Sådan introducerer du hund og baby for hinanden

08-02-2022 08:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Familieforøgelse er en dejlig ting, men hunden forstår ikke nødvendigvis hvad der foregår og deler ikke altid glæden med de nybagte forældre. Derfor giver Agria Dyreforsikrings hundeekspert dig her en række råd om, hvordan man kommer godt fra start med hund og baby

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

 

At få en lille baby er ofte en stor omvæltning, ikke bare for de nye forældre, men også for familiens hund. Derfor er det ikke altid lige til at sige, hvordan hunden reagerer, når den nye baby flytter ind. Heldigvis er der en række ting, du kan gøre for at forbedre chancerne for god harmoni i jeres lille familie.

 

Undgå at bryde hundens vaner

Hunde er vanedyr, og derfor er det vigtigt at tage hensyn til dens vaner, fortæller Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring:

– De fleste hunde har faste rutiner og vaner i livet med deres ejere, som er en fast del af hverdagen, for eksempel hvornår der bliver gået tur, hvornår hunden får mad, og hvor den må opholde sig. Det er vigtigt at opretholde så mange af de faste rutiner som muligt, selvom der er ankommet en baby til flokken. Hvis der bliver lavet for meget om på rutinerne, kan hunden begynde at føle sig utryg. Den bliver stresset over ændringerne i dagligdagen, samtidig med at fokus ikke længere er på hunden, men på den nye baby.

I god tid inden babyen lander kan det derfor være en fordel at gennemtænke, hvordan den nye hverdag kommer til at se ud og allerede dér opdage steder, hvor hundens rutiner vil blive påvirket. Hvis du tror, at hundens vante rutiner kan komme i karambolage med den nye hverdag, så sørg for at ændre jeres rutiner i god tid, inden baby kommer til verden. På den måde undgår man, at hunden både skal forholde sig til ændringer i rutinen, samtidig med at ejerne måske ændrer adfærd, babyen græder, og det alt sammen skaber en mere uforudsigelig hverdag.

 

Træn hunden i et liv med baby

En anden ting man med fordel kan gøre, inden baby er kommet til verden, er at træne hunden i, hvordan man som ejer reagerer, når der kommer et nyt og krævende familiemedlem, forklarer Lotte Evers:

– Babyer kan være ganske uforudsigelige med de lyde, de kommer med. Det ene øjeblik griner de, mens de det næste skriger højt og længe. Man kan træne hunden, så den bliver mere tryg ved høje babylyde. Ofte vil man rejse sig hurtigt, når baby græder. Det kan man træne ved at afspille babylyde og rejse sig hurtigt op og gå ind i soveværelset. Start med at have volumen lav og kast et par godbidder til hunden, hver gang du rejser dig. Over tid kan du skrue op for volumen. Træn det flere gange dagligt over et par uger, så hunden har “øvelserne” i frisk i erindring, når baby kommer hjem.

Er hunden vant til at blive luftet på bestemte tidspunkter, kan det være, der må arrangeres en hundelufter i den første tid, så hunden fortsat kan få det aktive liv, den har haft, før baby kom til.

Er hunden vant til at følge jer med rundt i hele huset, kan det være en god ide at træne, at den kan være bag ved et babygitter eller i en kravlegård. På den måde kan hunden hygge sig med noget lækkert uden at føle sig lukket væk fra familien, når baby får en alder, hvor der skal kravles rundt på gulvet.

Med en baby kommer der også legetøj og andre småting på gulvet. Træn “bytte leg” med hunden, så den er tryg ved at aflevere de ting, den måtte finde på gulvet. Så undgår I konflikter og farlige situationer, hvis hunden finder noget, den ikke må spise.

Sådan kan der være flere rutiner i hverdagen, som må ændres. Det vigtigste er, at man kommer igang i god tid, da det tager meget lang tid at ændre på eksisterende vaner. Forsøg at tænke hunden med i dagligdagen med baby, så den oplever overgangen så blid som muligt.

 

Tøv ikke med at kontakte en ekspert ved problemer

Hvor succesfulde I er med træningen fra start, afhænger nok af, hvor veltrænet hunden generelt er. Søg træningsråd hos dygtige hundefolk, og giv ikke op, hvis træningen ikke går helt så hurtigt fremad, som I havde regnet med. Bliv ved, og brug så meget tid på det, som I nu kan. “For det vil give jer alle sammen et bedre udgangspunkt for hundens og babyens første tid sammen,” fortæller Lotte Evers, og kommer med en afsluttende bemærkning:

– Det er vigtigt at huske på, at hunde aflæser os mennesker. Jo roligere og mere i afslappede vi er, desto mere tryg føler hunden sig. Men skulle hunden alligevel blive utryg overfor jeres baby, eller virker det hele lidt uoverskueligt, så tøv ikke med at kontakte en ekspert, der kan hjælpe jer. 

Læs også

Hundegåtur med et godt formål

05-05-2025 09:32, af Cecilie Friis Amstrup

Agria inviterer alle hundeejere i Danmark til at deltage i en landsdækkende gåtur, hvor hvert skridt tæller som støtte til Dyreværnet. Det eneste du skal gøre, er at tage snoren i hånden, dele et billede og nyde turen med din firbenede ven.

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Besøgshund er et erhverv i Sverige

04-05-2025 07:32, af John Frank Ahm

Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.