Stigning i Giardia i København

30-01-2021 07:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den frygtede parasit spreder sig netop nu i København. Vær opmærksom

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Christa Hede, der er indehaver af Centrum Dyreklinik på Vesterbro og Frederiksberg, fortæller til Ugeavisen.dk, at udviklingen af Giardia er steget voldsomt de sidste to år.

Hun har været indehaver dyreklinikken i fem år og har i den periode oplevet, hvordan antallet af positive giardiatests er steget.

– Incidensen af Giardia-tilfælde har været stignende de sidste 10 år. Men den har været voldsomt stigende de sidste 2 år. Hver dag tester vi hunde positive for Giardia. Nogle dage bare en eller to, men andre dage har vi 5 nye tilfælde, fortæller hun til Ugeavisen.dk.

Hvad er Giardia?
Giardia en lille organisme, der kun består af én celle. Denne type organisme kaldes også for en protozo. Den lever som en parasit, og dens livscyklus afhænger af dyret, herunder blandt andet hunden, som den snylter på.

Den kommer ind i hundens krop gennem munden. Fra munden føres den videre til hundens tarmsystem, hvor den lever og formerer sig. På et tidspunkt i dens livscyklus bliver parasitten til en såkaldt giardia-cyste, som udskilles med hundens afføring. Denne cysteform er meget hårdfør, og i denne form kan parasitten overleve i lang tid - ofte flere måneder - i omgivelserne, især hvis der er fugtigt. Cysterne kan på denne måde let smitte andre hunde, og dermed kan smitten spredes.
 

Hvad sker der, når en hund får Giardia?
Nogle af de mest almindelige symptomer, der ses ved en giardia-infektion, er diarré, med lys og ildelugtende afføring. Der kan også i nogle tilfælde ses blod i hundens afføring. Hunden kan tabe sig, selvom den spiser normalt, og indtager lige så meget mad, som den plejer.

Symptomerne er oftest værst hos unge hunde, og ikke alle hunde, der smittes udvikler symptomer. Smittede hunde uden tegn på sygdommen, kan let smitte andre hunde, uden at man opdager det.


Hvad kan man gøre, hvis ens hund har Giardia?
Giardia-infektioner kan behandles medicinsk, og hunden skal ofte behandles af flere omgange for at komme infektionen til livs.

Som følge af parasittens gode evne til at overleve uden for hunden, er en vigtig del af behandlingen også en grundig rengøring og desinfektion af omgivelserne, herunder også hundens pels. Sker det ikke, risikerer man at hunden smittes igen og igen, på trods af den medicinske behandling.

Nogle undertyper af Giardia kan smitte til mennesker og gøre os syge. Det er derfor vigtigt at man blandt andet sørger for at have god håndhygiejne, hvis man har en hund med Giardia.  

 

Læs også

Hvordan tages en afføringsprøve?

18-04-2023 08:10, af Astrid Gerd Holtet

Mange hundeejere vil opleve at skulle aflevere en afføringsprøve fra deres hund – men hvorfor bruger man afføringsprøver og hvordan gør man, når prøven skal indleveres?

Giardia hos Kennel Dittmer ved Ulstrup

04-03-2023 09:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har fulgt sagen med Kennel Dittmer, som har floreret på nettet den sidste tid. Nu er der nyt

Giardia – en encellet tarmparasit

13-06-2022 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Den encellede tarmparasit, Giardia, kan give alvorlig diarré hos både hunde og mennesker

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt