”Tørre øjne” er et andet navn for sygdommen Keratokonjunktivitis Sicca, som også forkortes KCS. Det er en forholdsvis almindelig øjensygdom hos de danske hunde, som opstår hvis en, eller flere, af tårekirtlerne er midlertidigt eller permanent ødelagte. Modtager hunde med KCS ikke behandling, ødelægges hornhinden med tiden og de får nedsat syn eller bliver helt blinde.
Hvad er Keratokonjuktivitis Sicca?
KCS er en smertefuld sygdom hvor en, eller flere, af hundens tårekirtler påvirkes således, at der dannes mindre af den vandige del af øjets tårevæske, og dermed fremstår tårevæsken tyk og slimet. Ødelæggelsen af tårekirtlerne skyldes oftest en tilstand, hvor hundens eget immunforsvar angriber, og dermed ødelægger, kirtlerne. Derudover kan det også skyldes traumer eller infektioner, og indtag af visse medikamenter.
Tårevæskens funktion er blandt andet at smøre øjet, samt beskytte og give næring til hornhinden. Når den vandige del af tårevæsken er reduceret, eller helt mangler, bliver øjet mere sårbart over for skader og infektioner. Der ses derfor ofte samtidige hornhindesår og øjenbetændelser, når hunden har KCS.
Hvad skal du holde øje med?
Symptomerne på KCS er blandt andet at hunden blinker mere end normalt, og kniber øjet sammen. Tåresekretet kan synes mere tykt og klistret, og hornhinden kan få en mat overfalde. I nogle tilfælde ses der sortpigmentering af hornhinden, og der kan vokse blodkar ind over den. Opstår der en samtidig øjenbetændelse, kan øjets slimhinde være rød og hævet, og der kan være gulligt pus. Hos mange hunde vil begge øjne være ramt samtidig.
Hvordan behandles KCS?
Sygdommen kan behandles ved at give øjendråber, der fremmer produktionen af tårevæsken, og derudover gives der kunstige tårer, enten som øjendråber eller øjengel. Denne behandling er oftest livslang. Er der en tilstødende øjenbetændelse eller hornhindesår, skal disse selvfølgelig også behandles. Opdages sygdommen tidligt og startes behandlingen med det samme, er prognosen for at redde hundens syn god. Jo længere tid tilstanden er ubehandlet, jo større risiko er der for at synet tager skade.
Hvem får KCS?
Sygdommen er forholdsvis almindelig, og rammer oftest midaldrende og ældre hunde. Der er visse racer, der har en øget risiko for at udvikles KSC, herunder cavalier king charles spaniel, engelsk bulldog og både den engelske og amerikanske cocker spaniel.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Mange hunderacer oplever problemer med indavl og genetiske sygdomme. For nationalracen den dansk/svenske gårdhund er løsningen heldigvis nærliggende. Gennem indmønstring af hunde uden stambog kan racen få tilført ny genetisk variation og dermed sikre en sund og robust fremtid for racen.
Overvægt er ikke kun et menneskeligt problem. Mange hunde i Danmark kæmper med for mange kilo, og det kan gå ud over både livskvalitet og levetid. Heldigvis er der meget, du kan gøre for at hjælpe din hund tilbage i trivsel.
Enhver, der overvejer at inkludere et firbenet familiemedlem i hjem og hjerte de næste 10-15 år, bør tænke en række faktorer igennem først. Det handler dog ikke blot om at sætte sig ind i hunderacens egenskaber, behov og temperament: Racens generelle sundhed påvirker ikke bare hundens velbefindende og levetid, men i høj grad også ejerens bekymringsniveau og husstandens økonomi.
Grøn stær er en øjensygdom, der kræver hurtig behandling, hvis hunden ikke skal miste synet
Cherry Eye – eller kirsebærøje – er en øjensygdom hos hunden, hvor tårekirtlen i øjet kommer til syne i hundens øjenkrog, som en stor rød hævelse
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen
Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?