Sådan introducerer du hund og baby for hinanden

08-02-2022 08:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Familieforøgelse er en dejlig ting, men hunden forstår ikke nødvendigvis hvad der foregår og deler ikke altid glæden med de nybagte forældre. Derfor giver Agria Dyreforsikrings hundeekspert dig her en række råd om, hvordan man kommer godt fra start med hund og baby

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

 

At få en lille baby er ofte en stor omvæltning, ikke bare for de nye forældre, men også for familiens hund. Derfor er det ikke altid lige til at sige, hvordan hunden reagerer, når den nye baby flytter ind. Heldigvis er der en række ting, du kan gøre for at forbedre chancerne for god harmoni i jeres lille familie.

 

Undgå at bryde hundens vaner

Hunde er vanedyr, og derfor er det vigtigt at tage hensyn til dens vaner, fortæller Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring:

– De fleste hunde har faste rutiner og vaner i livet med deres ejere, som er en fast del af hverdagen, for eksempel hvornår der bliver gået tur, hvornår hunden får mad, og hvor den må opholde sig. Det er vigtigt at opretholde så mange af de faste rutiner som muligt, selvom der er ankommet en baby til flokken. Hvis der bliver lavet for meget om på rutinerne, kan hunden begynde at føle sig utryg. Den bliver stresset over ændringerne i dagligdagen, samtidig med at fokus ikke længere er på hunden, men på den nye baby.

I god tid inden babyen lander kan det derfor være en fordel at gennemtænke, hvordan den nye hverdag kommer til at se ud og allerede dér opdage steder, hvor hundens rutiner vil blive påvirket. Hvis du tror, at hundens vante rutiner kan komme i karambolage med den nye hverdag, så sørg for at ændre jeres rutiner i god tid, inden baby kommer til verden. På den måde undgår man, at hunden både skal forholde sig til ændringer i rutinen, samtidig med at ejerne måske ændrer adfærd, babyen græder, og det alt sammen skaber en mere uforudsigelig hverdag.

 

Træn hunden i et liv med baby

En anden ting man med fordel kan gøre, inden baby er kommet til verden, er at træne hunden i, hvordan man som ejer reagerer, når der kommer et nyt og krævende familiemedlem, forklarer Lotte Evers:

– Babyer kan være ganske uforudsigelige med de lyde, de kommer med. Det ene øjeblik griner de, mens de det næste skriger højt og længe. Man kan træne hunden, så den bliver mere tryg ved høje babylyde. Ofte vil man rejse sig hurtigt, når baby græder. Det kan man træne ved at afspille babylyde og rejse sig hurtigt op og gå ind i soveværelset. Start med at have volumen lav og kast et par godbidder til hunden, hver gang du rejser dig. Over tid kan du skrue op for volumen. Træn det flere gange dagligt over et par uger, så hunden har “øvelserne” i frisk i erindring, når baby kommer hjem.

Er hunden vant til at blive luftet på bestemte tidspunkter, kan det være, der må arrangeres en hundelufter i den første tid, så hunden fortsat kan få det aktive liv, den har haft, før baby kom til.

Er hunden vant til at følge jer med rundt i hele huset, kan det være en god ide at træne, at den kan være bag ved et babygitter eller i en kravlegård. På den måde kan hunden hygge sig med noget lækkert uden at føle sig lukket væk fra familien, når baby får en alder, hvor der skal kravles rundt på gulvet.

Med en baby kommer der også legetøj og andre småting på gulvet. Træn “bytte leg” med hunden, så den er tryg ved at aflevere de ting, den måtte finde på gulvet. Så undgår I konflikter og farlige situationer, hvis hunden finder noget, den ikke må spise.

Sådan kan der være flere rutiner i hverdagen, som må ændres. Det vigtigste er, at man kommer igang i god tid, da det tager meget lang tid at ændre på eksisterende vaner. Forsøg at tænke hunden med i dagligdagen med baby, så den oplever overgangen så blid som muligt.

 

Tøv ikke med at kontakte en ekspert ved problemer

Hvor succesfulde I er med træningen fra start, afhænger nok af, hvor veltrænet hunden generelt er. Søg træningsråd hos dygtige hundefolk, og giv ikke op, hvis træningen ikke går helt så hurtigt fremad, som I havde regnet med. Bliv ved, og brug så meget tid på det, som I nu kan. “For det vil give jer alle sammen et bedre udgangspunkt for hundens og babyens første tid sammen,” fortæller Lotte Evers, og kommer med en afsluttende bemærkning:

– Det er vigtigt at huske på, at hunde aflæser os mennesker. Jo roligere og mere i afslappede vi er, desto mere tryg føler hunden sig. Men skulle hunden alligevel blive utryg overfor jeres baby, eller virker det hele lidt uoverskueligt, så tøv ikke med at kontakte en ekspert, der kan hjælpe jer. 

Læs også

Forbrugerrådet Tænk anbefaler Agria Dyreforsikring

23-07-2024 10:39, af Anne Cecilie Sohl

Efter at have undersøgt 14 forsikringsselskaber anbefaler Forbrugerrådet Tænk Agria Dyreforsikring for at tilbyde de bedst dækkende forsikringsvilkår blandt alle undersøgte selskaber. Hvis du vil vælge den bedste forsikring til din firbenede ven, anbefaler Forbrugerrådet Tænk, at du vælger Agria Dyreforsikring.

Havets hugorm er til fare for mennesker og kæledyr

08-07-2024 13:20, af Anne Cecilie Sohl

Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand. 

Vovsevenlige spisesteder? Her er reglerne

06-07-2024 14:10, af Anne Cecilie Sohl

Sommervejret har indtaget Danmark, og med det er der en stigende tendens til at se hunde som velkomne gæster på cafeer og restauranter rundt om i landet. Trods dette er det stadig få hundeejere, der regelmæssigt medbringer deres firbenede venner, når de går ud at spise.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.