En turnspit dog var en hund, der levede en kummerlig tilværelse med hårde arbejdsopgaver. Hunden var nemlig fremavlet til at løbe rundt i et hamsterhjul, og derved få spyddet med kød i køkkenet til at dreje rundt over ilden.
Det var et hårdt liv for hundene, der sjældent havde pauser fra knokleriet i den stegende køkkenhede.
På Abergavenny Museum I Wales kan man se et udstoppet eksemplar af racen, og vi har været i kontakt med Janet Herrod fra museet for at høre om hunden.
– Hunden, Whisky, blev doneret til museet i 1959, da museet blev grundlagt. Den har tidligere været udstillet i The Old Shop i Cross Ash i mange år, fortæller hun og fortsætter:
–Jeg ved ikke præcist, hvornår Whisky levede, men det var sikkert omkring 1850 eller tidligere, og vi regner med, at han blev udstoppet som et kuriosum på et tidspunkt, hvor racen næsten var uddød.
Janet Herrod tvivler på, at Whisky har været brugt som egentlig turnspit dog, men hun kan ikke afvise det.
– Whisky har nok været et sent eksemplar af racen og ikke en af de arbejdende hunde, da trædemøllerne med hundene allerede blev afløst af mere moderne metoder omkring 1790, men på landet blev hundene brugt noget senere, og derfor er det ikke umuligt, at Whisky har været en arbejdende hund, fortæller hun.
Navnet skulle efter sigende ikke hentyde til den drik, der er god til at skabe promiller i de områder.
– Navnet refererer sandsynligvis til hundens farve. Og selvom den faktisk ikke er ret godt udstoppet, så passer dens karakteristika godt med racens udseende, fortæller Janet Herrod
Turnspit dog er en race, som i den grad måtte knokle for anerkendelse. Racen var fremavlet til et helt specielt formål, men i dag findes racen ikke længere
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen
Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?