Tørre øjne – hvad er det?

14-10-2017 20:00, af Astrid Gerd Holtet

Sygdommen ”Tørre øjne” – eller Keratokonjunktivitis Sicca - kan, hvis ubehandlet, føre til nedsat syn og blindhed.  Hvad ligger bag de tørre øjne og hvad skal du holde øje med?  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

”Tørre øjne” er et andet navn for sygdommen Keratokonjunktivitis Sicca, som også forkortes KCS. Det er en forholdsvis almindelig øjensygdom hos de danske hunde, som opstår hvis en, eller flere, af tårekirtlerne er midlertidigt eller permanent ødelagte. Modtager hunde med KCS ikke behandling, ødelægges hornhinden med tiden og de får nedsat syn eller bliver helt blinde.

Hvad er Keratokonjuktivitis Sicca?

KCS er en smertefuld sygdom hvor en, eller flere, af hundens tårekirtler påvirkes således, at der dannes mindre af den vandige del af øjets tårevæske, og dermed fremstår tårevæsken tyk og slimet.  Ødelæggelsen af tårekirtlerne skyldes oftest en tilstand, hvor hundens eget immunforsvar angriber, og dermed ødelægger, kirtlerne. Derudover kan det også skyldes traumer eller infektioner, og indtag af visse medikamenter.

Tårevæskens funktion er blandt andet at smøre øjet, samt beskytte og give næring til hornhinden. Når den vandige del af tårevæsken er reduceret, eller helt mangler, bliver øjet mere sårbart over for skader og infektioner.  Der ses derfor ofte samtidige hornhindesår og øjenbetændelser, når hunden har KCS.

Hvad skal du holde øje med?

Symptomerne på KCS er blandt andet at hunden blinker mere end normalt, og kniber øjet sammen. Tåresekretet kan synes mere tykt og klistret, og hornhinden kan få en mat overfalde. I nogle tilfælde ses der sortpigmentering af hornhinden, og der kan vokse blodkar ind over den. Opstår der en samtidig øjenbetændelse, kan øjets slimhinde være rød og hævet, og der kan være gulligt pus. Hos mange hunde vil begge øjne være ramt samtidig.   

Hvordan behandles KCS?

Sygdommen kan behandles ved at give øjendråber, der fremmer produktionen af tårevæsken, og derudover gives der kunstige tårer, enten som øjendråber eller øjengel. Denne behandling er oftest livslang. Er der en tilstødende øjenbetændelse eller hornhindesår, skal disse selvfølgelig også behandles. Opdages sygdommen tidligt og startes behandlingen med det samme, er prognosen for at redde hundens syn god. Jo længere tid tilstanden er ubehandlet, jo større risiko er der for at synet tager skade.

Hvem får KCS?

Sygdommen er forholdsvis almindelig, og rammer oftest midaldrende og ældre hunde. Der er visse racer, der har en øget risiko for at udvikles KSC, herunder cavalier king charles spaniel, engelsk bulldog og både den engelske og amerikanske cocker spaniel.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Valg af hvalp kan påvirke økonomien

22-03-2025 07:54, af Cecilie Friis Amstrup

Enhver, der overvejer at inkludere et firbenet familiemedlem i hjem og hjerte de næste 10-15 år, bør tænke en række faktorer igennem først. Det handler dog ikke blot om at sætte sig ind i hunderacens egenskaber, behov og temperament: Racens generelle sundhed påvirker ikke bare hundens velbefindende og levetid, men i høj grad også ejerens bekymringsniveau og husstandens økonomi.

Bliv klogere på din hunds tarme i næste nummer af HUNDEN

15-03-2025 08:34, af Cecilie Friis Amstrup

Vidste du, at din hunds tarme huser billioner af mikroorganismer, der har afgørende betydning for dens sundhed og velvære? Det, du fodrer din hund med, påvirker ikke kun dens ernæring, men også sammensætningen af dens tarmbakterier, og det kan have langt større konsekvenser, end du tror.

DKK skærper fokus på dopingregler i hundesport

12-03-2025 15:16, af Cecilie Friis Amstrup

Opdaterede regler for brug af medicin og doping samt krav til dispensation skal beskytte hundenes sundhed og sikre fair konkurrence i DKK aktiviteter

Grøn stær – en akut øjensygdom

28-10-2017 07:13, af Astrid Gerd Holtet

Grøn stær er en øjensygdom, der kræver hurtig behandling, hvis hunden ikke skal miste synet

Cherry Eye hos hunde

11-10-2021 12:30, af Astrid Holtet

Cherry Eye – eller kirsebærøje – er en øjensygdom hos hunden, hvor tårekirtlen i øjet kommer til syne i hundens øjenkrog, som en stor rød hævelse

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Besøgshund er et erhverv i Sverige

04-05-2025 07:32, af John Frank Ahm

Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse