Tørre øjne – hvad er det?

14-10-2017 20:00, af Astrid Gerd Holtet

Sygdommen ”Tørre øjne” – eller Keratokonjunktivitis Sicca - kan, hvis ubehandlet, føre til nedsat syn og blindhed.  Hvad ligger bag de tørre øjne og hvad skal du holde øje med?  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

”Tørre øjne” er et andet navn for sygdommen Keratokonjunktivitis Sicca, som også forkortes KCS. Det er en forholdsvis almindelig øjensygdom hos de danske hunde, som opstår hvis en, eller flere, af tårekirtlerne er midlertidigt eller permanent ødelagte. Modtager hunde med KCS ikke behandling, ødelægges hornhinden med tiden og de får nedsat syn eller bliver helt blinde.

Hvad er Keratokonjuktivitis Sicca?

KCS er en smertefuld sygdom hvor en, eller flere, af hundens tårekirtler påvirkes således, at der dannes mindre af den vandige del af øjets tårevæske, og dermed fremstår tårevæsken tyk og slimet.  Ødelæggelsen af tårekirtlerne skyldes oftest en tilstand, hvor hundens eget immunforsvar angriber, og dermed ødelægger, kirtlerne. Derudover kan det også skyldes traumer eller infektioner, og indtag af visse medikamenter.

Tårevæskens funktion er blandt andet at smøre øjet, samt beskytte og give næring til hornhinden. Når den vandige del af tårevæsken er reduceret, eller helt mangler, bliver øjet mere sårbart over for skader og infektioner.  Der ses derfor ofte samtidige hornhindesår og øjenbetændelser, når hunden har KCS.

Hvad skal du holde øje med?

Symptomerne på KCS er blandt andet at hunden blinker mere end normalt, og kniber øjet sammen. Tåresekretet kan synes mere tykt og klistret, og hornhinden kan få en mat overfalde. I nogle tilfælde ses der sortpigmentering af hornhinden, og der kan vokse blodkar ind over den. Opstår der en samtidig øjenbetændelse, kan øjets slimhinde være rød og hævet, og der kan være gulligt pus. Hos mange hunde vil begge øjne være ramt samtidig.   

Hvordan behandles KCS?

Sygdommen kan behandles ved at give øjendråber, der fremmer produktionen af tårevæsken, og derudover gives der kunstige tårer, enten som øjendråber eller øjengel. Denne behandling er oftest livslang. Er der en tilstødende øjenbetændelse eller hornhindesår, skal disse selvfølgelig også behandles. Opdages sygdommen tidligt og startes behandlingen med det samme, er prognosen for at redde hundens syn god. Jo længere tid tilstanden er ubehandlet, jo større risiko er der for at synet tager skade.

Hvem får KCS?

Sygdommen er forholdsvis almindelig, og rammer oftest midaldrende og ældre hunde. Der er visse racer, der har en øget risiko for at udvikles KSC, herunder cavalier king charles spaniel, engelsk bulldog og både den engelske og amerikanske cocker spaniel.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Er min hund overvægtig?

18-09-2023 12:28, af Louise Trabjerg

Læs her hvordan du bliver bedre til at vurdere din hunds kropsvægt og sikrer den bedre sundhed og velfærd.

Sådan holder du øje med, om din hund eller kat er overvægtig: Dyrlægens tips til en optimal vægt til dit kæledyr

14-02-2023 09:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I starten af året er der mange mennesker, der melder sig ind i et fitnesscenter og ændrer deres kostvaner. Strammere tøj kan være et tegn på, at juleferien har sat sine spor. Men det kan være så meget desto sværere for almindelige mennesker at vurdere, om en hund eller kat er overvægtig. Royal Canins dyrlæge rådgiver her om, hvordan du som kæledyrsejer bliver bedre til at vurdere kropsvægten og understøtte dit kæledyrs sundhed

Hundeejere er rigere, tyndere og sundere

04-10-2022 09:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har tidligere skrevet om, at hundeejere får mere motion end folk uden hund. Studie viser, at det absolut ikke er den eneste fordel ved at have hund

Grøn stær – en akut øjensygdom

28-10-2017 07:13, af Astrid Gerd Holtet

Grøn stær er en øjensygdom, der kræver hurtig behandling, hvis hunden ikke skal miste synet

Cherry Eye hos hunde

11-10-2021 12:30, af Astrid Holtet

Cherry Eye – eller kirsebærøje – er en øjensygdom hos hunden, hvor tårekirtlen i øjet kommer til syne i hundens øjenkrog, som en stor rød hævelse

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Louise Trabjerg

Webredaktør og nyhedsvagt

Louise Trabjerg

ltr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

DNA test af hundelorte bliver mere og mere udbredt

20-09-2023 19:01, af Louise Trabjerg

Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Rishi Sunak annoncerer forbud mod American XL Bully-hunde i Storbritannien

21-09-2023 18:06, af Louise Trabjerg

Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

"Dyrebart" - en podcast!

20-09-2023 10:08, af Louise Trabjerg

Agria Dyreforsikring har lanceret en ny podcast om livet med vores elskede firbenede venner.