Tekst af Emilie Andersen
Det havde været en stor drøm for os længe at deltage på Crufts i England, så da vores tre tæver alle var kvalificeret, var der derfor ikke langt fra tanke til handling - for selvfølgelig skulle vi deltage!
Vi tilmeldte vores to unge piger på 15 mdr. Amy og Lacy samt vores veteran Maggie på 9 år. Gennem flere måneder blev turen forberedt med planlægning af rejsen, indrejseregler og klargøring med træning og pleje af hundene. Jo tættere vi kom på, jo mere nærmede vi os at gå fra drøm til virkelighed, for nu skulle vi snart afsted - og vi glædede os.
Slut med ventetid
Endelig kom dagen hvor vi startede vores rejse - en lang tur til Birmingham med pitstop i Frankrig. Vi skulle med Eurotunnelen fra Calais til Folkstone og derefter køre til Birmingham. Tanken om at køre i England var lidt skræmmende, men hurtigt vænnede vi os til det, og hele rejsen forløb rigtig fint.
Onsdag den 6. marts til middag ankom vi til hotellet og mødtes med pigernes opdrætter, vores gode ven og samarbejdspartner, Darja Klevisar, fra Slovenien, som også skulle deltage med hendes tre hunde. Vi havde alle vasket vores hunde hjemmefra, så den del var der styr på, så hundene kunne slappe af og blive klar til den store dag. Vi tilbragte nogle dejlige timer sammen, inden det var sengetid.
Konkurrence tid
Endelig kom dagen, som vi havde forberedt os og ventet længe på. Vækkeuret ringede kl. 04:30 om morgenen for med tre hunde, der skulle have mad, luftes og klargøres, var der nok at nå inden vi kunne køre mod verdens største hundeudstilling. Endelig var vi klar, og kl. 08 kørte vi mod udstillingen. Da vi ankommer, er der busser, der kører nede fra parkeringspladserne op til udstillingshallerne, og det siger måske lidt om hvor stort det er. Vi får fundet hal 5, og finder vores pladser omkring ring 36 hvor dagens 68 tilmeldte Cotoner skal på over middag, fra følgende lande: UK, Spanien, Ungarn, USA, Italien, Danmark, Slovenien, Tyskland og Frankrig.
Klokken nærmer sig “showtime” og nu er det endelig tid til, at Cotonerne skal i ringen. Vores dommer er engelske Christine Brooks, som både er racespecialist og mangeårig opdrætter af racen. Vores opdrætter Darja Klevisar har tre hanhunde med, og efter de er bedømt med flotte resultater, hvor alle bliver placeret, så bliver det tid til at vores piger skal i ringen.
Vi havde tilmeldt i veteranklassen, juniorklassen og limit klassen. I England bedømmes veteranklassen først, så det er vores veterantæve der skal starte med at sætte poterne på det grønne tæppe. Cotonroyal Magic Marguerite “MAGGIE” nød at få lov at vise sig frem og strålede hele vejen rundt i ringen, og vi nød begge hvert et sekund sammen. Dommeren sagde allerede da Maggie var på bordet, at hun var meget smuk og som en drøm, og hun forstod slet ikke Maggie’s høje alder. I veteranklassen vandt vi 1. pladsen og vi var virkelig stolte og glade, da det var et stærkt felt.
Der var dog ikke tid til at hvile på laurbærerne, for straks skulle vores juniortæve Cotonroyal Chantilly Lace “LACY’ i ringen. Den lille pige på 15 mdr. førte sig frem og charmerede sig med sin enorme glæde. Lacy vandt juniorklassen og nu kunne lykken ikke blive større, troede jeg.
Vores opdrætter fik spurgt, om vi havde lagt en plan for, hvis den sidste af vores piger også vandt sin klasse, og jeg svarede henkastet, at med to vundne klasser kunne vi vist ikke forvente mere.
Nu blev det så min søster Cathrine’s tur med Cotonroyal Cherie Amour “AMY”. Cathrine havde sin debut i udstillingsringen for under et år siden, så det var en ekstra speciel oplevelse, at hun nu skulle vise sin pige frem på Crufts. Amy blev stillet i Limit klassen, som var blandt dagens største tæveklasser. Dommerens blik fulgte Amy rundt i ringen og da det blev afgørelsens time og den røde rosette skulle deles ud, trak vi næsten ikke vejret da dommeren gik over mod Amy. Vi havde lige vundet ALLE tre klasser med vores piger på Crufts, det var det største!
