13. oktober 2019 - Det er næsten et år siden.... Allerede?

14-10-2020 12:28, af Mona Lindhardt

Sikke en udvikling. Jeg er stolt, megastolt af hvad jeg har sat i gang og hvor langt vi er nået på et år

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Tak til alle jer, der greb bolden og spillede den videre efter at jeg havde sat den i spil. Uden jer legede jeg stadig i min baghave......

Den 13. oktober 2019. En helt almindelig dansk grå efterårssøndag med lidt regn og en smule vind. For de fleste sikkert blot endnu en søndag i en lang række af søndage med hygge med familie og venner - både de to- og firbenede. For mig står dagen knivskarp, da den ændrede mit og dermed mine hundes liv.

Ved et tilfælde opdagede jeg, at DcH Give udbød et introkursus i for mig en helt ukendt hundesportsgren, Hoopers. Alene navnet vakte min interesse, det smagte af tempo, sjov og ballade – lige noget for mine hunde 

Hoopers er opfundet i USA og har for alvor fået fodfæste i Europa de seneste år. Hoopers går kort fortalt ud på at handler fjerndirigerer sin hund rundt på en bane uden spring, bratte stop, skarpe sving, uden at hunden skal kravle op og ned ad forhindringer eller vride sig gennem slalom. Banens forløb skal have et naturligt flow, ligesom hunden altid skal kunne se den næste forhindring. Hoopers er fart og bløde buer, sporten er derfor meget skånsom for hunden og kan dyrkes af alle unge, ældre, store, små, lette, tunge, korte, lange mv. (og det gælder både de to- og de firbenede). Udfordringen i sporten er afstanden mellem hund og handler samt afstanden mellem forhindringerne.

Oplægget til introkurset lød spændende og jeg fik den der fornemmelse af, at her var noget jeg bare ikke måtte gå glip af. Jeg inviterede min mor, Fru Laursen med. Hun var frisk på en udflugt til Give, selvom undervisningen ville foregå på engelsk, eftersom instruktøren Danielle van Dam er hollandsk.

Fru Laursen er 78 år og stadig aktiv hundefører og rallyinstruktør, men ikke længere så godt gående. Hendes hund 8 årige blandingshund Jussi døjer med et skævt kadaver, så han er for længst pensioneret fra agilityen. Jussis kuldsøster PeePee er min rallyhund og da hun har hjerteproblemer er agilityen heller ikke længere en mulighed for os. Både Jussi og PeePee besidder en naturlig løbeglæde, ligesom de elsker at arbejde sammen med os. Så måske Hoopers var noget....? Det skulle i hvert fald prøves.

Den 13. oktober 2019. Sikke en dag! Jeg tror ikke, jeg tidligere har været på et introkursus, hvor jeg har oplevet en sådan begejstring samt en sprudlende instruktør, der formåede at få både hunde og handlere til at vokse lynhurtigt med opgaven og tage sporten til sig.

Vi og vores hunde blev introducerede til de særlige Hoopers forhindringer hoops (buer), tønder, hegn og tunneller (måtten kom først med i vores udkast til regelsæt). Da hundene, forbavsende hurtigt faktisk og ved hjælp af masser af belønning, havde lært selvstændigt at søge forhindringerne øgede vi langsomt afstanden til og mellem forhindringerne. Vi skulle stå rimeligt stille indenfor et afgrænset område og lade hunden arbejde selvstændigt og på afstand af os støttet af verbale kommandoer og kropssprog.

Det sværeste? At stå stille, det er som om ens fødder insisterer på at leve deres helt eget liv og at de simpelthen bare skal løbe med hunden for at støtte den rundt gennem forhindringerne. Det næst sværeste? At kaste belønningen, så den lander korrekt i forhold til hundens løbebane og så selvfølgelig at time kastet, så belønningen først lander lige når hunden har forceret den sidste forhindring. 

Den 13. oktober 2019. Min PeePee har altid været en ret sensitiv hund, der nemt blev stresspåvirket af nye omgivelser, lyde, dufte, mennesker, hunde mv. Hun kunne lukke helt af og ville allerhelst bare hoppe op og sidde i favnen på mig, når verdenen blev for utryg. Men en introdag med Hoopers boostede hendes selvtillid, meget enkelt faktisk og næsten helt af sig selv. Jo større afstand mellem os, jo mere fart, jo mere selvstændighed, jo mere belønning, jo gladere hund. Effekten af vores Hoopers træning har været synlig og mærkbar i vores samarbejde på rallybanerne, som hun nu indtager med en energi og glæde, jeg ikke havde turdet drømme om. Hendes usikkerhed er så godt som forsvundet – takket være Hoopers. Jussi og Fru Laursen har også høstet frugten af distancesamarbejdet og Jussi er tydeligvis stolt, når han har løst sin opgave ¨helt på egne poter¨

Den 13. oktober 2019. Hoopers, det må vi bare have meget mere af, aftalte Fru Laursen og jeg på vejen hjemad.  Vi havde fundet vores mission og vi havde ikke en gang ledt efter en.... Nu skulle Hoopers udbredes overalt i Danmark. Sporten har simpelthen så meget at byde på at den ikke skulle være forbeholdt den lille, eksklusive og lukkede skare, der tilbragte en weekend i Give i oktober måned 2019.

Vi fik nedsat en selvbestaltet, velfungerende og effektiv styregruppe “De Danske Hoopers Pionerer” bestående af Helle Gadeberg (Hadsten Hundevenner), Else Gadeberg (Hoopers.dk), Fru Laursen og undertegnede, Vores hovedformål var at få udbredt Hoopers over hele landet i DKK, DcH og DGI regi. Vi fik travlt:

Vi oprettede facebookgruppen Hoopers Danmark, der i skrivende stund har rundet 900 medlemmer – check den ud, hvis du ikke allerede er medlem.

Vi producerer selv Hoopers forhindringer lokalt (da vi i disse klimavenlige tider helst vil undgå import fra udlandet).

Vi har afholdt omkring 50 introkurser i hele landet.

Vi har afholdt to 3 dages instruktørkurser med Danielle van Dam i august 2020 i hhv. Skanderborg og Holbæk.

Vi har udarbejdet udkast til dansk regelsæt, som medio marts 2020 blev sendt til DKK, DcH og DGI. DKK nedsatte på baggrund heraf DKK’s Hoopers udvalg, der netop har barslet med det første officielle danske regelsæt. DKK’s udvalg er ansvarlig for uddannelse af Hoopersinstruktører og -dommere i DKK regi. Og det tilbud er vi mange, der venter spændt på.

Vi er ikke i land endnu, men vi er godt på vej. Jeg får jævnligt henvendelser om løst og fast omkring sporten, der er adskillige tilbud om holdundervisning i hele landet, der er flere kursusudbydere på banen både for udøvere og instruktører,  forhindringerne forhandles i forskellige udgaver i både aluminium og plast og der har allerede været afholdt flere for sjov konkurrencer.

Den 13. oktober 2019. Vi startede en tsunami, som selv coronaen ikke kan få bugt med. Hoopers er kommet for at blive og hvis du ikke har prøvet endnu, ja så kan jeg kun spørge: Hvad venter du på? Sæt i gang

 

Læs også

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt