Roskilde 2019: Nordisk rally i Roskilde

10-05-2020 09:25, af Paul Lysholdt

I denne weekend skulle vi have været til udstilling i Roskilde, men sådan skulle det ikke være. Som et lille plaster på såret udgiver vi i denne St. Bededagsferie vores artikler fra bladet om Roskilde 2019 på hunden.dk. Så lader vi som om, vi er der igen

Copyright Ridehesten.com

Rallysporten er meget populær i Danmark. Der afholdes nu over 100 prøver om året, og flere og flere opnår titler indenfor rallysporten, herunder den højeste Rallysuperchampion DKRSCH/Rallysupermester DKRSME for ikke-stambogsførte hunde. Desuden er der danmarksmesterskabet i alle klasser, og Årets hund-titler på spil i alle klasser.

Men hidtil har der ikke været mere at stræbe efter for topekvipagerne.

Rallysporten er fundamentalt den samme i de FCI-lande, hvor det er en officiel klasse, men i praksis er det en disciplin, hvor de enkelte lande har foretaget mange individuelle tilpasninger, så at konkurrere i rally i et andet land, er ikke noget man kan gøre uden videre. Man må sætte sig ind i landets øvelser og bedømmelser, før man stiller op.

 

En idé blev født
Da tanken om et nordisk mesterskab i rally opstod i DKK’s rallyudvalg for nogle år siden, var det derfor fra starten klart, at det ikke ville være realistisk at gøre rallysporten ens i de nordiske lande, det ville være en for stor omvæltning. Det officielle forslag fra DKK var derfor at skabe en fælles overbygning på rallyklasserne i de nordiske lande, en nordisk klasse, baseret på en kombination af øvelser og bedømmelser fra de enkelte lande.

Heldigvis blev forslaget meget vel modtaget, og den 13. juli 2018 blev det første møde i NKU’s rallyudvalg afholdt med deltagelse af Iiris Harju fra Finland, Beatrice Palm fra Sverige, Solveig Therese Zetterstrøm fra Norge og Paul Lysholdt fra Danmark.

Siden da er det gået rigtig stærkt og for at gøre en lang historie kort: Det første nordiske mesterskab i rally afholdes den 26.-27. oktober 2019 af DKK i Sjællands Agility Center i Ringsted. Finland, Norge, Sverige og Danmark er inviteret til at deltage med hver fem ekvipager. Om lørdagen gennemføres to prøver, og der kåres en nordisk holdmester i rally. Søndag gennemføres yderligere en prøve, og der kåres en individuel nordisk mester i rally.

Et af de store spørgsmål, der skulle afklares, var, hvordan reglerne for at kvalificere sig til landsholdet skulle udformes i Danmark, da hvert land bestemmer sine egne kvalifikationskrav.

 

Kvalifikation
I Danmark har vi valgt, som det eneste af de fire lande, at der gennemføres kvalifikationsprøver med de nordiske skilte og bedømmelsesregler. I forbindelse med DKK’s seks rallyprøver i år (Roskilde 11.-12. maj, Vejen 22.-23. juni og Ballerup 21.-22. september) afholdes derfor hver af dagene en supplerende prøve i nordisk klasse som kvalifikationsprøve til landsholdet. Det har været presset, for de endelige regler ville ikke være på plads før den første prøve, men øvelsesbeskrivelser og tilhørende skilte var offentliggjort, og reglerne kunne vi orientere foreløbigt om sidst i marts, og sådan blev det.

I weekenden 11.-12. maj løb det så af stablen: et stort rallyarrangement i Roskilde med tre ringe, hvor den ene var forbeholdt nordisk klasse. Lørdag var Beatrice Palm inviteret til at dømme med Ida Lindgren som sekretær, søndag skulle Paul Lysholdt dømme med Amanda Haue Jakobsson som sekretær. Det skal her nævnes, at en af de vigtige forskelle på nordisk og dansk rally er, at dommerens eneste opgave i nordisk klasse er at holde øjnene på ekvipagen og fortælle, hvad der skal trækkes for. Sekretæren står ved siden af og noterer alle fratræk på en dommerseddel – modsat i Danmark, hvor dommeren både skal dømme og skrive med risiko for at overse fejl.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Paul Lysholdt

32 ekvipager blev bedømt lørdag, 25 søndag, og hvis man kun ser på pointene, vil man nok undre sig og tænke, at det var et meget dårligt niveau. Begge dage var pointgennemsnittet 43-45 point, og begge dage var der kun én ekvipage, som ikke fik mindst en 10’er. Niveauet var absolut ikke dårligt, men pointene afspejlede, at der i regelsættet, som skal anvendes til at kåre de bedste ekvipager i Norden, er en meget stram linje. F.eks. er der ikke noget, der hedder ommere, så en forkert øvelse koster 10 point. Der kan ovenikøbet mistes point i flere kategorier ved samme øvelse – f.eks. forkert udført øvelse og manglende samarbejde – så den danske regel, om at der højst kan mistes 10 point på en øvelse, gælder ikke i nordisk klasse. Detaljer, som i Danmark måske vil koste 1 eller 3 point, kan koste 10 point.

