Martin Sciuto er biolog hos KSL Consulting, der forsker i flåter. Han er også brugt i BT’s historie om engflåten. Han mener dog, at avisens vinkel er skåret lidt skarpt. Derfor bringer vi her hans syn på, hvorvidt man som hundeejer bør være bekymret over den nye flåt, som måske er kommet til den danske natur.
Han starter med at slå fast, at der ikke er nogen grund til panik.
De engflåter, der blev fundet sidste efterår blev fundet på en guldsjakal, som ved et uheld var blevet skudt af en jæger. Sjakalen kom sandsynligvis fra syd for grænsen, og kan have haft flåterne med sig her fra. Endnu er der ikke fundet en eneste engflåt i naturen i Danmark.
– Men det betyder selvfølgelig ikke, at den ikke kan være her. Flåten er de sidste 15 år langsomt rykket nordpå, og den findes i naturen så tæt på som i den nordlige del af Tyskland, fortæller han.
For 7 år siden var Martin Sciuto med i et forskningsprojekt, hvor der blev taget flåter fra 250 hunde i Danmark. Her fandt man udelukkende skovflåter.
Hvis engflåten beslutter sig for at krydse den dansk/tyske grænse og har held til at forcere grænsevagterne, så mener Martin Sciuto, at man selvfølgelig skal være påpasselig, men stadigvæk vil der ikke være grund til panik.
– Det betyder jo, at dyrlæger skal til at være opmærksomme på en sygdom, der tidligere kun blev fundet ved hunde, som havde været på ferie i udlandet. Men som hundeejer skal man blot beskytte sin hund med et helt almindeligt flåtmiddel, og ellers er det i øvrigt altid en god idé regelmæssigt tjekke sin hund efter for flåter. Engflåten kræver ikke nogen særlig indsats i forhold til almindelige skovflåter, siger han.
Engflåten kan være bærer af parasitten Babesia canis, som kan forårsage sygdommen Piroplasmose eller ”hundemalaria”, som den også kaldes. Det er en sygdom, der kan være dødelig for hunden, hvis den ikke behandles i tide.
– Flåten skal normalt have siddet ret længe, før den overfører parasitten. Faktisk kan der gå op til et par døgn, så hvis man fjerner flåten indenfor et døgns tid, så skulle der heller ikke være nogen farer, fastslår Martin Sciuto.
Flåten er nem at kende, idet den er lidt større end en almindelig skovflåt, og så har den et ornamenteret rygskjold, mens en skovflåt er helt sort. Finder man en sådan flåt, vil KSL Consulting meget gerne høre om det.
– Som forsker kunne man jo godt sige, at det var en ret flot flåt, lyder det fra Martin Sciuto.
De stigende forårstemperaturer får lige nu mange danskere til at tilbringe mere tid udendørs, men de lune forårsdage øger samtidig antallet af flåter i naturen. Kæledyrsejere skal derfor være ekstra opmærksomme på den blodsugende mide, da flåter i værste tilfælde kan overføre alvorlige sygdomme til både hunde og mennesker, lyder det fra chefdyrlæge
En gruppe fra Roskilde Universitet har skabt hjemmesiden flåtinfo.dk. Her kan man finde en masse informationer om flåter, men de vil også gerne kortlægge, hvor flåterne er. Derfor søger de nu hjælp fra landets hundeejere
Det er højsæson for flåter, og det er ikke kun hunde, som lige nu er i fare for at blive bidt. Hundeejere har nemlig større risiko for flåtbid, og derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom, når man færdes i naturen. Sådan lyder det fra dyrlæge hos AniCura, som her fortæller, hvilke forholdsregler du bør tage som hundeejer
Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
I den kommende weekend den 22.-24. september afvikler Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, hundeudstilling på Roskilde Dyrskueplads.
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.