Sne, slædehunde og fuld fart over boldbanen

21-12-2022 10:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På Feldballe Friskole har eleverne den sidste måned lært alt, hvad der er værd at vide om Grønland. Mandag blev afslutningen på det forløb markeret med besøg af ægte hunde og ture i hundeslæde

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

 

Den lille by Feldballe i det sydlige Djursland er nok mest kendt for økolandsbyen Friland, hvor der blandt andet eksperimenteres med forskellige former for bæredygtighed.

Den sidste måneds tid har byens friskole, der arbejder med projektbaseret læring, haft projekt om Grønland, og mandag 19. december skulle projektet afsluttes med maner, og vi var med på den kolde og meget særlige dag.

Mens de større klasser gjorde klar til kaffemik med venskabsklasser fra en anden skole, satte 0. til 3. klasse sig klar i deres klasselokale.

Her skulle Mikkel Bach Jensen fortælle de spændte elever om sin tid hos Arktisk Kommando: Efter lidt tekniske udfordringer, der også udfordrede elevernes tålmodighed en smule, var Mikkel klar til at fortælle.

Han fortalte om alt fra voldsom kulde til møde med isbjørne og træning af hunde. Eleverne var optagede af hans fortællinger, men da nåede til at fortælle om sit arbejde med hundene, kunne eleverne næsten ikke holde sig mere. For hundene på billederne var jo bare åh så nuttede. Og da eleverne godt vidste, at de efter foredraget skulle møde disse hunde, var det meget svært at holde sig i ro.

Da Mikkel havde fortalt i en halv times tid, skulle børnene i flyverdragter, fordi vejret netop denne dag havde valgt at støtte op om hele projektet ved at blande iskold vind med næsten lige så kold regn.

Med sig havde Mikkel seks af sine hunde. Nogle var grønlandshunde og nogle var siberian huskeys.

Hundene blev spændt for en vogn, mens børnene stod spændt og en smule frysende i skolegården og ventede på, at alt var klart.

De første par ture rundt på den snedækkede boldbane kørte Mikkel selv med sine hunde. De skulle lige lære ruten, og det var ikke helt let. For en af hundene havde åbenbart lyst til at komme ind i skolegården for at se, hvad der skete derinde. Så selvom Mikkel flere gange råbte ”højre” til hunden, valgte den at føre de andre hunde ligeud og ind mod skolegården.

Det kom der dog hurtigt styr på, og så var det børnene og lærernes tur til at prøve en tur på vognen trukket af seks stærke slædehunde.

Det var en stor fornøjelse at se børnenes møde med disse hunde. Der var en god forståelse for, at hundene var på arbejde, og man derfor ikke skulle kæle med dem før bagefter. Det var et anderledes møde mellem børn og hunde, og der var ingen tvivl om, at børnene var begejstrede for denne store oplevelse, som de havde set frem til i flere uger.

– Det er jo simpelthen bare så fedt. Vi har jo faktisk flere børn med udfordringer blandt eleverne her, men det mærker man slet ikke en dag som denne, lød det fra lærer Vibeke Rørdam, som mange måske også kender som eksteriørdommer og medlem af DKK’s bestyrelse.

Herunder kan du se en række billeder fra den dejlige dag i Feldballe. 

Læs også

Slædehunde meget ældre end vi troede

26-06-2020 15:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny, dansk forskning peger på, at slædehunde er mindst 9.500 år gamle, og at de dengang også trak mennesker

Slædehunde lider i Lapland

06-11-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den stigende turistinteresse for slædehundeture om vinteren går hårdt ud over slædehundene i Lapland

Game of Thrones går i hundene

16-04-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Slædehunde er blevet moderne, særligt på grund af TV-serien Game of Thrones. Men mange ejere ender med at aflevere dem på internat, skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hunde begyndte at hyle ved fodgængerfelt i landsbyen

08-12-2023 08:57, af Anne Cecilie Sohl

For omkring en uge siden begyndte flere hunde i den lille by Fårup at hyle og trække sig væk fra et helt bestemt fodgængerfelt på Bakkevænget, lige ved skolen. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

Sne kan give dårlig mave

21-11-2022 11:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker

Skolehunden, helt præcist

04-12-2023 10:26, af Anne Cecilie Sohl

I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Gør slædekørsel i sneen til en leg

05-12-2023 09:42, af Anne Cecilie Sohl

Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden. 

Tre tips til juletiden

05-12-2023 09:15, af Anne Cecilie Sohl

Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid. 

Godt nyt: EU-lovforslag skal beskytte hunde og katte

09-12-2023 11:10, af Anne Cecilie Sohl

For første gang foreslår EU-kommissionen, at hundes og kattes velfærd bliver beskyttet af EU-lovgivningen. Forslaget skal indføre længe ventede foranstaltninger vedrørende sporbarhed og registrering af hunde og katte. Det er godt nyt for de danske kæledyr, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.