Under præmieoverrækkelsen lørdag kom Beatrice Palm specielt ind på skridtlængden – rigtig mange fik 10’ere, fordi de ikke tog korrekte skridt. Et skridt er defineret ved, at der skal være afstand mellem den bageste del af hælen på den forreste fod og den forreste del af tåen på den bageste fod, før det godkendes.

 

Rekordmange deltagere
I de to andre ringe i Roskilde blev der afholdt officielle prøver, der talte til Årets hund. Niveauet var uhyggeligt højt, og i championklassen oplevede vi to af de største prøver nogensinde med 28 deltagere begge dage. Søndag rakte flotte 95 point til at blive nr. 10, hvilket siger alt om, at toppen i dansk rally er meget, meget dygtig.

For mig personligt er det en stor drøm, der er ved at gå i opfyldelse. Det var noget ganske specielt at byde velkommen til nordisk klasse lørdag, den allerførste prøve nogensinde med det nordiske regelsæt, at opleve glæden og entusiasmen ved denne nye udfordring for rallyentusiasterne og opleve, at de hårde bedømmelser blev taget med godt humør. Det er skønt at tænke på, at om kun godt fem måneder bliver det første officielle nordiske mesterskab nogensinde en realitet. Det er et meget stort skridt for rallysporten i Norden.

Vi kigger selvfølgelig også længere frem. Allerede den 28. oktober, dagen efter det nordiske mesterskab, afholder FCI’s rallyudvalg møde i Danmark, hvor vi bl.a. skal evaluere de nordiske mesterskaber – alle medlemmer af FCI’s rallyudvalg er inviteret til at overvære dem – og arbejde videre mod det næste store mål: etableringen af regelsæt for en FCI-klasse i rally, og dermed danne grundlag for at afholde EM og VM i rally.

Der sker virkelig meget i rallysporten i disse år, og DKK er med, hvor det sker.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Paul Lysholdt

Læs også

Livsforsikring på kæledyr

11-01-2023 08:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Prisen på hunde, katte og andre kæledyr er under Corona steget i takt med vores lyst til firbenet selskab, når vi har arbejdet hjemme eller været i isolation. Det har gjort køb af en hund eller kat til en stor investering, hvor mange har betalt 15-25.000 kroner for en firbenet ven.

Hundedamen med den vilde fortid

29-12-2022 10:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Patricia Campbell Hearst er rigmandsdatter, vinder i Westminster Kennel Dog Show og meget meget mere. Læs den vilde historie her

Så hårdt er livet som hvalpeejer

11-01-2022 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En hvalp er ikke til at stå for, men man skal altså lige huske, at der er masser af arbejde i at være ejer af en nuttet hvalp

Racer og ringe søndag

15-05-2022 08:43, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Her er et indblik i hvor du finder racerne i dag

Best In Show fredag blev dansk

12-11-2021 18:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En flot fredag sluttede med en sejr til en glad Gitte Morell og Cabaka’s Raw Power

Tysk udstiller: Danske udstillinger er bedst

19-06-2022 10:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi mødte tyske Mingo Sommer med hendes galgo espagnol. Hun nyder at udstille i Danmark, da de danske udstillinger er hyggeligere end de tyske

Lise Lotte Christensen: Weimaranere kan være stjålet

10-06-2020 12:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De to weimaranere, der er blevet efterlyst på hunden.dk i sidste uge, kan være stjålet, mener DKK’s adfærdskonsulent Lise Lotte Christensen, der kalder det usædvanligt, at de to hunde er forsvundet uden at blive set

KLUMME : Fra kaffeuddeler til bestyrelsesmedlem

23-12-2021 11:05, af Vibeke Rørdam

Som vanligt får du her månedens klumme fra HUNDEN. Denne gang er det bestyrelsesmedlem i DKK, Vibeke Rørdam, der står bag

Velkommen på ”bagsiden”

09-10-2020 15:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Magasinet HUNDEN har vi hver måned en klumme på bladets sidste side. Har du et forslag til en klumme

Ida Victoria vandt største juniorhandling i DKK

02-11-2019 16:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

35 unge hundemennesker. Så stort var rekordfeltet i Herning. Vinderen blev Ida Victoria Skodborg

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.