Glæden var enormt stor, men hurtigt måtte vi koordinere hvem der skulle handle hvilken hund, Cathrine skulle naturligvis gå med Amy, Emilie tog Maggie og Darja, vores opdrætter, tog Lacy. Nu handlede det kun om én ting, og det var at nyde hvert et sekund. Flere englændere havde fortalt at det næsten altid var open class, svarende til Champion klassen som ville vinde, men det skulle vise sig at gå helt anderledes.
Tårerne kunne ikke holdes tilbage
Først og fremmest var det den vildeste oplevelse at stå side om side i bedste tæve, med alle vores tre piger og ovenikøbet sammen med pigernes opdrætter, men i det sekund dommeren gik mod Maggie med den famøse grønne rosette, stoppede tiden for et sekund. Maggie blev BEDSTE TÆVE på Crufts og ovenikøbet bedste veteran. Nu kunne det ikke blive vildere…. troede jeg.
Dernæst skulle reserve bedste tæve findes og da der fortsat stod voksne og championtæver i ringen, gik jeg roligt ud med Maggie for at holde os klar til bedst i racen. I øjenkrogen ser jeg pludselig at dommeren beder Darja og Lacy (min junior) om at gå en tur op og ned for hende, og nu stiger pulsen. Min junior tæve vinder Reserve BEDSTE TÆVE! Nu kan jeg ikke holde tårerne tilbage længere, det var det største at overvære.
Mange strømmer til for at lykønske os, og flere engelske opdrættere, der hvert år stiller på Crufts fortæller, at de ikke har oplevet lignende med at vinde alle klasser og både bedste og reserve bedste tæve. Dagen ender med, at Maggie vinder BIM og bedste veteran. Dommeren kommer efterfølgende hen for at få taget billeder og har rigtig mange rosende ord om alle vores hunde.
Dommeren takkede mange gange for at vi havde udstillet vores fantastiske piger for hende, og sagde at det var meget værdige vindere, som hun ønskede alt det bedste for fremtiden. Meget flotte ord fra en racespecialist, som kender racen gennem mange år. Jeg må sige, at jeg var meget overvældet og enormt stolt. Mange timers hårdt arbejde ligger bagved dette resultat og jeg kan sige, at det bliver en dag jeg aldrig glemmer og nu forstår jeg når folk snakker om hvor unik deres oplevelse har været på “det grønne tæppe”.
Inden turen igen gik hjem mod Danmark kan jeg love for, at vi fik fejret resultatet med manér, sammen med vores opdrætter, og at det vil blive en tur vi aldrig nogensinde glemmer.
Crufts 2024 endte med følgende resultater for os:
Ejere Emilie og Cathrine Andersen, Danmark. Opdrætter Darja Klevisar. Slovenien.
En video fra Crufts har fået en kvinde til at lære sin hund at give hjertemassage på bare 45 minutter
For første gang nogensinde stod en gravhund øverst på skamlen, da Best In Show på Crufts blev afgjort søndag aften
Camille Marie Saugmann Ørbæk repræsenterede Danmark i juniorhandling ved Crufts. I dette blogindlæg fortæller hun om sine oplevelser
Hos dansk/svensk gårdhund er det netop blevet bevist, at man godt kan nå store resultater, selvom anerne ikke er stambogsførte udstillingsstjerner
I hallen på udstillingen i Ballerup kan man møde Go Dogo, som er noget helt særligt. Det er nemlig en verdensnyhed til gavn for hundene
Så er der billeder fra Ballerup på nettet
Til weekendens DKK hundeudstilling i Ballerup skal 16-årige Cecilie Krarup udstille den etårige kleiner münsterländer, Luna, i juniorhandling, og her er det vigtigt at parret løber som et team
Lørdag klokken 14.15 gik racen sort spids for første gang ind i til en officiel udstilling i Dansk Kennel Klub, og det var glade ejere og en glad dommer, der efterfølgende kunne gøre status
Guldbassernes Juletræsfest samlede hunde og mennesker fra hele landet til en dag fyldt med leg, hygge og fællesskab.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den treårige basenji Kai har opnået en imponerende andenplads i Dansk Kennel Klubs konkurrence om Årets Hund – og har samtidig en særlig plads i sin families hjerte.
Hos HUNDEN er vi i fuld gang med opsætningen af årets racekavalkade, som årligt vises i februarnummeret. Husk i den forbindelse at sende os dit favorit billede af din racevinder.
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt