Vovsevenlige spisesteder? Her er reglerne

06-07-2024 14:10, af Anne Cecilie Sohl

Sommervejret har indtaget Danmark, og med det er der en stigende tendens til at se hunde som velkomne gæster på cafeer og restauranter rundt om i landet. Trods dette er det stadig få hundeejere, der regelmæssigt medbringer deres firbenede venner, når de går ud at spise.

Copyright Ridehesten.com
Hunden bliver i stigende grad betragtet som medlem af familien, og derfor er det også blevet mere almindeligt og mere acceptabelt, at hunden nu også følger med, når man går ud for at spise, forklarer Lotte Evers, marketingchef i Agria Dyreforsikring. Foto: AdobeStock

En ny undersøgelse, udført af analysebureauet Extreme Insight for Agria Dyreforsikring, afslører, at 67 procent af danske hundeejere aldrig tager deres hund med på restaurant. Omvendt svarer to procent af hundeejerne, at de medbringer deres hund, hver gang de tager ud at spise. 12 procent svarer, at de tager hunden med, når det er muligt, mens 19 procent svarer, at deres firbenede ven får lov at komme med en gang imellem.

Lotte Evers, marketingchef hos Agria Dyreforsikring, forklarer udviklingen:

– Hunden bliver i stigende grad betragtet som medlem af familien, og derfor er det også blevet mere almindeligt og mere acceptabelt, at hunden nu også følger med, når man går ud for at spise, forklarer Lotte Evers, marketingchef i Agria Dyreforsikring. Hun uddyber:

– Vi ser en generel tendens til at danskerne vælger hunderacer, der er mindre i størrelse end tidligere, derfor giver det mening at der nu er et stigende antal hundeejere i byerne, der har et ønske om at kunne tage hunden med på cafe.  Når man samtidig har in mente, at en hund ikke bør være alene i mere end 6-8 timer dagligt, giver det god mening, at vores firbenede venner følger med i sociale sammenhænge.

Hvad siger reglerne?
Men er det tilladt at medbringe hunde på restauranter, cafeer og barer i det danske sommerland?

– Nogle tror, at det er Fødevarestyrelsen, der afgør det, men det er det ikke: Det er helt op til den enkelte restauratør eller caféejer at beslutte, om de vil lade kunderne tage hunde med indenfor, forklarer Lotte Evers, der henviser til paragraf § 43. i hygiejnebekendtgørelsen:

”Fødevarevirksomheder kan tillade kæle- og servicedyr adgang til virksomheden, når virksomheden sikrer, at en sådan adgang ikke giver anledning til kontaminering af fødevarerne.”

– Hvilket vil sige, at når det kommer til køkkenet, er det her Fødevarestyrelsen, smækker døren i: Hunde må kun være i serveringsområdet og ikke der, hvor der bliver lavet mad eller opbevaret madvarer, ligesom den ikke må kunne forurene maden ved f.eks. at slikke på madvarer eller på service, forklarer Lotte Evers.

Tag hensyn
– For en hund kan restaurantmiljøet være en stressende oplevelse med høje lyde og mange mennesker på meget lidt plads. For at hunden skal kunne slappe af og have det godt på restauranten, skal den trænes til at opholde sig i denne type situationer og omgivelser, mener Lotte Evers, der tilføjer, at det er afgørende for at restaurantbesøget bliver en god oplevelse, at hunden trives i den type miljøer og kan forholde sig helt roligt, trods det at der kan være en del aktivitet omkring jer. Samtidig skal du huske, at ikke alle er lige så begejstrede for dit ”pelsbarn”, som du selv er:

Lotte Evers opfordrer til, at hundeejere ringer forud og spørger, om hunden kan medbringes:

– Er det tilladt at medbringe din hund, skal du alligevel respektere, at ikke alle bryder sig om hunde. Nogle er direkte bange for hunde og andre er allergiske – derfor kan du så vidt det er muligt, placere dig udendørs og med fordel medbringe en taske, den lille hund kan ligge i, eller sørge for at der er plads til den større hund under eller ved siden af bordet, uden at den risikerer at blive trådt på.

Lotte Evers råder i øvrigt til, at du tisser hunden af og sørger for at den er mæt og udhvilet inden besøget, så den ikke er sulten, fuld af overskudsenergi eller ikke kan finde ro og hvile.

– Og glem så ikke, at din hund også kan blive tørstig – medbring derfor vand på flaske og en vandskål i håndtasken. Du kan ikke forvente, at restauratøren stiller noget af det til rådighed, selv om vedkommende tillader firbenede besøgende, understreger hun.

Læs også

Om lidt skal hunden i snor på stranden

30-03-2025 07:46, af Cecilie Friis Amstrup

Fra 1. april til 30. september skal hunden føres i snor, hvis den skal med på stranden. Det gælder også, selv om du har verdens mest lydige hund; for når hunden har snuden i sporet, er ynglefugle og dyrebørn i risiko.

Valg af hvalp kan påvirke økonomien

22-03-2025 07:54, af Cecilie Friis Amstrup

Enhver, der overvejer at inkludere et firbenet familiemedlem i hjem og hjerte de næste 10-15 år, bør tænke en række faktorer igennem først. Det handler dog ikke blot om at sætte sig ind i hunderacens egenskaber, behov og temperament: Racens generelle sundhed påvirker ikke bare hundens velbefindende og levetid, men i høj grad også ejerens bekymringsniveau og husstandens økonomi.

Overlevelsesguide for dig med hund i teenagealderen

17-03-2025 08:23, af Cecilie Friis Amstrup

Er din nuttede hundehvalp pludselig blevet til en pubertetsplaget teenager, der har glemt alt, hvad den har lært? Mangler du en overlevelsesguide til at tackle unghundens mange fysiske og hormonelle forandringer? Du er ikke den eneste! Her får du hundeekspertens tips og tricks til at guide din firbenede igennem denne udfordrende periode.

USA: Fire hunde døde i varm bil

30-05-2022 12:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En kvinde efterlod sine fire hunde i en bil, mens hun var på restaurant. Da hun kom ud, var alle fire hunde døde

Drømmejob: hunde, mad og god løn

01-11-2018 07:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I USA kan man få arbejde som hundepasser på en restaurant. Jobbet giver 650 kroner i timen

Restaurant for de firbenede

17-11-2010 09:01, af Anne Kristine Tollestrup
Hun startede med at fremstille sit eget foder. Nu har hun åbnet ”Lily’s Kitchen Diner” i London - en restaurant for vores firbenede venner.

Nej – vi kan ikke redde alle

12-12-2019 08:24, af Linn Radsted

Gadehunde eller herreløse hunde er på verdensplan en kæmpe udfordring.
De fleste af os, har sikkert oplevet en sulten hund tigge mad på en restaurant under ferien, og forsøgt at liste lidt mad ned til den. Udfordringen er bare, at det ikke rigtig løse noget i det store billede. For når vi tager jo hjem fra ferie, og hunden er derefter efterladt til sin egen skæbne igen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

5 ting din hund ville sige, hvis den kunne tale

29-03-2025 07:48, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde taler ikke med ord, men de kommunikerer hele tiden med os. Her får du fem vigtige budskaber fra din hund, som mange ejere overser i en travl hverdag, og som kan styrke jeres relation, hvis du lærer at lytte bedre.

Dansk landshold klar til VM i spor

31-03-2025 12:03, af Cecilie Friis Amstrup

Erfarne og debutanter kæmper side om side, når verdens bedste sporhunde mødes denne uge til det prestigefyldte FCI IGP FH verdensmesterskab i Østrig

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 skønne, hundevenlige vandreruter i Danmark

28-03-2025 07:44, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret lokker med grønne skove og lyse dage, og der er masser af vandreruter i Danmark, hvor både du og din hund kan nyde naturen sammen

Oplev golden retrievere på nært hold i weekenden

26-03-2025 11:13, af Cecilie Friis Amstrup

Egtved danner rammen om en specialudstilling med 168 golden retrievere, erfarne dommere og masser af mulighed for at lære mere om den populære race. Publikum er velkomne til at kigge forbi og opleve de smukke hunde på nært hold.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?