Cushings er en hormonel sygdom hos hunde, og kaldes også hyperadrenocorticisme. Det skyldes en for høj produktion af hormonet kortisol. Kortisol er normalt forhøjet ved længerevarende stresstilstande, og et konstant forhøjet niveau, som ved Cushings, er forbundet med en række sundhedsproblemer.
Kortisol dannes i det lille organ, der kaldes binyrene, der ligger lige ved siden af hundens nyre. Binyrene får besked om at danne kortisol fra en del af hjernen kaldet hypofysen. Hormonet kortisol har effekt på mange forskellige organer og processer i kroppen, og niveauet reguleres normalt af kroppen, således at der hverken er for lidt eller for meget af hormonet tilstede. En kræftsvulst i enten binyren eller i hjernens hypofyse kan give et for højt niveau af hormonet.
Det er en sygdom, der oftest ses hos midaldrende og ældre hunde. Symptomerne kan godt komme langsomt, og derfor kan det nogle gange være svært at opdage for ejeren. Et af de vigtigste symptomer ved sygdommen, er at hunden tisser og drikker mere end den plejer. Derudover ses der muskeltab, en udspilet og hængende vom, pelstab, mørkpigmentering af huden og en tynd og sart hud. Overvægt, sløvhed og øget vejrtrækningsfrekvens er også symptomer, der kan ses ved sygdommen.
Den normale behandling består i at give hunden noget medicin, der reducerer dannelsen af kortisol, således at det kommer ned på et normalt niveau. Behandlingen er livslang, men har oftest god effekt, og en hund med Cushings, kan sagtens få et langt og godt liv. Er tumoren, der er årsag til sygdommen, ondartet, kan den dog vokse og sprede sig til andre organer. Denne spredning kan begrænse hundens levetid.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Overvægt er oftest livsstilsrelateret, men hos nogle hunde kan overvægt være et symptom på sygdomme, der bør opdages og behandles
Kortisol er et hormon, der dannes i hundens binyre. Hvis binyrerne begynder at danne for meget kortisol, giver det en lang række uønskede effekter i kroppen – en tilstand der kaldes for hyperadrenocorticisme eller Cushings Syndrom
Det er velkendt, at husdyr er godt for menneskets sundhed. Men hvordan har vores hunde det med os? Det undersøgte et forskerteam ved Linköpings Universitet ved at måle mængden af stresshormonet kortisol, som blev lagret i pelshårene.
Sygdommen Addisons er en tilstand hvor hundens binyrer danner for lidt, eller slet intet binyrebarkhormon, og den kan være livsfarlig hvis den ikke opdages
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet