”Tørre øjne” er et andet navn for sygdommen Keratokonjunktivitis Sicca, som også forkortes KCS. Det er en forholdsvis almindelig øjensygdom hos de danske hunde, som opstår hvis en, eller flere, af tårekirtlerne er midlertidigt eller permanent ødelagte. Modtager hunde med KCS ikke behandling, ødelægges hornhinden med tiden og de får nedsat syn eller bliver helt blinde.
Hvad er Keratokonjuktivitis Sicca?
KCS er en smertefuld sygdom hvor en, eller flere, af hundens tårekirtler påvirkes således, at der dannes mindre af den vandige del af øjets tårevæske, og dermed fremstår tårevæsken tyk og slimet. Ødelæggelsen af tårekirtlerne skyldes oftest en tilstand, hvor hundens eget immunforsvar angriber, og dermed ødelægger, kirtlerne. Derudover kan det også skyldes traumer eller infektioner, og indtag af visse medikamenter.
Tårevæskens funktion er blandt andet at smøre øjet, samt beskytte og give næring til hornhinden. Når den vandige del af tårevæsken er reduceret, eller helt mangler, bliver øjet mere sårbart over for skader og infektioner. Der ses derfor ofte samtidige hornhindesår og øjenbetændelser, når hunden har KCS.
Hvad skal du holde øje med?
Symptomerne på KCS er blandt andet at hunden blinker mere end normalt, og kniber øjet sammen. Tåresekretet kan synes mere tykt og klistret, og hornhinden kan få en mat overfalde. I nogle tilfælde ses der sortpigmentering af hornhinden, og der kan vokse blodkar ind over den. Opstår der en samtidig øjenbetændelse, kan øjets slimhinde være rød og hævet, og der kan være gulligt pus. Hos mange hunde vil begge øjne være ramt samtidig.
Hvordan behandles KCS?
Sygdommen kan behandles ved at give øjendråber, der fremmer produktionen af tårevæsken, og derudover gives der kunstige tårer, enten som øjendråber eller øjengel. Denne behandling er oftest livslang. Er der en tilstødende øjenbetændelse eller hornhindesår, skal disse selvfølgelig også behandles. Opdages sygdommen tidligt og startes behandlingen med det samme, er prognosen for at redde hundens syn god. Jo længere tid tilstanden er ubehandlet, jo større risiko er der for at synet tager skade.
Hvem får KCS?
Sygdommen er forholdsvis almindelig, og rammer oftest midaldrende og ældre hunde. Der er visse racer, der har en øget risiko for at udvikles KSC, herunder cavalier king charles spaniel, engelsk bulldog og både den engelske og amerikanske cocker spaniel.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Dansk Kennel Klub gør etiske anbefalinger til regler for at styrke ansvarlig hundeavl.
Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.
For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.
Cherry Eye – eller kirsebærøje – er en øjensygdom hos hunden, hvor tårekirtlen i øjet kommer til syne i hundens øjenkrog, som en stor rød hævelse
Grøn stær er en øjensygdom, der kræver hurtig behandling, hvis hunden ikke skal miste synet
Dansk Kennel Klub har offentliggjort væsentlige ændringer i reglementet for hundeudstillinger, herunder nye kategorier, justerede certifikatregler og tiltag for hundevelfærd. Ændringerne træder i kraft den 1. januar 2025.
2025 er startet koldt og hvidt, og det betyder, at vi skal være ekstra opmærksomme på, hvordan kulden påvirker vores hunde og tilpasse gåturen, så de ikke fryser.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde