af ejere og opdrættere i USA, en etableret raceklub og en tilstrækkelig population af hunde, der er geografisk fordelt over hele landet.

Læs også

Dansk/svensk gårdhund godkendt i AKC

16-11-2023 13:53, af Anne Cecilie Sohl

Den danske hunderace dansk/svensk gårdhund, er netop blevet fuldt godkendt af den amerikanske kennelklub (AKC). 

De seks nationalracer samlet under ét tag

30-10-2023 11:48, af Anne Cecilie Sohl

Lørdag den 28. oktober var alle nationalracer for første gang nogensinde samlet under ét tag.

Bornholm bliver i den grad dansk og svensk

15-06-2023 09:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Helt derude i Østersøen ligger solskinsøen, der hvert år er vært for en af de hyggeligste hundeudstillinger i Danmark. I år kommer dansk/svensk gårdhund i den grad til at gøre sit indtog på den smukke klippeø

Formodet arrangør af hundekampe arresteret

08-09-2012 08:18, af Tine Luther
En formodet kampring til hunde er afdækket i Virginia, USA. Politiet har fjernet en del hunde samt forskellige effekter fra den mistænktes hus.

Hundeejer cykler gennem USA

28-01-2014 14:41, af Tine Luther
En amerikansk hundeejer, der selv har adopteret sin hund, cykler rundt i USA sammen med hunden med målet at skabe opmærksomhed omkring adoption af internathunde.

Større huse til vores elskede kræ

05-08-2017 13:35, af Anne Ekenberg

Alt hvad der sker i USA, kommer før eller siden til Danmark.  Det er en mere eller mindre etableret sandhed. Dog er ikke alt, der sker i USA, lige rart – tænk bare på fedmeepidemien blandt hunde – men lige denne nyhed, som blev bragt på den amerikanske kennelklubs hjemmeside, er Hunden.dk nu helt med på.

Soldat knyttet til hjemløs hvalp

21-12-2012 14:28, af Tine Luther
Afghanistan–udsendte Andrew Wahl, USA, har under sin udstationering fundet trøst hos en hjemløs hundehvalp. Båndet er så tæt, at han nu arbejder på at få hvalpen hjem til USA.

Hund lærte IKKE at køre bil

05-04-2020 15:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En biljagt i USA endte på en noget anderledes måde, da føreren undskyldte sig med, at han var ved at lære sin hund at køre bil

Hunde-høm-hømmer sørger for lys i parker

09-12-2010 15:48, af Anne Kristine Tollestrup
I USA er man begyndt at genanvende hunde høm-hømmer for at skabe energi.

Hund testet positiv i USA

29-04-2020 08:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En mops er testet positiv for Covid-19 i North Carolina. Myndighederne fastholder, at der er lav risiko for smitte fra hund til menneske

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Disse grøntsager kan din hund tåle - og disse kan den ikke

22-01-2025 08:10, af Cecilie Friis Amstrup

Grøntsager kan være et sundt supplement til hundens kost, men hvilke er sikre, og hvilke bør undgås?

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dansk nationalrace anerkendt i USA

24-01-2025 08:08, af Cecilie Friis Amstrup

Den dansk/svenske gårdhund har fået fuld anerkendelse af den Amerikanske Kennel Club (AKC). Anerkendelsen åbner dørene til konkurrencer på alle niveauer i USA og markerer en vigtig sejr for racens fremtid uden for Skandinavien.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Kom i form med din hund

21-01-2025 08:39, af Cecilie Friis Amstrup

Kan du forestille dig at løbe med din hund som makker og samtidig få både motion, sjov og et stærkere bånd? Det er netop, hvad Canicross handler om! Denne hurtigt voksende sport kombinerer løb og hundetræk i smukke omgivelser, og alle hunderacer kan være med.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet