Sådan introducerer du hund og baby for hinanden

08-02-2022 08:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Familieforøgelse er en dejlig ting, men hunden forstår ikke nødvendigvis hvad der foregår og deler ikke altid glæden med de nybagte forældre. Derfor giver Agria Dyreforsikrings hundeekspert dig her en række råd om, hvordan man kommer godt fra start med hund og baby

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

 

At få en lille baby er ofte en stor omvæltning, ikke bare for de nye forældre, men også for familiens hund. Derfor er det ikke altid lige til at sige, hvordan hunden reagerer, når den nye baby flytter ind. Heldigvis er der en række ting, du kan gøre for at forbedre chancerne for god harmoni i jeres lille familie.

 

Undgå at bryde hundens vaner

Hunde er vanedyr, og derfor er det vigtigt at tage hensyn til dens vaner, fortæller Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring:

– De fleste hunde har faste rutiner og vaner i livet med deres ejere, som er en fast del af hverdagen, for eksempel hvornår der bliver gået tur, hvornår hunden får mad, og hvor den må opholde sig. Det er vigtigt at opretholde så mange af de faste rutiner som muligt, selvom der er ankommet en baby til flokken. Hvis der bliver lavet for meget om på rutinerne, kan hunden begynde at føle sig utryg. Den bliver stresset over ændringerne i dagligdagen, samtidig med at fokus ikke længere er på hunden, men på den nye baby.

I god tid inden babyen lander kan det derfor være en fordel at gennemtænke, hvordan den nye hverdag kommer til at se ud og allerede dér opdage steder, hvor hundens rutiner vil blive påvirket. Hvis du tror, at hundens vante rutiner kan komme i karambolage med den nye hverdag, så sørg for at ændre jeres rutiner i god tid, inden baby kommer til verden. På den måde undgår man, at hunden både skal forholde sig til ændringer i rutinen, samtidig med at ejerne måske ændrer adfærd, babyen græder, og det alt sammen skaber en mere uforudsigelig hverdag.

 

Træn hunden i et liv med baby

En anden ting man med fordel kan gøre, inden baby er kommet til verden, er at træne hunden i, hvordan man som ejer reagerer, når der kommer et nyt og krævende familiemedlem, forklarer Lotte Evers:

– Babyer kan være ganske uforudsigelige med de lyde, de kommer med. Det ene øjeblik griner de, mens de det næste skriger højt og længe. Man kan træne hunden, så den bliver mere tryg ved høje babylyde. Ofte vil man rejse sig hurtigt, når baby græder. Det kan man træne ved at afspille babylyde og rejse sig hurtigt op og gå ind i soveværelset. Start med at have volumen lav og kast et par godbidder til hunden, hver gang du rejser dig. Over tid kan du skrue op for volumen. Træn det flere gange dagligt over et par uger, så hunden har “øvelserne” i frisk i erindring, når baby kommer hjem.

Er hunden vant til at blive luftet på bestemte tidspunkter, kan det være, der må arrangeres en hundelufter i den første tid, så hunden fortsat kan få det aktive liv, den har haft, før baby kom til.

Er hunden vant til at følge jer med rundt i hele huset, kan det være en god ide at træne, at den kan være bag ved et babygitter eller i en kravlegård. På den måde kan hunden hygge sig med noget lækkert uden at føle sig lukket væk fra familien, når baby får en alder, hvor der skal kravles rundt på gulvet.

Med en baby kommer der også legetøj og andre småting på gulvet. Træn “bytte leg” med hunden, så den er tryg ved at aflevere de ting, den måtte finde på gulvet. Så undgår I konflikter og farlige situationer, hvis hunden finder noget, den ikke må spise.

Sådan kan der være flere rutiner i hverdagen, som må ændres. Det vigtigste er, at man kommer igang i god tid, da det tager meget lang tid at ændre på eksisterende vaner. Forsøg at tænke hunden med i dagligdagen med baby, så den oplever overgangen så blid som muligt.

 

Tøv ikke med at kontakte en ekspert ved problemer

Hvor succesfulde I er med træningen fra start, afhænger nok af, hvor veltrænet hunden generelt er. Søg træningsråd hos dygtige hundefolk, og giv ikke op, hvis træningen ikke går helt så hurtigt fremad, som I havde regnet med. Bliv ved, og brug så meget tid på det, som I nu kan. “For det vil give jer alle sammen et bedre udgangspunkt for hundens og babyens første tid sammen,” fortæller Lotte Evers, og kommer med en afsluttende bemærkning:

– Det er vigtigt at huske på, at hunde aflæser os mennesker. Jo roligere og mere i afslappede vi er, desto mere tryg føler hunden sig. Men skulle hunden alligevel blive utryg overfor jeres baby, eller virker det hele lidt uoverskueligt, så tøv ikke med at kontakte en ekspert, der kan hjælpe jer. 

Læs også

"Dyrebart" - en podcast!

20-09-2023 10:08, af Louise Trabjerg

Agria Dyreforsikring har lanceret en ny podcast om livet med vores elskede firbenede venner.

Fra Magasinet HUNDEN: Hundeklinikken gør dyrlægebesøget hyggeligt

26-05-2023 12:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Alle hunde skal på et eller andet tidspunkt forbi dyrlægen, og det er ikke alle, der synes, det er en fest. På Hundeklinikken i København gør de noget ved dyrlægeangst med deres helt specielle tilgang til hundene

Prisen på at have et kæledyr går kun én vej - Og det er desværre op

25-05-2023 11:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det  overrasker næppe nogen, da det meste er blevet dyrere det seneste år, og en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring bekræfter, at de stigende priser kan mærkes hos kæledyrsejere. Hele 63 % af de 800 adspurgte personer svarer, at det er blevet dyrere at have kæledyr

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Louise Trabjerg

Webredaktør og nyhedsvagt

Louise Trabjerg

ltr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

DNA test af hundelorte bliver mere og mere udbredt

20-09-2023 19:01, af Louise Trabjerg

Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Lykkepiller i pels indtager Roskilde

18-09-2023 15:34, af Louise Trabjerg

I den kommende weekend den 22.-24. september afvikler Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, hundeudstilling på Roskilde Dyrskueplads. 

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

Rishi Sunak annoncerer forbud mod American XL Bully-hunde i Storbritannien

21-09-2023 18:06, af Louise Trabjerg

Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.