Addisons er en sygdom i hundens binyrer, der medfører en lav, eller helt ophørt, produktion af de hormoner, der kaldes binyrebarkhormoner. Hormonerne er vigtige for rigtige mange af kroppens funktioner og en ubalance i niveauet påvirker derfor hundens helbred på mange forskellige måder.
Symptomerne er meget uspecifikke og sygdommen kan derfor være svær at spotte. De symptomer der typisk ses er opkast, nedstemthed, diarré, nedsat appetit, vægttab samt svaghed og kollaps.
Der findes også et akut form, der også kaldes for en addisons krise. Her bliver hunden alvorlig syg inden for ganske kort tid. De kan få et fald i blodtryk og et kredsløbskollaps. Der kan ses udtørring af slimhinderne i kroppen, en forstyrret hjerterytme og bugsmerter. Kommer hunden i en addisons krise, kræver den akut dyrlægehjælp, typisk med indlæggelse, hvor hunden blandt andet modtager store mængder væske direkte ind i blodårene.
Sygdommen kan skyldes flere ting, eksempelvis at hundens eget immunforsvar angriber binyrene og ødelægger dem. Den kan også komme som resultat af skader på binyrene, en svulst eller en fejl i signalet mellem binyrene og hjernen.
Sygdommen kræver som regel en livslang behandling med binyrebarkhormoner og dyrlæge besøg et par gange om året. Sygdommen ses især hos unge og midaldrende tæver, men heldigvis er sygdommen forholdsvis sjælden.
Sygdommen Cushings skyldes at hunden danner for meget af hormonet kortisol. Vi ser nærmere på hvorfor sygdommen opstår, og hvordan den viser sig!
Kortisol er et hormon, der dannes i hundens binyre. Hvis binyrerne begynder at danne for meget kortisol, giver det en lang række uønskede effekter i kroppen – en tilstand der kaldes for hyperadrenocorticisme eller Cushings Syndrom
Det er velkendt, at husdyr er godt for menneskets sundhed. Men hvordan har vores hunde det med os? Det undersøgte et forskerteam ved Linköpings Universitet ved at måle mængden af stresshormonet kortisol, som blev lagret i pelshårene.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.