Cushings er en hormonel sygdom hos hunde, og kaldes også hyperadrenocorticisme. Det skyldes en for høj produktion af hormonet kortisol. Kortisol er normalt forhøjet ved længerevarende stresstilstande, og et konstant forhøjet niveau, som ved Cushings, er forbundet med en række sundhedsproblemer.
Kortisol dannes i det lille organ, der kaldes binyrene, der ligger lige ved siden af hundens nyre. Binyrene får besked om at danne kortisol fra en del af hjernen kaldet hypofysen. Hormonet kortisol har effekt på mange forskellige organer og processer i kroppen, og niveauet reguleres normalt af kroppen, således at der hverken er for lidt eller for meget af hormonet tilstede. En kræftsvulst i enten binyren eller i hjernens hypofyse kan give et for højt niveau af hormonet.
Det er en sygdom, der oftest ses hos midaldrende og ældre hunde. Symptomerne kan godt komme langsomt, og derfor kan det nogle gange være svært at opdage for ejeren. Et af de vigtigste symptomer ved sygdommen, er at hunden tisser og drikker mere end den plejer. Derudover ses der muskeltab, en udspilet og hængende vom, pelstab, mørkpigmentering af huden og en tynd og sart hud. Overvægt, sløvhed og øget vejrtrækningsfrekvens er også symptomer, der kan ses ved sygdommen.
Den normale behandling består i at give hunden noget medicin, der reducerer dannelsen af kortisol, således at det kommer ned på et normalt niveau. Behandlingen er livslang, men har oftest god effekt, og en hund med Cushings, kan sagtens få et langt og godt liv. Er tumoren, der er årsag til sygdommen, ondartet, kan den dog vokse og sprede sig til andre organer. Denne spredning kan begrænse hundens levetid.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Overvægt er oftest livsstilsrelateret, men hos nogle hunde kan overvægt være et symptom på sygdomme, der bør opdages og behandles
Kortisol er et hormon, der dannes i hundens binyre. Hvis binyrerne begynder at danne for meget kortisol, giver det en lang række uønskede effekter i kroppen – en tilstand der kaldes for hyperadrenocorticisme eller Cushings Syndrom
Det er velkendt, at husdyr er godt for menneskets sundhed. Men hvordan har vores hunde det med os? Det undersøgte et forskerteam ved Linköpings Universitet ved at måle mængden af stresshormonet kortisol, som blev lagret i pelshårene.
Sygdommen Addisons er en tilstand hvor hundens binyrer danner for lidt, eller slet intet binyrebarkhormon, og den kan være livsfarlig hvis den ikke opdages
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
På trods af 27 grader og tung, stillestående luft viste juniorhandlerne ved Dansk Kennel Klubs internationale udstilling i Vejen stort overskud, ansvar for hundenes velfærd og stærkt samarbejde i ringen.
Den engelske setter Happy tog både dommer og publikum med storm og sikrede sig en historisk sejr som Best in Show ved DKK’s nordiske udstilling i solbeskinnede Vejen.
For anden gang denne weekend sikrede den imponerende borzoi Borscana Sing A Song sig en Best in Show-titel ved DKK’s internationale udstilling i Vejen.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen
Juniorhandlere leverede imponerende præstationer og stærkt samarbejde med hundene ved DKK’s nordiske udstilling lørdag.