Som en anden Jan Hellesøe forudsiger jeg, at du garanteret kommer til at gabe, mens du læser denne artikel. Det skyldes naturligvis på ingen måde journalistens evne til at formulere sig spændende. Nej det skyldes ganske enkelt emnet.
Et gab smitter mere end et snotnæset børnehavebarn, der har brugt en hel uge på at samle diverse bakterier fra de mindst lige så snottede venner i børnehaven.
Det er ikke kun, når vi ser en person gabe, vi føler trang til at åbne munden, trække en ordentlig portion luft helt ned i maven og puste den langsomt ud igen.
Det er faktisk også når vi læser om gab. Bare vi læser ordet gab, får vi lyst til at gabe, gaber du nu?
Nå men sådan er det mellem mennesker, og det er naturligvis meget interessant men knap så hundeagtigt.
Så hvordan er det egentlig med hunde?
På Videnskab.dk har man forsøgt at finde svaret, og noget tyder på, at et gab fra et menneske godt kan sendes videre til hunden. Man har kigget på forskellige undersøgelser, der er lavet på området de sidste år, og her er konklusionerne:
I 2011 testede britiske biologer, om trangen til at gabe er smitsom mellem mennesket og menneskets bedste ven. Selvom 5 ud af de 19 'forsøgshunde' gabte som respons, når en ukendt person gabte, var forskerne ikke i stand til at bevise, at et gab kan være smitsomt.
I 2013 testede kognitions- og adfærdsforskere igen gabets effekt på hunde, mens de samtidig holdt øje med stressniveauet. Denne gang fandt forskerne, at hundene var mere tilbøjelige til at gabe som respons på en bekendt person. De konkluderede, at hunde kan blive 'smittet' af menneskers gaben, og at trangen til at gabe er en social snarere end stress-baseret adfærd.
For nogle hunde er det altså særdeles smitsomt, når et menneske gaber.
Hvad sker der, når du gaber til din hund?
For et sted mellem 15-50.000 år siden blev hunden domesticeret af mennesket. Siden da har arten gennemgået en gennemgribende forandringsproces. Nu skriver Videnskab.dk at et nyt studie publiceret i tidsskriftet Biology Letters har fundet frem til at hundens logren med halen måske også er påvirket af mennesket.
De fleste ændrer deres toneleje når de taler til en lille baby. Deres stemmeføring bliver mere rytmisk og vokalerne bliver overdrevne. Det samme gør sig gældende når vi taler til vores hunde, skriver Illustreret Videnskab.
Indimellem hører man ordsproget: "Som hund, så ejer" - og der er faktisk noget om snakken både i det fysiske udtryk, men også det psykiske.
Hunde taler ikke med ord, men de kommunikerer hele tiden med os. Her får du fem vigtige budskaber fra din hund, som mange ejere overser i en travl hverdag, og som kan styrke jeres relation, hvis du lærer at lytte bedre.
Egtved danner rammen om en specialudstilling med 168 golden retrievere, erfarne dommere og masser af mulighed for at lære mere om den populære race. Publikum er velkomne til at kigge forbi og opleve de smukke hunde på nært hold.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Erfarne og debutanter kæmper side om side, når verdens bedste sporhunde mødes denne uge til det prestigefyldte FCI IGP FH verdensmesterskab i Østrig
Foråret lokker med grønne skove og lyse dage, og der er masser af vandreruter i Danmark, hvor både du og din hund kan nyde naturen sammen
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?